Barack Obama 'soykırım' demeyecek

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında bu yıl da 'soykırım' ifadesi yerine "büyük felaket" tanımını kullanacağı bildirildi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadet Mihen'in aktardığına göre karar, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis Mcdona ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes'un salı günü Amerika Ermeni Kurulu ile Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'yle yaptıkları görüşmelerin ardından alındı.
Beyaz Saray yetkililerin ABD'nin 1915 olaylarının 100'cü yılını 'gerçeklerin tam, dürüst ve adil olarak kabullenilmesi çağrısı yapmak' için kullanabileceğini fakat metinde 'soykırım' ifadesi olmadığını belirtti.
Beyaz Saray, Obama'nın bu yıl farklı bir dil kullanmasına dair beklentileri anlayışla karşıladıklarını fakat Amerika Birleşik Devletlerinin tavrının, 'geçmişin kabullenilmesi ve mevcut dönemde de hayatların kurtarılmasında bölgesel ortaklarla yürütülen çalışmaların dirayeti için' doğru olduğuna inandıklarını ifade etti.
Obama'nın 24 Nisan bildirisinde 1915 olaylarıyla ilgili bu sene de 'soykırım' yerine Ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullanacağı belirtiliyor.
Volkan Bozkır: "Obama o kelimeyi kullanmayacak"
Arınç: "Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mahkumlarla poz, operasyonu ifşa... ABD, Kristi Noem'i konuşuyor: "Bakan mı fenomen mi?"
Biden'dan görevi devrettikten sonra kamuoyu önünde ilk açıklama: Trump'a "soygun" suçlaması...
Nükleer müzakereler... ABD'nin İran'a teklifi belli oldu: İsrail’i rahatsız eden yaklaşım...
İsraillilerin o ülkeye girişi yasaklandı! Karar Facebook'tan duyuruldu...
ABD’li yetkili Witkoff ve Putin arasında geçen ‘zorlu’ görüşme: Rus lider ‘kalıcı barış’ istiyor ama şartları var…