hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 6 ekim

    Tarihte bugün: 6 ekim
    expand

    Thomas Edison, 1889'da ilk hareketli resim gösterimini gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanlık tarihinin en büyük mucitlerinden biri olan Thomas Edison (11 şubat 1847-18 ekim 1931), ilköğrenimine başladıktan üç ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl özel bir öğretmenden ders aldı.
     
    Oniki yaşına geldiğinde Michael Faraday'ın kitaplarını okumaya başladı. Faraday'dan derinden etkilendi ve deneylerini tekrarladı. Bir yandan da kendi deneylerine ağırlık vererek daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı.
     
    1868'de kendine atölye kurdu ve geliştirdiği elektrikli bir oy kayıt makinesinin patentini aldı. Aygıt oldukça ilgi topladı ama kimse tarafından satın alınmadı. Tüm parasını yitiren Edison, New York'a yerleşti.
     
    Şansı, altın borsasının düzenlenmesinde kullanılan telgrafın bozulması üzerine döndü. Borsa yetkililerinin isteği üzerine aygıtı tamir eden Edison, Western Union Telegraph Company'den geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtları üzerinde yetkinleştirme çalışması yapma önerisi aldı.
     
    1876'da Graham Bell'in geliştirdiği konuşan telgraf üzerinde çalışmaya başladı. Aygıta karbondan bir iletici ekleyerek telefonu yetkinleştirdi. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak 1877'de sesi kaydedip yineleyebilen gramafonu geliştirdi.
     
    1878'de William Wallace'ın yaptığı 500 mum güçündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişti. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company'yi kurdu.
     
    Oksijenle yanan elektrik arkı yerine havası boşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı.
     
    Sonunda 21 ekim 1879'da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. Şimdi evlerimiz bu ampullerle aydınlanıyor.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1889: Paris'teki ünlü revü bar 'Moulin Rouge', halka ilk kez kapılarını açtı.
    1923: Şükrü Naili Paşa komutasındaki Türk Birlikleri İstanbul'a girdi ve İstanbul düşman işgalinden kurtuldu.
    1923: ABD'li astronom Hubble, Andromeda Galaksisi'ni keşfetti.
    1926: Türkiye'de ilk uçak fabrikası Kayseri'de açıldı.
    1951: Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin, ülkesinin atom bombasına sahip olduğunu açıkladı.
    1964: Birinci Antalya Altın Portakal Film Şenliği başladı.
    1968: Şair, yazar ve psikolog Sabri Esat Siyavuşgil 61 yaşında öldü.
    1971: İzmir'de düzenlenen Akdeniz Oyunları televizyondan naklen verildi.
    1981: Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, askeri bir tören sırasında öldürüldü. Suikastı Müslüman Kardeşler örgütü üstlendi.
    1986: TRT'nin ikinci kanalı TRT2 çeşitli eğlence programlarıyla resmen açıldı.
    1989: ABD'li sinema oyuncusu Bette Davis, 81 yaşında Fransa'nın Neuilly-Sur Seine şehrinde öldü.
    1990: Sosyaldemokrat Halkçı Parti Parti Meclisi üyesi Doç.Dr. Bahriye Üçok, kargoyla gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 71 yaşında öldü.
     
    Tarihte bugün arşivi
     
    4 ekim
    5 ekim

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow