Tibet treninde ilk sefer başarılı

Dünyanın deniz seviyesinden en yüksekteki en uzun demiryolu hattı olan Tibet-Çinghay demiryolu hattında ilk seferler başarıyla yapıldı.
Tibet özerk bölgesinin merkezi Lasa'ya giden yaklaşık 600 yolcudan bazıları 4 bin metreyi geçen yükseklikte nefes alma zorluğu çekti.
Bu sorunun vagonlardaki oksijen devreleriyle aşıldığı trende bazı yiyecek poşetleri patladı veya tükenmez kalemler aktı.
Ekonomik gelişme ve halklar arası dayanışma
Pekin yönetimi, 4.2 milyar dolara mal olan demiryolu hattının bölgedeki ekonomik gelişmeyi hızlandırmasını ve halklar arasında dayanışmayı artırmasını bekliyor.
Başta sürgünde yaşayan Tibetliler olmak üzere bazı sivil örgütler ise demiryolu hattının, bölgeye göçü hızlandırarak nüfus yapısını bozacağını ve ekolojik ortamı bozacağı görüşünü ileri sürdü.
Resmi makamlar, açılan demiryolu hattıyla Tibet'in turizm gelirinin 2010 yılına kadar iki katına çıkacağını ve bölgeye yapılan mal taşımacılığında giderlerin yüzde 75 azalacağını belirtti.
Şu ana kadar Tibet'te taşımacılık yüksek dağ yollarından yapılıyordu. Ancak yollar kar ve toprak kayması yüzünden kapandığı için, taşımacılığın maliyeti yükseliyordu.