hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Katar'a 'Hamas' baskısı: ''Ateşkes anlaşmasını reddederlerse sınır dışı edin!''

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail'in ateşkes ve esir takası için sunduğu son teklife Hamas'ın yanıt vermesi beklenirken, ABD basını Washington'ın Katar'a Hamas baskısı yaptığını öne sürdü. Haberlere göre ABD yönetimi Katar'dan, Hamas'ın son teklifi reddetmesi halinde ülkeden sınır dışı edilmesini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ARABULUCU ÜLKELERDEN BİRİ DE KATAR

    Hamas ve İsrail arasında bir ateşkese varılması için arabuluculuk yapan ülkelerden biri de Katar. Hamas'ın üst düzey isimlerinin Katar'da bulunduğu biliniyor. Ancak ABD'nin, Hamas'ın esir takası ve ateşkes anlaşmasını reddetmeye devam etmesi halinde, yetkililerinin Katar'dan sınır dışı edilmesi için baskı yaptığı iddia edildi.

    Washington Post'ta yer alan bir haberi doğrulayan ABD'li bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen ay katar Başbakanı Muhammed Al-Thani'ye, Hamas'ın rehine anlaşması önerilerini reddetmeye devam etmesi halinde Doha'nın Hamas liderlerini sınır dışı etmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

    "ATEŞKES ANLAŞMASINI REDDEDERLERSE SINIRDIŞI EDİN"

    İsrail Gazetesi, Tımes Of İsrael de haberinde, "Katar, ABD'nin Hamas liderlerinin Doha'dan sınır dışı edilmesi yönündeki talebini kabul etmeye hazırlanıyor ve bunun yakın zamanda yapılabileceğini öngörüyor." dedi. ABD, Hamas'ı daha önceki teklifleri kabul etmemekle suçluyor ve Hamas'ın, en az altı haftalık bir ateşkes karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın önündeki tek engel olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrailli bir yetkili, Hamas'ın teklifi doğrudan reddetmesinin beklenmediğini, bunun yerine kendi değiştirilmiş teklifiyle geri dönmesinin beklendiğini söyledi. The Wall Street Journal, Arap yetkililere dayandırdığı haberinde, Hamas'ın yakın zamanda liderlerinin Katar'dan ayrılıp yaşamak için iki bölge ülkesiyle temasa geçtiğini, bunlardan birinin Umman olduğunu söyledi.

    Haberde, Hamas liderlerinin Doha'yı terk etmesi durumunda ateşkes müzakerelerinin yürütülmesinin daha zor olabileceği de kaydedildi. Katar, 2012'den bu yana İsmail Haniye dahil Hamas'ın Politbüro liderlerine ev sahipliği yapıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow