Kızılırmak Deltası'na araştırmacı akını
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Arzu Gürsoy, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın, yerli ve yabancı üniversitelerin araştırma ve uygulama sahası haline geldiğini söyledi.
Dr. Gürsoy, "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında deltadaki 13'üncü dönem ilkbahar çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Deltada 2002 yılından beri sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 122 farklı türden, 41 bin 500 dolayında göçmen kuşa halka takıldığını bildiren Gürsoy, şunları söyledi:
"Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası, flora ve faunası bakımından iyi bir araştırma sahası konumunda. Bu nedenle de yerli ve yabancı üniversitelerin araştırma ve uygulama sahası haline geldi.
Kuş halkalama çalışmalarına Üniversite Francois Rabelais, OMÜ, Sinop, Dumlupınar, Hacettepe, Gazi, Çukurova ve İstanbul üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri ve araştırma görevlileri katılıyor. Delta üniversitelerin bilimsel araştırmaları yürütmek, kuş habitatı hakkında araştırma yapmak ve kuşların tanıtılması için büyük önem taşıyor.
Burada araştırma yapmak isteyen çok sayıda öğrenci ve bilim adamı var. OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi olarak her türlü teknik bilgi ve desteği sağlıyoruz."
Gürsoy, deltada yürütülen çalışmaların Türkiye'nin kuş varlığının bilinmesi ve tanınması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Kızılırmak Deltası
Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.
İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.
Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.