Değişen dünya atlası... 25 haritayla dünyanın gittiği yer
Bank of America Merrill Lynch'in ilkini geçen yıl yayınladığı "Transforming World Atlas" güncellendi. 2 Mart'ta 2. versiyonu yayınlanan atlasta dünyadaki dönüşümü gözler önüne seren haritalar sunuluyor. (CNNTurk.com)
Haberin Devamı
Büyük resmi gösteren haritalar
/

Dünyada neler olup bittiğini anlamayı kolaylaştıran haritalarla büyük resme bakmak mümkün. İşte o çarpıcı verilerle o haritalar.
2050'de İstanbul'da su sorunu
/

Bu harita 2050 yılında Su Sorunu yaşayacak 20 şehri gösteriyor. Londra, Los Angeles, Delhi gibi şehirlerin arasında İstanbul'da su sorunu yaşayacak şehirler arasında yer alıyor.
Haberin Devamı
ABD hangi ülkeye ne kadar ekonomik yardım veriyor?
/

Bu harita 2014 verilerine göre ABD'nin diğer ülkeler yaptığı ekonomik yardımları gösteriyor. Buna göre ABD'den en çok ekonomik yardım alan ülke İsrail. Onu Mısır, Afganistan, Ürdün ve Pakistan takip ediyor. Haritaya göre Türkiye'nin ABD'den 2014'te aldığı ekonomik yardım 4.1 milyon dolar.
Nüfusa göre dünya haritası
/

Dünyada nüfusu en fazla olan ülkeler Çin, Hindistan, ABD, Endonezya ve Brezilya.Ülkelerin nüfuslarına göre yapılan haritada Türkiye hemen hemen bugünkü yüzölçümünü korurken Rusya, Kanada ve Pakistan gibi ülkelerin yüzölçümlerinin önemli oranda küçüldüğü dikkat çekiyor. Harita 2015 nüfus verilerine göre yapıldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Savunma harcamaları
/

Harita savunmaya yapılan harcamaları gösteriyor. ABD'nin açık ara önde olduğu savunma harcamalarında dikkat çeken diğer ülkeler Çin, Suudi Arabistan, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Hindistan. ABD'nin toplam savunma harcaması, onu takip eden 15 ülkenin (Çin hariç) toplam harcamasından daha çok.
3.7 milyar insan kırmızı alanda yaşıyor
/

Dünyanın en kalabalık kıtası Asya. 7.2 milyar insanın yaşadığı dünyada 3.7 milyar kişi haritada kırmızıyla gösterilen bölgeye sıkışmış durumda.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Dillere göre dünya haritası
/

Dünyada 7.2 milyar insan yaşıyor. Bunların 4.1 milyarı dünyanın en çok konuşulan dillerinden en az birini konuşabiliyor. En az 50 milyon kişinin konuştuğu 23 dil bulunuyor. Dünyada yaşayan 7 bin 102 dil bulunuyor.
Nüfusun yaşına göre 2050'de dünya haritası
/

Verilere göre 2050'de Dünya'da yaşlı nüfus rekor kıracak. Haritaya göre Japonya nüfusunun yüzde 57'si, İspanya nüfusunun yüzde 37'si, Almanya ve İtalya nüfusunun yüzde 33'ü Türkiye nüfusunun ise yüzde 20 ila 25'i 65 yaş ve üzeri olacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
2050'de yaşlı nüfusu 1 milyara yaklaşacak
/

Haritaya göre 2050'de 65 yaş ve üzeri nüfus Çin'de 199 milyona, Hindistan'da 136 milyona, ABD'de ise 38 milyona ulaşacak.
2050'de şehir nüfusu
/

Verilere göre günümüzde şehir nüfusu 3.9 milyar. Haritaya göre 2050'de şehir nüfusu 6.5 milyara ulaşacak. Yani 2050'deki dünya nufusunun yüzde 75'inden fazlası şehirlerde yaşayacak. Örneğin Çin'de şehir nufusu 1 milyar, Hindistan'da 875 milyon, Türkiye'de ise 82 milyon olacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Amerika'ya Meksika'dan sonra en yoğun göç veren ülkeler
/

İstatistikler ABD'ye her yıl 500 bin göçmen gelidğini gösteriyor. ABD'ye en çok göç veren ülke Meksika. ABD'de göçmen nüfusun en yoğun olduğu yerler Kaliforniya, New York, Teksas ve Florida. Meksikalı göçmenler sayılmazsa Kaliforniya'da Filipinliler, New York'ta Çinliler, Teksas'ta Hindistanlılar, Florida'da ise Kübalılar en yoğun göçmen grubunu oluşturuyor. Haritada Meksikalılar'dan sonra ABD eyaletlerindeki en yoğun göçmen milliyetleri gösteriliyor.
Kadın işçiler ve ücretleri
/

Bu harita ülkelere göre kadın ve erkek ücretleri arasındaki farkları oransal olarak gösteriyor. Dünya ortalamasına göre aynı iş için bir erkek 100 dolar alırken, kadına 76 dolar veriliyor. Kadınların en yüksek maaş aldığı ülke Yeni Zelanda. Bu ülkede erkeklerle kadınlar arasındaki maaş farkı yüzde 5'le sınırlı. Kadınların aldıkları ücretler açısından iyi denebilecek ülkeler arasında Belçika, Lüksemburg, Danimarka, Norveç ve İspanya önde gelen diğer ülkeler.Kadınlara ödenen ücretlerde en büyük ayrımı Güye Kore yapıyor. Bu ülkede erkeklerle kadınların ücretleri arasında yüzde 37'lik bir fark bulunuyor. Estonya, Japonya, Hollanda ve Finlandiya bu ülkeyi izliyor. Türkiye'de de kadın ve erkeklerin aldıkları ücretler arasında erkeklerin lehine yüzde 20.1'lik bir fark bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Estetik ameliyat çılgınlığı
/

Teknoloji geliştikçe insanın gençleşme, güzel görünme arzusu daha da artıyor. Bu durum estetik cerrahiye de yansımış durumda. Haritada en çok estetik ameliyat yapılan 5 ülke gösteriliyor. Güney Kore'nin zirvede oludğu listede sırasıyla ABD; Brezilya, Çin ve Kolombiya geliyor.
En çok seyahat edilen yerler
/

2015 verilerine göre 1.2 milyar insan 2015'te denizaşırı seyahat etti. Haritaya göre 2014'ün en popüler seyahat destinasyonu Fransa oldu. Bu ülkeyi ABD, İspanya, Çin ve İtalya takip etti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Facebook'ta online olanların haritası
/

Facebook aylık 1,5 milyar aktif kullanıcıya ulaştı. Bu rakam Çin'in nüfusuna eşit. Yukarıdaki harita Facebook'ta aynı anda aktif olanların dünya haritasına yansımasını gösteriyor.
Anlık tweet
/

Twitter'ın 29 Ocak 2016'daki aktivitesini gösteren bu haritaya göre anlık 3 milyon 937 bin 694 tweet atıldı. En çok tweet ABD'den geldi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Siber tehdit haritası
/

Bu haritaya göre 19 Şubat 2016'da gerçekleşen siber saldırılar gösteriliyor. O gün tam 57 bin 85 siber saldırı düzenlendi. Her yıl düzenlenen saldırıların sayısı artıyor. Bu nedenle golbal siber güvenlik harcamaları yükseliyor.
Robotların işgali
/

Bu harita dünyada üretimde robot ünitelerinin kullanımını gösteriyor. Örneğin geçen yıl neredeyse tüm çalışanları robotlardan oluşan ve Nagasaki'de açılan otel örnek gösteriliyor. 2012 verileren göre dünyada en çok operasyonel robot kullanan ülke Japonya. Onu ABD ve Almanya izliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Ülke gibi şirketler
/

Bu ilginç harita ise dev şirketlerin değerlerini ülkelerle karşılaştırıyor. Örneğin Intel, Meksika'yla eş değerde. Google-Amazon'un toplam değeri, Çin'e eş.
Dünya ticareti
/

Yukarıdaki harita her ülkenin ana ihracat sektörünü gösteriyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Orta Doğu'da Sünni-Şii nüfus karşılaştırması
/

Pew Research Center'ın hazırladığı bu haritada İslam ülkelerindeki Sünni-Şii nüfus oranı gösteriliyor. Haritaya göre Sünni ülkeler arasında nüfus açından dominant olan Suudi Arabistan, Şiiler de ise İran.
2016'da dünyayı bekleyen riskler
/

Bu harita 2016'daki global riskleri kıtalara göre gösteriyor. Haritaya göre Türkiye'nin de bulunduğu bölgeyi bekleyen global riskler arasında öncelikle Su krizi,işsizlik ve yönetim problemleri gibi sorunlar bulunuyor. Amerika kıtası için en büyük riskin siber saldırılar olması da dikkat çekici. Avrupa'da göçmen sorunu, Afrika'da hükümet sorunları, Güney Asya'da su sorunu, Orta Asya ve Rusya'da sınır ve devletler arası çatışmalar sorunu, Güney Amerika'da hükümet ve yönetim sorunu, Doğu Asya ve Pasifik'te ise doğal afetler sorunu öne çıkıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Terör
/

2014'te 93 ülkede 13 bin 370 terör saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılarda 32 bin 685 kişi hayatını kabetti. Ölenlerin yüzde 78'i bu 93 ülkenin sadece 5 tanesinde hayatını kaybetti.
Avrupa'daki göçmen krizi
/

2016'da Avrupa'nın en büyük problemi göçmen krizi. Haritadaki verilere göre Avrupa sadece Suriyeli göçmenlerle yüzleşmeyecek. Verilere göre Avrupa Suriye'nin yanı sıra Irak, Eritre, Nijerya, Pakistan, Ukrayna ve Afganistan'dan da yoğun bir göçmen akımı gerçekleşiyor. Göçmenlerin hedefindeki ülkeler ise Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve İsveç. Avrupa Birliği'nde sınır önlemleri nedeniyle göçmenlerle Almanya'dan sonra en çok yüzleşen ülke ise Macaristan. Türkiye ve Yunanistan ise daha çok geçiş yolu olarak kulanılıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Göçmen krizinden sonra Schengen bölgesi
/

Bu harita Schengen kapsamındaki ülkeleri gösteriyor. Türkiye'nin vizesiz Avrupa hakkını elde etmesi durumunda Türk vatandaşları bu ülkelere vizesiz olarak seyahat edebilecek. Haritada göçmen krizi sonrası Schengen bölgesinde sınır kontrolü yapılan yerler de gösteriliyor. Fransa - Belçika sınırı, Polonya'nın bütün sınırları, Avusturya-Slovenya sınırı, Macaristan-Romanya sınırı en çok kontrol altından tutulan bölgeler olarak görünüyor.
Devletlerin borçları
/

Bu haritada ülkelerin ödenmemiş borçları gösteriliyor. ABD en çok borcu olan ülke konumunda. Onu Japonya ve Çin izliyor.