Dünyanın en büyük su altı toprak kaymasına dair kalıntılar bulundu

Avustralya yakınlarındaki Büyük Set Resifi yakınlarında dünyanın en büyük su altı toprak kaymasının kalıntıları bulundu.
Yaşanabilir bir gezegen daha keşfedildi
James Cook Üniversitesi araştırmacıları, ülkenin kuzey batısındaki Queensland eyaleti açıklarında okyanus tabanında 32 milyon kilometre küp hacminde bir toprak kayması sahası buduklarını açıkladı.
"Gloria Tümsekleri" olarak adlandırılan sahanın en az 300 bin yıl önce yaşanan dev bir toprak kayması sonucunda oluştuğu belirtildi.
Eyaletin kuzeyindeki sahil şehri Innisfail'in 75 kilometre açığında Avustralya Ulusal Deniz Araştırma Kurumuna ait Southern Surveyor araştırma gemisiyle incelemeler yapan araştırma ekibi, geniş kumul tabaklardan oluşan tümseklerin okyanusun bin 350 metre derinine yayıldığını kaydetti.
Araştırmaya önderlik eden Dr. Robin Beaman, Büyük Set Resifi ve çevresinin 3 boyutlu dip haritasını çıkarırken, her biri 100 metre derinliğinde ve 3 kilometre genişliğinde kum bloklarına rastladıklarını ifade etti.
Tabakalar içinden çıkarılan en eski mercan fosillerinin yaklaşık 300 bin yıllık olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, dolayısıyla kumulları yaratan toprak kaymasının daha eski olması gerektiğini vurguladı.
SON DAKİKA
-
00. 38
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara Türkiye'ye geliyor
-
23. 34
ABD’de 300 üniversite öğrencisinin vizesi iptal edildi
-
23. 32
El-Kassam Tugayları, Gazze çevresinde Aşdod'u vurdu
-
22. 50
AK Parti'de MYK toplanıyor
-
22. 44
Son dakika: Bugünkü Süper Loto çekilişi sonuçları belli oldu! 6 Nisan 2025 Süper Loto bilet sonucu sorgulama ekranı!
-
22. 40
BUDO'da korkutan yangın! 5 kişi hastaneye kaldırıldı
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz