hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya ile Çin arasında casus krizi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Almanya ile Çin arasındaki casus krizi büyüyor. Önce 3 Alman vatandaşı ardından aşırı sağcı parti milletvekilinin asistanı gözaltına alındı. Bu dört kişi de Çin'e casusluk yapmakla suçlanıyor. Çin Almanya'nın iddialarına sert tepki gösterdi. Ayrıntıları CNN TÜRK Berlin Temsilcisi Erhan Merttürk'ten aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Parlamentosu’ndan gizli bilgileri Çin’e muhalif olan isimlere sızdırdığı iddia ediliyor. Son 24 saatte iki operasyon gerçekleşti. 4 kişi gözaltına alındı.

    Ayrıca Avrupa Parlamentosu, (AP) casusluk suçlamasıyla tutuklanan AP milletvekilinin yardımcısını görevden uzaklaştırdı.

    Alman savcılar dün tutuklanan üç Alman vatandaşının, askeri amaçlarla kullanılabilecek hassas teknolojileri Çin gizli servisi MSS'ye teslim ettiklerinden şüphelenildiğini belirtmişti.

    Açıklamada,  Herwig F., Ina F. ve Thomas R.'nin Haziran 2022'den önce MSS için çalıştıklarının tespit edildiği kaydedilmişti.

    Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Avrupa Parlamentosu'ndan Çin için casusluk yapıldığı doğrulanırsa, bu Avrupa demokrasisine içeriden bir saldırıdır. Böyle bir çalışanı istihdam eden herkes de bunun sorumluluğunu taşır" dedi.

    Çin Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da Çin casusluğu yapıldığına dair haberleri reddederek, bu tür aldatmacaların Çin'i itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık Sözcüsü Wang Wenbin, basın toplantısında yaptığı açıklamada Çin'in her zaman diğer ülkelerin içişlerine karışmama ilkesine bağlı kaldığını ve Alman tarafındaki ilgili personelin soğuk savaş zihniyetini terk etmesini umduğunu belirtti.

    Sözcü Wenbin, "Almanya'nın sözde casus tehdidiyle Çin'e karşı siyasi söylemleri manipüle etmeyi bırakmasını umuyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow