Türk edebiyatının "korkunç çocuğu" Hakan Günday'a Fransa’dan ödül!
Fransa’nın saygın roman ödülü Prix Medicis’nin, 2015 En iyi yabancı roman ödülü genç ve yetenekli Türk yazar Hakan Günday’a verildi. Günday’ın Fransızca’ya "Encore" adıyla çevirilen "Daha" adlı romanı, göçmen ticareti yapan bir kaçakçılık şebekesinin hikayesi üzerinden göçmen ve insanlık dramına değiniyor. Medicis Ödülü daha önce Türkiye’den yalnızca, "Kar" romanıyla Orhan Pamuk’a verilmişti.
Jean Descat’nın Fransızca’ya çevirdiği ve Galaad yayınlarından çıkan "Encore" kitabıyla Fransa’da büyük beğeni toplayan Hakan Günday, kitabının baş kahramanı "Gaza" adlı 9 yaşındaki linççi, tecavüzcü, katil ve kaçakçı olan azılı bir suçluyla bütün insanlığı sorguluyor. Demirtaş, 'canlı bomba' ihbarı üzerine HDP binasının boşaltıldığını doğruladı THY Şarm el Şeyh seferini iptal etti!
Genç yazar, Gaza’nın hikayesine Arthur Rimbaud’nun “Dayanılmaz olan tek şey, hiçbir şeyin dayanılmaz olmamasıdır” diyerek başlıyor. Gaza, annesinin onu doğururken ölmesi nedeniyle daha erken yaşta hayatın karanlık yönleriyle tanışır. Babası ve kardeşleri göçmenlerle « insan ticareti » yaparken, Gaza da işkence, kötü muamele ve baskı yapmakla görevlidir. Henüz 9 yaşında ve yaşının çok ötesinde üstün bir zekaya sahip olan Gaza, insan kaçakçılığı yapan babası sayesinde bu işe başlar. Hayatta herşeyden ve bütün amacı onun tarafından önemsenmek olan babasından bile nefret eder. Ama "babam bir katil olmasaydı ben doğmayacaktım. Belki de babam da kendi babası yüzünden böyle oldu" diyerek koşullarını kabullenir. Ve kabullendikçe daha korkunç, daha azılı bir kişiliğe dönüşür. WhatsApp’a iki yeni özellik Çin'in jetleri havalandırmasının ardından ABD'den karşı hamle
"Türk avangard edebiyatının korkunç çocuğu"
Halen İstanbul’da yaşayan 1976 doğumlu yazar Hakan Günday, Fransız edebiyat çevreleri tarafından "Türk avangard edebiyatının korkunç çocuğu" olarak tanımlanıyor. “Benim için her şey Louis Ferdinand Celine ile başladı. Gecenin Sonuna Yolculuk adlı eseri kelimenin tam anlamıyla yıprandığım bir romandır. İlk okumalarımda renkler beni çekti. Ama her defasında yeniden okuduğumda yeni bir şey keşfettim” diyerek Fransız edebiyatının korkunç çocuğu Celine’e atıfta bulunuyor.
Günday’a ödülünü veren Medicis jürisi Emmanuele Bernheim, Michel Braudeau, Dominique Fernandez, Anne F. Garréta, Patrick Grainville, Frédéric Mitterrand, Christine de Rivoyre, Alain Veinstein ve Anne Wiazemski’den oluşuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İsrail'in para kaynağı: Kanlı elmas
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!