hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 17 temmuz

    Tarihte bugün: 17 temmuz
    expand

    Orhan Arda ile birlikte Anıtkabir'i de tasarlayan mimar Emin Onat 1961 yılında hayata veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mimar Emin Onat 1908 yılında İstanbul'da doğdu. Beyazıt Numune Mektebi ve Vefa Sultanisi'nden sonra, 1926'da Mühendis Mektebi'ne (sonradan Yüksek Mühendis Mektebi) girdi.
     
    Üstün başarısı nedeniyle üçüncü sınıftayken bu okula öğretim üyesi olmak üzere seçildi ve eğitimini tamamlaması için İsviçre'deki Zürich Teknik Üniversitesi'ne gönderildi. Burada Otto Rudolf Salvisber'in öğrencisi oldu.
     
    Mimarlık eğitimini 1934'de tamamlayarak Türkiye'ye döndü. 1935'te Yüksek Mühendis Mektebi Mimarlık Şubesi'ne müderris yardımcısı olarak atandı.
     
    1938'de profesör oldu ve okulun Mimarlık Şubesi başkanlığına getirildi. 1943'te Yüksek Mühendis Okulu, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştürülünce, Mimarlık Fakültesi dekanı seçildi ve iki dönem bu görevi sürdürdü.
     
    1950-1953 yılları arasında İTÜ'nün rektörlüğünü yaptı. 1954-1957 yılları arasında İstanbul Milletvekilliği yaptıktan sonra üniversitedeki görevine döndü.
     
    Emin Onat genel olarak tasarımlarını akılcı ve işlevci doğrultuda gerçekleştirmiş bir mimardı. İsviçre'de ilk öğrenciliği sırasında yapıyı işlevlerinden yola çıkarak biçimlendirmeye yönelik çağdaş mimarlık ilkelerini tanındı, bunları daha sonraki tasarımlarında da uyguladı.
     
    Onun bu özelliği, çağdaş yapılarda eski Türk mimarlığına özgü öğelerin kumlanılmasıyla, ulusal bir mimarlık yaratılabileceğinin düşünüldüğü bir dönemde, mimarlar arasında bir denge sağlaması açısından önem taşır.
     
    Gerek H. Eldem ile ortak çalışmalarında, gerekse çeşitli etkileri özgün ve çağdaş bir bireşime dönüştürme başarısını gösterdiği Anıtkabir tasarımında, bu yaklaşımının olumlu izleri açıkça görülür.
     
    Emin Onat, Türk mimarlarını uluslararası alanda da temsil etti. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Türkiye kesiminin çekirdeğini kurdu ve 1948'de Ilozan'da yapılan ilk genel kurula katılan Türk mimarları arasında yer aldı.
     
    Mimarlık alanındaki çalışmaları nedeniyle, 1946'da Britanya Kraliet Mimarlık Enstitüsü (RIBA) tarafından onursal yazışman üyeliğine seçildi.
     
    1956 yılında AFC'deki Hannover Teknik Üniversitesi'nden onursal doktorluk unvanı alan Emin Onat, 17 temmuz 1961 tarihinde İstanbul'da hayata veda etti.
     
    Modern Türk mimarlığının en büyük ustalarından biri olan Onat'ın yapıtları arasında Çanakkale Anıtı, İstanbul Radyoevi, İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyet Fakültesi, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve İstanbul Adalet Sarayı da sayılabilir.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1487: 1501-1524 yılları arasında İran'a hükmeden Safevi hanedanının kurucusu Şah İsmail doğdu. Şah İsmail, İran'ı Sünnilik'ten Şiiliğe geçirmişti.
    1879: İstanbul'da tersane işçileri greve gitti.
    1929: Sovyetler Birliği, Çin'le diplomatik ilişkilerini kesti.
    1934: Kanadalı aktör Donald Sutherland hayata merhaba dedi.
    1936: İspanya Fas'ında General Fransisco Franco, cumhuriyetçi hükümete isyan etti. İspanya içsavaşı başladı.
    1945: ABD Başkanı Harry Truman, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Almanya'da bir araya gelerek İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın bölüşümünü belirlediler.
    1958: ABD'nin Lübnan çıkarmasına ve İncirlik Üssü'ne asker göndermesine karşı çıkan Sovyetler Birliği, Türkiye sınırında askeri manevralara başladı.
    1963: Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) kuruluş yasası kabul edildi.
    1963: Helsinki'de yapılan uluslararası atletizm yarışmasında 5 bin metrede Muharrem Dalkılıç birinci oldu.
    1965: Senaryosunu Vedat Türkali'nin yazdığı, Ertem Göreç'in yönettiği 'Karanlıkta Uyananlar' filmi yasaklandı.
    1967: ABD'li caz ustası John Coltrane yaşamını yitirdi.
    1968: Üniversite öğrencileri ABD'ye ait Altıncı Filo askerlerini denize attı. Polis İstanbul Teknik Üniversitesi Yurdu'nu bastı, 53 öğrenci ve dört polis yaralandı.
    1992: Slovak Parlamentosu bağımsızlık ilan etti. Çekoslovakya, Çek ve Slovak cumhuriyetleri adıyla iki devlet oldu. Çekoslovakya Devlet Başkanı Vaclav Havel istifa etti.
    1994: Dünya Kupası finalinde penaltılar sonucunda İtalya'yı 3-2 yenen Brezilya dördüncü kez dünya şampiyonu oldu.
    2000: İran Hükümeti, kız öğrencilerin üniformalarına renkli olabilme serbestisi getirdi.
    2000: İtalya'da bir tecavüz davasında, tecavüze uğrayan kadın 'sadece beş dakika direndi' diye tecavüzcü suçsuz bulundu.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    Nisan ayı arşivi
    Mayıs ayı arşivi
    Haziran ayı arşivi
    1 temmuz
    2 temmuz
    3 temmuz
    4 temmuz
    5 temmuz
    6 temmuz
    7 temmuz
    8 temmuz
    9 temmuz
    10 temmuz
    11 temmuz
    12 temmuz
    13 temmuz
    14 temmuz
    15 temmuz
    16 temmuz

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow