Fidel Castro'nun neredeyse hiç bilinmeyen 25 fotoğrafı
Fidel Castro 20. yüzyılda gerçekleşen devrimlerden birine liderlik etmiş ve dünya tarihinde önemli liderlerden biriydi. ABD ve müttefikleri için o bir "zorba bir diktatör" olsa da Güney Amerika'daki küçük bir ada ülkesini ve oradaki bir grup devrimciyi efsaneleştiren şey de tam olarak onları ABD'nin gözünde "şeytanlaştıran" eylemleriydi: Devrim. ABD'li kapitalistler ile içerideki toprak sahiplerinin Batista diktatörlüğünün şemsiyesi altında yarı sömürge bir ülkeye dönüştürülen Küba'nın halkı ya şeker kamışı tarlalarında insanlık dışı koşullarda ölümüne çalıştırılıyor ya da cennet güzelliğindeki kıyılarında işletilen Amerikalıların kumarhanelerinde hizmetkarlık ya da fuhuş yapıyordu. Fidel Castro, Ernesto Che Guavera ve bir grup devrimcinin yaptığı ise, bu düzenin sigortası Batista diktatörlüğünü bir fiske ile yıkıp, Küba halkına onurlu bir yaşam vermek ve ABD emperyalizmini de ülkeden kovmak oldu. Devrimin lideri Castro bü yüzden yüzlerce defa suikast girişimine ve CIA'nın türlü komplolarına maruz kaldı. Ama halkının kendisine olan inancıyla bunları kolaylıkla atlattı. ABD'nin "Domuzlar Körfezi Çıkarması" denilen işgal girişimi de başarısız kaldı. Görevde olduğu sürede ABD'de 10 başkan değişti. Önderlik ettiği devrim, kendisinden 84 kat büyük dünya devi ABD emperyalizmine Küba'nın attığı bir tokattı. Ülkesinde demokratik bir toplumla bağdaşmayacak uygulamalar da yok değildi. Elbette muhalifleri hapsetti, basını susturmaya çalıştı ve eşcinsellere yönelik izlediği politikalar tepki gördü ve özgürlükçü kampta da hep eleştirildi. 1961'de Küba'nın rejimini sosyalizm olarak ilan etti. Sovyetler Birliği'nin yörüngesinde ama diğer Sovyet bloğu ülkelerle kıyaslayınca uydusu bir politika izlemedi. Birliğin çöküşünden sonra da zor günleri başladı. Castro kişisel olarak da ilginç bir liderdi. Kübalıların ilk adıyla hitap ettikleri ve ayrıcalıklı görmedikleri liderleri... Bu değişik zamanlarda çekilen fotoğraf karelerine de ilginç şekilde yansıdı. İşte 90 yaşında hayata veda eden Fidel Castro'nun bu ilginç fotoğraflarından bir derleme...
Haberin Devamı
Minik taklitçisiyle
/

Tarih 17 Nisan 1959. Castro Washington'daki Küba Büyükelçiliğinde. Kucağında da Carlos Sarzo adlı 4 yaşında bir çocuk var. Ve ona Castro tarzı bir takma sakal ile Fidel'inki gibi bir başlık giydirilmiş. Castro onu görünce kucağına alıp birlikte poz veriyor.
Domuzlar Körfezi'nde
/
ABD'nin Domuzlar Körfezi Çıkarması sırasında bir tankın üstünde.
Haberin Devamı
Oğlu ile birlikte
/

Küba lideri Fidel Castro 6 Şubat 1959'da Havana'daki eski Hilton Hotel'inde oğlu Fidel Jr. ile birlikte.
Che ile golf oynarken
/

Fidel Castro ve Ernesto Che Guevara 1960'da Havana'daki Colinas Villareal golf kulübünde golf oynuyorlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
4 ton şeker kamışı kesiyor
/

Şeker kamışı tarlasında gönüllü işçilik yapıyor. Tarih 13 Şubat 1961. Castro o gün 4 ton şeker kamışı kesiyor.
Concorde'un kokpitinde
/

31 Aralık 1997'de Havana'daki Air France'a ait bir Concorde uçağının kokpitinde. Yine Marquez'in deyişiyle Fidel Castro, "sınırsız bir meraka" ve "bilimsel bir şevke" sahipti. Bu fotoğraf da bununla ilgili olsa gerek...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
'Dans edemeyeceksem benim devrimim değildir'
/

8 Ocak 1959'da Havana'daki bir askeri kampı ziyareti sırasında. O sıralarda hep olduğu gibi güzel kızlarla birlikte devrimin zaferini kutluyorlar. Ünlü anarşist Emma Goldman'ın deyişiyle 'Dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir' sözü, Kübalı devrimciler için geçerli...
'Kazanan benim yerime başbakan olur'
/

30 Ağustos 1963'te Küba'yı ziyaret eden ABD'li öğrencilerle masa tenisi oynuyor. Üstelik Castro iddialı da öğrencilere, "Beni yenene Küba Başbakanlığını devredeceğim" diyor. Öğrenciler arasında Castro'yu yenebilen de çıkmıyor. Bu yönü de Gabriel Garcia Marquez de "Bizim Fidel" başlıklı yazısında, Castro'nun bu azmini şöyle anlatıyor: "Şu kesindir ki, nerede, nasıl ve kiminle olursa olsun Fidel Castro orada kazanmak için bulunur. En küçük gündelik faaliyetlerde bile sahip olduğu mağlup etmeye dönük eğiliminin, özel bir nedeni var gibidir. Hiçbir zaman teslim olmaz ve içinde bulunduğu durumu değiştirmeyi başarıp, zafer kazanana kadar durup dinlenmez."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Beyzbol oynarken
/

24 Temmuz 1959'da Havana'da Barbudos ordu beyzbol takımının üniforması üzerinde bir atış yapmaya hazırlanıyor.
Cezayir'de
/

Fidel Castro Mayıs 1972'de Cezayir'deki Küba Büyükelçiliğinde.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Savaş başlığıyla
/

Oklahomalı yerli misyoner W.A. Reiford'un bir yetimhanenin açılışı için Havana'ya gittiğinde görüştüğü Fidel Castro'nun, yerlilerin savaş başlığını giyerek çektirdiği bir fotoğrafı. Fotoğraftaki diğer kişi de Antonio Nunez Jimenez. Tarih 17 Temmuz 1959.
Ziyaret resmi kıyafetler yerel
/

Resmi bir ziyarette gittiği Güney Afrika ülkesinin yerel kıyafetleriyle.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ABD Başkan adayı Jesse Jackson ile
/

Fidel Castro 7 Haziran 1984'te ABD'de Demokrat Parti'den başkanlığa adaylığını koyan Jesse Jackson ile görüşmüştü. Jackson başkan olursa Küba ile ABD ilişkilerini düzeltmeyi planlıyordu ve bu kapsamda Castro ile görüşerek bir plan da geliştirmişti. Jackson başkan seçilemedi ve bu planı hayata geçmedi ama Küba ile tarihi düşmanlığı sonlandıracak adımları atıp yarım yüz yıl sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak da ABD'nin ilk siyah başkanı Obama'ya kaldı.
'Helak olacak kadar konuşurdu'
/

12 Ekim 1979'da BM Genel Kurulu'nda her zamanki uzun konuşmalarından birini yapıyor. Castro, Kolombiyalı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in deyişiyle: "Helak olacak kadar konuşur; konuşarak dinlenir. Konuşmaya başladığında önce, sesi alçak ve konuşmasının yönü belirsizdir. Kuvvetli bir vuruşla dinleyicilerini avucuna alana kadar, adım adım, kullanabileceği her şeyden yararlanır. İlham sahibidir; karşı konulamaz, göz alıcı zarafeti, ancak bunu hissetme onurundan mahrum olanlar tarafından inkâr edilebilir. Anti-dogmatizm abidesidir."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Vietnam'da
/

Fidel Castro 11 Aralık 1995'te Vietnam'da. ABD'ye karşı verdikleri savaşta kullandıkları tünelleri inceledikten sonra Vietnam savaşı gazilerinden birinden savaş anılarını dinliyor.
Kaddafi ile
/

Libya lideri Muammer Kaddafi ile resmi ziyaret için bulunduğu Trablus'ta 8 Mart 1977'de çekilen bir fotoğrafı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Fotoğraf makinesini deniyor
/

Fidel Castro, Güney Afrika lideri Nelson Mandela'nın ilk siyah başkan oluşunun kutlamasında. Bir basın mensubundan aldığı fotoğraf makinesini deniyor. Tarih 10 Mayıs 1994.
Mandela ile
/

Nelson Mandela ile birlikte 27 Temmuz 1991'de Küba Devriminin 38. yıl dönümü kutlamalarında. Küba'nın Güney Afrika ile hep özel bir ilişkisi oldu. Apartheid rejimine karşı siyahların mücadelesini desteklemekle kalmadı, bu rejimin yayılmasına karşı bizzat Afrika'daki askeri mücadelelere de destek verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Indira Gandhi ile
/

Hindistan Başbakanı Indira Gandhi ile birlikte 7 Mart 1983'te Yeni Delhi'de 7. Bağlantısızlar Zirvesi'nde çekilen bir fotoğrafı.
Kruşçev'le kucaklaşma
/

Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Nikita Kuruşçev ile 20 Eylül 1960'ta BM Genel Kurulu için bir araya geldiklerinde çekilen bir fotoğrafı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Brejnev ile birlikte
/

Bu fotoğrafta da Sovyetler Birliği'nin Kruşçev'den sonra lideri olan Brejnev ile birlikte.
Gorbaçov ile ilişkiler bozuldu
/

Castro özellikle Che'nin 1967’de öldürülmesinden sonra Sovyetler Birliği’nin yörüngesine girmiş, kendi üslubu ve dikbaşlılığıyla Sovyet bloku liderlerinden farklı olsa da dünya politikasında Sovyet bürokrasisinin çizgisini benimsemişti. Ancak ilişkiler Gorbaçov'un döneminde bozuldu, Küba bu dönemde bağlantısızlara yaklaştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Avukat Fidel Castro
/

3 Nisan 1958'de çekilen bir fotoğrafı.
O ne bakış öyle
/

Küba'yı ziyaret eden ABD'nin Güney Dakota Senatörü George McGovern'ı cip ile gezdiren Fidel Castro'nun bu sırada 7 Mayıs 1975'te düzenlediği basın toplantısında NBC muhabiri Barbara Walters ona bir soru yöneltiyor. Ve Castro'nun Walters'a bakışı AP muhabirinin objektifine böyle yakalanıyor.