Mesut Barzani: 'Musul için tüm hazırlıklar tamam'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması için Irak ordusu ve Peşmerge güçleri arasında anlaşma sağlandığını, tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması için tüm hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.
Türkiye'nin eğittiği savaşçılar Musul operasyonuna katılacak
Barzani, IKBY Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Musul kentinin geri alınması için tüm hazırlıkların tamamlandığını kamuoyuna duyuruyorum. Bu çerçevede Irak ordusu ve Peşmerge güçleri arasında anlaşma sağlandı. Tarafların operasyona nereden ve nasıl katılacağı, anlaşmada ayrıntılı şekilde yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Peşmerge güçlerinin söz konusu anlaşmaya bağlı kalacağını teyit eden Barzani, şunları kaydetti:
"Musul’un kurtarılmasının Kürdistan Bölgesi için özel bir önemi var ve bu, Kürdistan Bölgesi’nin siyasi önceliğidir. Operasyon sırasında istenmeyen bir durumun meydana gelmemesi için tüm imkanların seferber edildiğini, Peşmerge güçleri ve Irak ordusu arasında güçlü bir dayanışmanın olduğunu belirtmek isterim."
Açıklamasında DEAŞ sonrasına da değinen Barzani, "Erbil ve Bağdat'ın, kentteki durumun kontrol altına alınması ve sürecin idare edilmesi için ortak yüksek bir siyasi komite kurulması konusunda da anlaşmaya vardığı" bilgisini paylaştı.
Barzani ayrıca terör örgütü DEAŞ'ın zulmü altında yaşayan Musul halkının en kısa sürede kurtarılması ve evlerini terk eden sivillerin bölgelerine dönmesi temennisinde bulundu.
'Musul batısında çatışmalar yaşanıyor'
Öte yandan, Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu İsmet Recep, AA muhabirine bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, "Kentin batı bölgesinde bir grup silahlı genç ile militanlar arasında yoğun çatışma çıktığına dair kaynaklarımızdan bilgiler geliyor. Örgüt söz konusu durumu kontrol altına almak için büyük çaba harcıyor" ifadelerini kullandı.
DEAŞ'ın kent merkezindeki üst düzey yöneticilerinin militanlara "sivillerin kenti terk etmesini engelleme" talimatı verdiğini kaydeden Recep, "Amaçları sivilleri çatışma sırasında canlı kalkan olarak kullanmak" diye konuştu.
Koalisyon uçakları kent merkezini vurdu
Recep ayrıca, Musul kent merkezindeki Nerkal Mahallesi'nde örgüte ait büyük bir cephaneliğin uluslararası koalisyon güçlerince havadan vurularak imha edildiğini aktararak, örgütün hakimiyetini en aza indirmek için koalisyona ait savaş uçaklarının çevre bölgeleri sürekli bombaladığını dile getirdi.
Irak ordusu ve peşmerge askeri sevkiyat yaptı
Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, kısa süre içinde başlaması beklenen Musul'u kurtarma operasyonuna hazırlık kapsamında kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerine askeri sevkiyat yaptı.
Musul, 10 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Time dergisi açıkladı: İşte yılın en etkili 100 ismi!
Çarpıcı iddia: İsrail İran'ı vuracaktı, Trump reddetti! Gantz: ABD ile Orta Doğu’yu değiştirme vakti geldi!
Uzayda Yaşamın Şimdiye Kadarki En Güçlü Kanıtı Bulundu! Dünya’dan Yaklaşık 9 Kat Büyük Kütleye Sahip…
Sır görüşmenin perde arkası! Çözüm Davud’un yolunda değil...
ABD-Çin tarife restleşmesinde yeni gelişme: ‘Yüzde 245’ tehdidi geldi!