"Suriyeli avcılar saka kuşlarımızı avlıyor"
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan sakaların, aralarında Suriyeli avcıların da bulunduğu gruplar tarafından ağlarla yakalanarak, tanesi 40 - 50 dolardan satıldığı öğrenildi.
Rengarenk görünümleri ve güzel sesleri ile yasak öncesi pet shop'ların gözde kuşları arasında olan sakalara yönilik av tehdidi sürüyor.
Türkiye'de satışı sıkı şekilde kontrol edildiği için pazar bulamayan bu kuş türünün ağlarla yakalanan, özellikle yavrularından ötücü özelliğe sahip olanların, bir süre
beslendikten sonra yurt dışında 40 - 50 dolara satıldığı vurgulanıyor.
Avcılar arasında, şahin avcılıkları ile kötü bir sicile sahip Suriyelilerin de olduğu ifade ediliyor. Sakaların tercih edilmesinde güzel görünümleri ve ses renginin yanı sıra kanaryaya göre daha dayanıklı olmaları da etkili oluyor. Kanarya ile çiftleştirilip elde edilen melezlerin ise tanesi 250 doları buluyor.
Doğa Derneği Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Ferdi Akarsu, sakaların daha çok
fundalıklar, makilikler, dikenlik açık alanlar ve akarsu başlarında yaşadıklarını, bitki türlerinin tohumları, çeşitli meyveler, küçük böcek larvaları, özellikle dikenli bitkilerin yağlı ve yüksek protein içeren tohumları ile beslendiklerini, kent yaşamına da uyum sağladıkları için avcıların hedefi olabildiğini söyledi.
Akarsu, ötücü kuşlar sınıfından olan ve sayısı konusunda herhangi bir şey söylenemeyen sakaların, Dünya Doğayı Koruma Birliğinin yayınladığı kırmızı listeye göre koruma önceliği düşük kuşlar arasında yer aldığını kaydetti.
"Dilek kuşu olarak yakalanıyor"
Saka kuşlarının Türkiye'de yıllardan beri dilek kuşu olarak da yakalandığını anlatan Ferdi Akarsu, "Bu nedenle vatandaşlar tarafından çok iyi bilinen bir kuş türü. Özellikle Samsun ve çevresinde geçmiş yıllarda bu kuşu yakalayanlar daha sonra çarşıda bunu dilek tutmaları için vatandaşlara belli bir ücret karşılığı satıyorlardı.
Satın alan kişi de tuttuğu dileğin yerine gelmesi için kuşu doğaya bırakıyordu" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adil Salkım da ekiplerinin av yasağı bulunan tüm türlerde olduğu gibi sakaların avlanmasıyla ilgili yoğun kontrol yaptığını bildirdi.
Saka kuşları hakkında
Saka kuşu (carduelis carduelis lat., european goldfinch ing.) ispinozgiller familyasından taneci, ötücü bir kuş türü olarak biliniyor.
Yüzün ön kısmında kırmızı renkli maske, kanat teleklerinin yanlarındaki sarı şerit ile göz ve başın üstünden boyun altına kadar uzanan siyah bir atkı bulunuyor.
Vücut kahve tonlarında tüylerle bezenmiştir, kanat telekleri siyah ve üstünde beyaz benekler mevcuttur, kuyruk yine siyah ve uç kısmında 4 - 6 adet beyaz benek (badem) bulunur, karın altı beyazdır, renk ana hatları ile böyle olmakla beraber mevsim cins ve beslenme rejimine göre değişiklik gösterebilir.
Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika, fundalıklar, makilikler, Sibirya stepleri, dikenlik açık alanlar ve akarsu başlarında yaşarlar. Şehir yaşamına da uyum sağlayanları mevcuttur.
Saka kuşları doğal ortamında 6 - 8 yıl, kafes şartlarında ise 14 seneye kadar yaşayabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayseri'den Gaziantep'e Türkiye'nin Lezzet Rotaları... Bu Lezzetler Damak Çatlatıyor: Baklava, Urfa kebabı, Mantı, Çiğ köfte daha neler neler...
ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ! Doğal ilaç çıktı... Faydalarına inanmayacaksınız
ŞİFA NİYETİNE TÜKETİYORLAR! İstanbul'dan Gaziantep'e yemeye gelen var... Havalar soğudu, talep arttı! İŞTE O LEZZET
ADETA ENERJİ DEPOSU! Bunu yiyen asla üşümüyor... Ordu'nun tescilli lezzetine yoğun ilgi var
100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren