Esad'ın infaz odaları
Uluslararası Af Örgütü'nün, Suriye'deki gizli bir hapishanede, çoğu hükümete karşı olduğuna inanılan 13 bin kadar sivilin gizlice asıldığını iddia etti. Örgütün raporunun ardından yayınlanan krokiler, Suriye'de Esad'ın kan donduran infaz odalarını ortaya çıkardı.
Haberin Devamı
1/13

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan yeni bir rapor Suriye'deki vahşeti bir kez daha gözler önüne serdi. Örgütün hazırladığı yeni raporda, Eylül 2011 ve Aralık 2015 arasında Saydnaya Hapishanesi'nde her hafta toplu idamların yaşandığını iddia edildi.
Daily Mail gazetesi Uluslararası Af Örgütü'nün kurbanlar, hâkimler, yetkililer ve cezaevindeki eski muhafızlardan yola çıkarak "Esad'ın infaz odaları"nın krokisini yayımladı.
Haberin Devamı
3/13

Af Ögütü, iddia ettiği idamlara Suriye hükümetinin en üst düzey seviyeleri tarafından onay verildiğini belirtti. Suriye hükümeti daha önce mahkûmların infaz edildiği veya kötü muamele gördükleri iddialarını reddetmişti.
4/13

Şam'ın kuzeyinde bulunan 20 bin kişi kapasiteli Saydnaya Hapishanesi'nde insanlık dramı yaşanıyor. Buraya yerleştirilen tutuklular ya idam ediliyor, ya da açlıktan veya salgın hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybediyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
5/13

Eski ordu komutanları ve askerler, hapishanedeki infaz iddialarını doğruluyor. 2011 yılında tutuklanan eski ordu mensubu Hamid, Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada; "Kulaklarınızı yere dayarsanız bir gurultu duyardınız. Bu, 10 dakika kadar sürerdi. İnsanların boğularak ölme sesleriyle uyurduk. O zamanlar bu benim için normaldi." ifadelerinde bulundu.
6/13

Af Örgütü raporunu, aralarında eski gardiyanlar, tutuklular ve hapishane yetkililerinin de bulunduğu 84 kişiyle görüşerek hazırladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
7/13

Raporda, bu infazları gerçekleştiren veya emirleri verenlerin Suriye hükümetinde yüksek rütbeye sahip olmadığı da vurgulanıyor.
8/13

Rapora göre tutuklular, infaz edilmeden önce başkent Şam'ın Kaboun bölgesindeki "askeri sahra mahkemesine" getiriliyor ve bu mahkemelerdeki duruşmalar bir ila üç dakika sürüyor. Af Örgütü'nün açıklamalarına yer verdiği eski bir askeri mahkeme yargıcı, tutuklulara yöneltilen suçlamaların işlenip işlenmediğinin sorulduğunu söylüyor. Yargıç, "Cevap 'hayır' veya 'evet' olsa da mahkûm ediliyorlar. Mahkemenin hukukla ilgisi yok" diyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
9/13

Raporda, infaz günlerinde tutuklulara bir sivil hapishaneye nakledileceklerinin söylendiği, sonra da bodrumdaki bir hücrede iki ila üç saat dövüldükleri anlatılıyor.
10/13

Rapora göre daha sonra gece yarısı, gözleri bağlı bir şekilde hapishanenin farklı bir yerine götürülüyorlar ve boyunlarına ilmik geçirilmeden dakikalar önce, bodrum katındaki bir odada ölüme mahkûm edildikleri kendilerine söyleniyor. İnfaz edilenlerin cesetlerinin de kayıt için Şam'daki Tişrin askeri hastanesine götürüldükleri daha sonra da askeri arazilerde açılan toplu mezarlara gömüldükleri kaydediliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
11/13

Af Örgütü, tanıkların ifadelerine dayanarak, Saydnaya'da beş yılda 5 ila 13 bin kişinin asıldığını tahmin ediyor. Örgüt, Aralık 2015'ten sonra infazların devam ettiğine dair bir kanıtlarının olmadığını söylese de, durduğuna inanmak için bir nedenleri bulunmadığını ve binlerce kişinin de ölmüş olabileceğini söylüyo
12/13

Af Örgütü, yaşananların savaş suçu ve insanlığa karşı suç olduğunu ifade ediyor. Raporda ayrıca, ölüm cezalarının baş müftü veya Cumhurbaşkanı Beşar Esad adına yetki kullanan savunma bakanı ya da genelkurmay başkanı tarafından onaylanması gerektiği ifade ediliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı