ABD, Birleşmiş Milletler'e yaptığı yardımı azaltıyor

ABD, 2018 bütçe taslağında dış yardım için ayrılan bütçeyi yüzde 28 oranında azaltması öngörülüyor. Bu kesintiden ne kadar oranda etkileneceği açıklanmasa da BM ve bağlı kuruluşlar da etkilenecek. BM Genel Sekreteri Guterres ise yardımların azaltılmasının kurumun çalışmaları üzerinde olumsuz etki yaratacağını söyledi.
Angeline Jolie BM'yi eleştirdi: BM reforme edilmeli
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler (BM) bütçesine en büyük katkıyı sağlayan ABD'nin bu yardımları azaltmasının kurumun faaliyetlerine olumsuz etki yapacağını kaydetti.
ABD'nin 2018 bütçe taslağında Dışişleri Bakanlığı ile dış yardım için ayrılan bütçede yüzde 28 oranında kesinti yapılması öngörülüyor. Bu kesintiden henüz ne kadar olacağı açıklanmasa da Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşların da etkileneceği belirtildi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Guterres'in BM'ye olan desteklerinden dolayı ABD'ye minnettar olduğunu kaydederek, "Genel Sekreter kaynakların en etkili ve yararlı şekilde kullanılması için BM'de reform yapılması gerektiğine inanıyor. Ancak ani fon kesintisi geçici çözümler bulmaya zorlayacak ve reformların uzun dönemli etkilerine zarar verecektir." dedi.
"İnsani krizlere cevap için de yatırım yapılmalı"
Guterres, BM'nin daha etkili bir kuruluş haline gelmesi için ABD ve diğer üye ülkelerle diyaloğa hazır olduğunu da vurgulayan Dujarric, Trump yönetiminin askeri harcamaları artırma kararına dolaylı olarak değinerek, "Guterres, terörizmle mücadelenin gerekliliğine tam olarak inanıyor ancak bu mücadele askeri harcamaların artırılmasından daha fazlasını gerektiriyor. Terörün nedenleri ve onu doğuran sebeplerle mücadele, çatışmaların önlenmesi, barışın korunması, insani krizlere zamanında yanıt verilmesi konularına da yatırım yapılması gerekiyor." diye konuştu.
Bütçenin yüzde 22'si ABD'den
BM'nin yıllık yaklaşık 5,6 milyar dolar olan ana bütçesinin yüzde 22'sini ABD sağlıyor. ABD ayrıca barış gücü operasyonları ve Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF gibi birçok farklı BM kuruluşuna yaptığı yardımlarla BM sistemine yıllık 3 milyar dolardan fazla kaynak aktarıyor.
ABD'nin birçok BM kuruluşuna en fazla kaynağı aktaran ülke olması bu kurumlar üzerinde siyasi nüfuz kurmasına da neden oluyor.
BM'nin eğitim, bilim ve kültür alanlarında faaliyet gösteren kuruluşu UNESCO, Filistin'in üyelik başvurusunu kabul edince ABD bu kuruluşa yaptığı yardımın bir kısmını kesmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gizli tutanaklar sızdı! Leopard 2 tankları Ukrayna’da etkisiz kaldı...
Zelenski'den Trump’a davet: Karar vermeden önce Ukrayna’yı ziyaret et
Katy Perry uzayda şarkı söyleyecek! Bezos'un nişanlısı Lauren Sanchez de ekipte yer alıyor...
Kargaların Şaşırtan Zekası! "Artık Bu Yetenek Sadece İnsanlara Özgü Değil"
ABD basınındaki iddialar kafaları karıştırmıştı! Trump'ın sağlık raporu ne diyor?