Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı: ABD topçusu hedefleri vuruyor
2 yıldır DEAŞ terör örgütünün elindeki Musul'u kurtarmak için operasyon başladı. Ancak şu anda kara harekatı henüz başlamadı. Musul'un doğusunda konuşlanan ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı. Operasyonda Türkiye yer almıyor. Başbakanlık kaynaklarından, operasyonda "şimdilik Türk güçlerinin" yer almadığı bildirildi ve "Mezhep savaşı uyarımızı ABD ciddiye aldı. Operasyonda Şii güçler yok" açıklaması yapıldı.
Türkiye'nin eğittiği savaşçılar Musul operasyonuna katılacak
Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi'ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başika'da konuşlanan ABD'li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DEAŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu" ifadelerini kullandı. ABD'ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi'nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, "ABD'li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek" dedi.
Mesut Barzani: 'Musul için tüm hazırlıklar tamam'
Obüs atışlarıyla vuruluyor
Hüseyin, DEAŞ hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.
Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu vekili: PKK Musul operasyonuna katılacak
DEAŞ uçakların görüşünü önlemek için hendeklerde petrol yakıyor
Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DEAŞ militanlarının uçakların görüş açısını kapatmak için lastik yakmaka başladığını aktaran Hüseyin, "Kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakmaya başladılar" diye konuştu.
ABD: 'Musul operasyonuna kimin katılacağına Irak karar verecek'
ABD topçusu Başıka dağından atış yapıyor
Başika dağında konuşlanan ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor. Söz konusu bölgede "Ninova Bekçileri"ni eğiten Türk askerleri de bulunuyor.
Başika'da sıcak gelişme: ABD askeri kamp kuruyor
Irak Başbakanı İbadi, Şii liderlerle görüştü
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Şii milis liderleriyle Bağdat'ta, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunu görüştü. Irak Başbakanlık Basın Ofisinin açıklamasına göre İbadi, Şii milis gücü Haşdi Şabi liderleriyle Bağdat'taki ofisinde bir araya gelerek, Kerkük'e bağlı Havice ilçesi ve ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu hazırlıklarını ele aldı. Açıklamada, İbadi'nin milis liderleriyle "operasyonlarda yer alacak güvenlik güçlerinin yetenekleri ve arazide meydana gelebilecek herhangi bir gelişmeye karşı geliştirilebilecek uygun alternatifleri" konuştuğu kaydedildi. Görüşmede Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri, Asaib Ehlilhak Örgütü lideri Kays Hazeli, Nuceba Hareketi lideri Ekrem el-Kaabi ve diğer Şii milis grup liderleri yer aldı. Şii milis liderleri, İbadi öncesi Yeşil Bölge'de eski Başbakan Nuri el-Maliki ve parlamentonun en büyük grubu Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim ile ayrı ayrı görüştü.
Türkiye: 'ABD uyarımızı dikkate aldı, Şii güçler yok'
Operasyonun başlamasının ardından Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada ise, "Mezhep savaşı uyarımızı ABD ciddiye aldı. Operasyonda Şii güçler yok. Operasyonda şimdilik Türk güçleri yok" dedi.
Barzani 'Operasyona hazırız' açıklaması yapmıştı
Bugün operasyonun hemen öncesinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması için Irak ordusu ve Peşmerge güçleri arasında anlaşma sağlandığını, tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurmuştu. Barzani, peşmerge ile Irak ordusunun ortak bir harekat merkezi oluşturduğunu duyurmuştu.
Hulusi Akar Musul operasyonu için ABD'ye gitti
Operasyona ilişkin hazırlıklar sürerken kimlerin katılacağı, operasyonda hangi birliklerin yer alacağı tartışılıyordu. Türkiye'nin Başika'da eğittiği Ninova Muhafızları güçlerinin de harekata katılacağı dün duyurulmuştu. Bu gelişmenin ardından, koalisyon ülkeleri genelkurmay başkanları toplantısına katılmak için Orgeneral Hulusi Akar da ABD'ye gitmişti. Harekatın eli kulağında olduğu ve birkaç gün içinde başlayacağı da kesinleşmişti. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin Musul yakınlarına gelmesi de kara harekatının başlayacağının işareti olarak yorumlanmıştı.
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ABD'ye gitti
Bugüne kadar neler yaşandı?
Peki örgütün Musul'u ele geçirdiği 10 Haziran 2014'ten bugüne nasıl gelindi, DEAŞ'la mücadelede neler yaşandı?
Tarih Aralık 2013... Dünya onların ismini, ilk kez o eylemle duydu. DEAŞ, Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında Sünni aşiretlerin kontrolündeki Felluce'yi ele geçirdi. Örgütün burada bazı Sünni aşiretlerden destek görmesi, dönemin Şii Başbakanı Nuri el Maliki ile Sünni gruplar arasındaki çekişmenin doruk noktasıydı. Alarm zilleri çaldı. Ancak, ABD başta olmak üzere dünya, ses çıkarmadı. Obama yönetimi, Irak'ta Şii-Sünni çekişmesini engelleyecek siyasi reformu öne sürerek harekete geçmedi, DEAŞ, o 6 ay, Bağdat'ın burnunun dibinde kök saldı.
Haziran ayı geldiğinde bölge haritasını değiştirecek taarruz geldi. Suriye'deki kalesi Rakka'dan harekete geçen terör örgütü, 10 Haziran'da Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u işgal etti. Irak askerleri çatışmaya girmeden kenti terk etti.
10 Haziran 2014: DEAŞ Musul'u ele geçirdi
İşgalden bir gün sonra Türkiye hedefteydi. DEAŞ militanları, Musul Başkonsolosluğunu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 49 personel ve ailesini, ayrıca da 32 TIR şoförünü rehin aldı. TIR şoförleri Temmuzda, konsolosluk çalışanları ise 3,5 ay sonra serbest bırakıldı. DEAŞ tarafından ele geçirilen konsololsluk binasıysa, neredeyse 2 yıl sonra, Nisan 2016'da Türkiye'nin onayı alınarak ABD jetleriyle imha edildi.
Bu esnada Irakın devrik lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i de ele geçiren DEAŞ, Haziran sonunda Musul'da başka bir dönüm noktasına daha imza attı. Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi, sözde hilafeti ilan etti. O noktadan itibaren örgüte yurtdışından militan akışı hız kazandı.
8 Ağustos 2014: ABD'den DEAŞ'a ilk hava saldırısı
ABD yavaş yavaş devreye girdi. 7 Ağustos'ta önce Musul'un kuzeyinde Sincar'da Ezidileri kurtarmak için insani yardım operasyonu başlattı, bir gün sonra, yani Musul'un düşmesinden 2 ay sonra da jetleriyle DEAŞ hedeflerini vurmaya başladı. ABD o günden itibaren örgüte her gün hava saldırısı gerçekleştirecekti. Eylül ayında Şii Haydar el Ebadi'nin başbakan seçilmesiyle DEAŞ'la mücadeleye desteğini artıracak, bölgedeki rakibi İran'la örgüte karşı yer yer ortak operasyon bile yapacaktı.
17 Nisan 2015: Tikrit DEAŞ'tan kurtarıldı
DEAŞ, Batılı, Arap ve Japon rehineleri öldürerek, katliamlar yaparak göz dağı vermeye çalışırken, 17 Nisan 2015'te Musul operasyonuna giden yolda ilk büyük adım, Tikrit harekatıyla atıldı. ABD jetlerinin desteğiyle DEAŞ, neredeyse 1 yıl elinde tuttuğu Saddam Hüseyin'in memleketinden çıkarıldı.
26 Haziran 2016: DEAŞ Felluce'den çıkarıldı
Şii milislerle destekli Irak ordusu bir ay sonra da, Sünni aşiretlerin kontorlündeki Anbar vilayetinde Ramadi'de zafere ulaştı. Komşu Felluce içinse bir yıl beklenecekti. 2016'nın 26 Haziran'ında, DEAŞ Felluce'den çıkarıldı ve sıra artık 2 yıldır örgütün elindeki Musul'a geldi. Uzun hazırlıklar sonrası operasyon için düğmeye basıldı.
Musul neden önemli?
Musul, Irak'ın ikinci büyük şehri. 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığı ve Türkmen nüfusa sahip olduğu için Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Türkiye'nin "Misak-ı Milli sınırları" içinde olduğunu açıklayarak, dışında kalmaya karşı çıktığı Musul operasyonu, son dönemde Irak hükümeti ve ABD ile bir gerilime yol açmıştı. Türkiye'nin Başika'da eğittiği Ninova Muhafızları'nın operasyona dahil edilmesiyle sorun aşılmıştı.
Musul, Saddam Hüseyin döneminde en parlak günlerini yaşadı. Çünkü Musul Arapları BAAS rejiminin belkemiğini oluşturmaktaydı. Ancak İkinci Körfez Savaşı olarak da bilinen Amerikan işgalinin ardından bu durum tamamen değişti. Zenginlerin ve ayrıcalıklı kesimin kısa sürede terk ettiği Musul, 1 saatlik mesafadeki komşusu Erbil'den çağlarca geride virane bir şehre dönüştü. Bu ortam öfkeyi, biriken öfke de Musul'u Arap milliyetçiliğinin kalesi olma noktasına getirdi.
Arap direnişçilerle El Kaide unsurlarının birlikte hareket ederek işgal güçlerine ve Kürtlere karşı yarattığı şiddet üzerine, Amerikalılar bile Musul'u dünyanın en tehlikeli şehri olarak niteledi. İşte o Musul 10 Haziran 2014'te sadece birkaç saat içinde DEAŞ güçleri tarafından teslim alındı. Ordu ve polis teşkilatındaki 1 milyon Iraklıya rağmen hiçbir direniş gösterilmedi, hatta silahlı güçlerin bir kısmı DEAŞ saflarına katılmayı tercih etti.
DEAŞ, Musul'u kontrol altına alarak, Kürt bölgesine sınır komşusu oldu. Bu nedenle kentin düşmesi özellikle Kürt rejiminin varlığını tehdit eden bir durum yarattı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…