hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nedim Otyam'ın cenazesi toprağa verildi

    Nedim Otyamın cenazesi toprağa verildi
    expand

    İstanbul'da vefat eden besteci, müzisyen, orkestra şefi, yönetmen ve eğitimci olarak sanat ve eğitim hayatına büyük katkılarda bulunan Nedim Vasıf Otyam'ın cenazesi toprağa verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nedim Otyam'ın cenazesi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki törenin ardından Erenköy'deki Galippaşa Camii'ne getirildi.

    Camide, Otyam'ın eşi Sanay Otyam, oğlu Ali Otyam, kardeşi Fikret Otyam, yeğeni Elvan Baransel ve eşi Ali Baransel ile aile fertleri taziyeleri kabul etti.

    Nedim Vasıf Otyam için öğle vakti kılınan cenaze namazında bazı kadınların da erkeklerle birlikte saf tuttuğu görüldü. Nedim Otyam'ın Türk bayrağına sarılı cenazesi, daha sonra İçerenköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

    Fikret Otyam'ın görüşleri

    Ressam Fikret Otyam, cenaze töreninde basın mansuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:

    "Güzel bir adamdı. Bugün kurduğu okulda sevenleri bir törene katıldı. Beni duygulandıran müthiş bir şey oldu. Yıllar önce bestelediği Türk Cenaze Marşı'nı orkestraya çaldırmıştı.
     
    Bugün cenazesi, bestelediği bu marş ile kaldırıldı. Törende sakin sakin otururken, o marşı duyunca çok duygulandım. Güzel işler yaptı, değerli öğrenciler yetiştirdi, daha ne yapacaktı."

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de Nedim Otyam'ın, Türk sanatının önemli kişilerinden biri olduğunu ifade ederek, "Hem sinema dalında, hem müzik dalında çok kalıcı eserler verdi. Türk tiyatrosuna da önemli katkıları olduğunu biliyorum.
     
    Çocukluğumdan tanıdığım bir kişi olması da benim için daha önemli bir kayıp haline dönüştürdü. Sanıyorum ki eserleriyle bundan sonra da Nedim Otyam ağabeyimiz yaşamayı sürdürecektir. Onu bugün sonsuzluğa uğurluyoruz, ama aramızdan ayrılmadığına inanıyorum" dedi.

    Sanatçıların gözüyle Nedim Otyam

    Sanatçı Fikret Hakan ise Otyam'ın çok saygı duydukları bir ağabeyleri olduğunu belirterek, "Türk sinemasında, müzik konusunda bir ilki yapan ve başlatan bir insandı. Çok üzgünüm. Onun müziğini yaptığı birkaç filmde oynadım. Çok değerli bir insandı, hep derler ya 'Adam gibi adam' öyle bir şeydi" diye konuştu.

    Nedim Otyam'dan önce yapılan film müziklerini "uydurma kaydırma" diye nitelendiren Hakan, "İlk kez Nedim Abi sayesinde film müzikleri kaliteli hale gelmiştir" dedi.

    Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen de görüşlerini, "Nedim Abi bana çok yakındı. Konservatuvarda hocalık yaparken ilk müdürümdü, oraya beni ilk davet eden kişiydi ve ilk eşimin de akrabasıydı.
     
    Çok başka bir insandı, çok sevgim ve saygım sonsuz olan bir insandı. Çok değerli ve önemliydi. İki kardeş öyledir onlar. Türk sinemasına da önemli katkılarda bulunmuştur" şeklinde dile getirdi.

    Volkan Severcan ise Nedim Otyam'ın konservatuvarda hocası, oğlu Ali Otyam'ın da dönem arkadaşı olduğunu ifade ederek, "Çok sevdiğimiz muhteşem bir insandı. Evlerinde çok kaldım, benim hayatımda özel bir yeri var.
     
    Onun bıraktığı çok fazla ve önemli öğrenciler var. Bence ölümsüzlük mertebesine ulaştı. Yattığı yer cennet olsun. Biz de öğrencileri olarak onu yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.                    
     
    Anma töreni
     
    İstanbul'da vefat eden besteci, müzisyen, orkestra şefi, yönetmen ve eğitimci olarak sanat ve eğitim hayatına büyük katkılarda bulunan Nedim Vasıf Otyam için İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devlet Konservatuvarında tören düzenlendi.
     
    Konser salonundaki törene, Otyam'ın eşi Sanay Otyam, oğlu Ali Otyam, kardeşi Fikret Otyam ve aile mensupları ile dostları katıldı.

    Nedim Vasıf Otyam'ın hayat öyküsünün anlatıldığı kısa film gösterimi ile başlayan törende, Otyam'ın anısına saygı duruşunda bulunuldu.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, törende yaptığı konuşmada, "Nedim Otyam'ı anlamak, anlatmak benim için çocukluğumu anlatmak gibi bir şey" dedi.
     
    Otyam ailesinin hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlatan ve aile üyelerine baş sağlığı dileyen Alkaya, "Türkiye gerçek bir sanatçıyı, müzik adamını, entelektüelini kaybetmenin keşke farkında olsa. Derin
    boşluklar yaşıyoruz" diye konuştu.

    İÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yaşar Acar da Nedim Vasıf Otyam'ın belediye konservatuvarının son müdürü olduğunu anımsatarak, "Hoca ile idareci olarak çalıştım. İdareciliğin etik değerlerini ahlaklı olmayı ondan öğrendim" dedi. Otyam'ın en
    değerli varlığının öğrencileri olduğunu dile getiren Acar, onunla ilgili anılarını anlattı.

    Hayatta birçok şeyi Otyam'dan öğrendiğini ifade eden Yaşar Acar, "Hayatta o kadar çok şeyi danışırdık ki, bilmese bile araştırır anlatırdı. Onu buradan uğurlamak hepimizi derinden etkiliyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow