Tarihte bugün: 7 ağustos

1960 Roma ve 1964 Tokyo olimpiyatlarında çıplak ayakla koşarak altın madalya kazanan Etiyopyalı atlet Abebe Bikila 1932'de doğdu.
7 ağustos 1932 ile 25 ekim 1973 arasında yaşayan Etiyopyalı atlet Abebe Bikila, olimpiyat madalyası kazanan ilk siyah Afrikalı ve ilk kez üstüste iki olimpiyat maratonu kazanan ilk atlet oldu.
Abebe, Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'nın 130 kilometre uzağındaki Jato kasabasında Widnesh Menberu ve Ato Bikila Demssie'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Öğrencilikten artan zamanlarında çobanlık yaparak büyüdü.
12 yaşındayken başarılı bir gena oyuncusu olarak dikkat çekti. 1952'de imparatorluk muhafızı olarak işe alındı, 1954'te, sonradan kendisine dört çocuk verecek olan Yewibdar Giorghis ile evlendi.
İmparatorluk muhafızı olarak görev yaparken bir yandan da iyi bir atlet olduğunu kanıtlayan Abebe, Melbourne Olimpiyatları'na hazırlanan ulusal üniforma giymiş Etiyopyalı atletleri gördüğü gün onlardan biri olmayı kafasına koydu.
1956'da ordu takımının seçmelerinde, o güne kadar geçilmez olarak kabul edilen Wami Biratu'yu geçtiği gibi, 5 bin ve 10 bin metre rekorlarını da kırdı ve 1960 Roma Olimpiyatları'na gitmeye hak kazandı.
Çıplak ayakla kazandığı Roma maratonunu yeni dünya rekoruyla (2 saat 16 dakika 2 saniye) süsledi. Neden çıplak ayakla koştuğu sorusuna şu cevabı verdi: "Ülkemin her zaman kararlılık ve kahramanlıkla kazandığını tüm dünyanın bilmesini istedim."
1964 Tokyo Olimpiyatları öncesinde ünü tüm dünyaya yayılmıştı. Olimpiyatlara altı hafta kala apendektomi geçirmesi de onu engelleyemedi. Buna rağmen yeni bir dünya rekoru kırarak kazandı maratonu (2 saat 12 dakika 11 saniye).
Katıldığı üçüncü olimpiyat olan 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda 15'inci kilometrede sağlık sorunları nedeniyle çekilmek zorunda kaldı. Yarışı vatandaşı Mamo Wolde zaferle bitirdi.
Aynı yıl bir trafik kazası geçirdi ve belden aşağısı felç oldu. Ama mücadeleci ruhu pes etmedi ve tekerlekli sandalye ile birçok yarışa katıldı. 1970'te Norveç'te 25 kilometrelik kızak yarışında ülkesine yine altın madalya götürdü.
Abebe Bikila hakkında bir kitap (The Triumph and The Tragedy) yazan kızı Tsige Abebe, bir röportajında, hayatının son döneminde okçuluk da öğrendiğini anlatır. Abebe Bikila Ödülleri verilmektedir.
1973'te beyin kanaması ile yaşama veda eden Abbe Bikila iki de filmde görüldü. Kon Ichikawa'nın yönettiği ve daha çok bir belgesel olan Tokyo Orimpikku (1965) ve bir John Schlesinger filmi olan 'Marathon Man'.
Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider gibi oyuncuların rol aldığı 'Marathon Man', Abebe'nin olimpiyatı maratonu kazandığı bir koşunun görüntüleriyle başlar. Dustin hoffman'ın evinde de Abebe'nin fotoğrafları görülür.
Günün diğer önemli olayları
1648: Sultan İbrahim'in halli sonrasında, IV. Mehmet tahta çıkarıldı.
1919: Erzurum Kongresi, Heyeti Temsiliye seçiminden sonra, Mustafa Kemal Paşa'nın kısa konuşmasıyla son buldu: "Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir."
1924: Güneydoğu'da sınırda Nasturi ayaklanması baş gösterdi.
1941: Hint şair Rabindranath Tagore 80 yaşında vefat etti.
1944: 39 il merkezinde geceleri karartma başladı ve gece sokağa çıkma yasağı getirildi. Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu'nda değişiklik yapıldı. 16-60 yaş arasındaki erkeklerle 20-45 yaş arasındaki kadınlara hizmet yükümlülüğü getirildi.
1945: Nüfus sayımı için evlere numara verilmesi kararlaştırıldı.
1946: Türkiye, Sovyetler Birliği'nin Boğazlar statüsünün değiştirilmesine yönelik isteklerini reddetti.
1957: ABD'li komedyen Oliver Hardy yaşama veda etti.
1960: Küba tüm ABD mal varlığını kamulaştırdı.
1962: Besteci Neveser Kökteş 58 yaşında hayata veda etti.
1964: ABD Kongresi, Başkan Johnson'a Vietnam'a asker gönderme yetkisi verdi ve Vietnamlıların Amerikan Savaşı dediği Vietnam Savaşı başladı.
1964: Türk jet uçakları, Kıbrıs'a harekat düzenledi. Bu operasyon, 10 ağustosta şartlı olarak durduruldu. Kıbrıs'a çıkarma yapacağı sanılan Türkiye, birliklerini geri çekti.
1989: Milli Piyango İdaresi, Kazı Kazan oyununu piyasaya çıkardı.
1990: Türkiye, Birleşmiş Milletler'in aldığı Irak'a zorunlu yaptırım kararını ilk uygulayan ülkelerden oldu. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı kapatıldı.
1993: Başbakan Tansu Çiller greve giden 400 bin işçiye karşı çıktı. Çiller, "halkın parasını işçiye vermem" dedi.
1996: Anıtkabir'i ziyaret eden rektörler, cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalacaklarını ve laiklik karşıtlarına saygı duymayacaklarını açıkladı.
1998: Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine bomba atıldı: 224 kişi öldü.
1998: Tarihi eser kaçakçılığından 4.5 yıl hapse mahkum olan ve Türkiye'den kaçan Ayşegül Tecimer için kırmızı bülten çıkarıldı. Tecimer, 15 temmuz 2001'de Fas'ın Marakeş kentinde gözaltına alındı. 16 temmuzda tutuklandı, 5 eylülde serbest bırakıldı. Fas, 11 eylülde Türkiye'nin iade başvurusunu reddetti.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
Mayıs ayı arşivi
Haziran ayı arşivi
Temmuz ayı arşivi
1 ağustos
2 ağustos
3 ağustos
4 ağustos
5 ağustos
6 ağustos
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CUMA NAMAZI KILINIŞI: Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet İşleri Başkanlığına göre Cuma Namazı kılınışı
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHİ: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihlerde? Kurban Bayramı tatili kaç gün?
ŞEVVAL AYI TARİHİ: Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayı altı gün orucu ne zaman tutulur?
Mersin'de bayram öncesi cezeryeye talep arttı