hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya açlığa değil savaşa para harcıyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD, geçtiğimiz hafta sonu Ukrayna ve İsrail'e yardımları onayladı. Savaş için milyarlarca dolar ayrıldı. Peki ABD, savaşın başından bu yana Ukrayna’ya ne kadar, 7 Ekim'den beri de İsrail'e ne kadar yardım yaptı? Savaşa aktarılan bu paralar dünyadaki açlığın bitirilmesi için kullanılamaz mıydı? CNN TÜR Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu grafiklerle anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enver Kaptanoğlu şu ifadeleri kullandı;

    61 milyar dolarlık bir yardımı onayladı ABD Kongresi. Savaş iki yıldır devam ediyor. Toplam iki yılda ABD bugüne kadar 111 milyar dolar göndermişti Ukrayna'ya. Bunun içinde askeri ve mali yardımlar, hepsi toplam 111 milyar dolardı. Ve 61 milyar dolarla birlikte bu rakam iki yılda 172 milyar dolara çıktı.

    Dünya açlığa değil savaşa para harcıyor

    Peki ABD dışında AB dahil dünyanın diğer ülkeleri Ukrayna'ya ne yapmış? Ona da bir bakalım. Bu dokuz ülkenin gönderdiği rakamı toplayım eurodan dolara çevirdiğinizde, 173 milyar dolar yapıyor. İki yılda toplam bu 9 ülkenin gönderdiği miktar. Yani ABD'nin 172 milyarıyla, diğer ülkelerin gönderdiği 173 milyar dolar topladığımız 345 milyar dolar sadece Ukrayna'ya gönderilmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya açlığa değil savaşa para harcıyor

    Peki İsrail'e ne kadar gönderilmiş ona bakalım. ABD'nin İsrail'e yardımları 7 Ekim'den bu yana 45 milyar doları buldu. Ukrayna'ya 345 milyar dolar, İsrail'e 45 milyar doları topladığımızda 390 milyar dolar yani neredeyse 400 milyar dolardan bahsediyoruz. Bu 400 milyar doları böyle söyleyince bir anlam ifade etmiyor olabilir. 400 milyar dolar ne kadar bir para? İşte bu noktada aslında güzel bir noktaya geçeceğiz ama önce dünyaca ünlü grafiti sanatçısı Banksy'nin çok ünlü bir grafitisi var. O görseli getirelim arkadaşlar ekrana. "Yoksulları doyuramayız ama savaşı finanse edebiliriz" grafitisi çok ünlüdür Banksy'nin. Bu 400 milyar dolarla ne yapılabilir? 2022 yılında BM Dünya Gıda Programı, “2023 yılına kadar küresel açlığı sona erdirmek için yılda 40 milyar dolara ihtiyacımız var” diyor. Yani 2022’den 2030'a 8 yıl var. Her yıl 40 milyar dolar toplandığı takdirde 320 milyar dolar yapıyor 2030 yılında ve bu parayla dünyada açlık tamamen sona erdiriliyor. Aslında 330 milyar dolara açlık ve yoksulluk dünyada ortadan kaldırılabilir. Yani üstüne para bile kalıyor aslında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow