Kapatma davası 28 Temmuz'da görüşülecek
Anayasa Mahkemesi heyeti, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını 28 Temmuz Pazartesi tarihinden itibaren görüşmeye başlayacak. Dava, bu tarihten itibaren her gün aralıksız görüşülecek.
Mahkeme çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dava bitinceye kadar müzakerelerin aralıksız devam edeceğini belirterek, "3 gün mü sürer, 5 gün mü, 10 gün mü, bilemem. O, o andaki müzakerelerin seyrine göre şekil alacaktır" dedi.
Anayasa Mahkemesi heyetinin yapması beklenen Rusya gezisinin ne zaman gerçekleşeceğinin sorulması üzerine Kılıç, "Bizim için ülkenin sorunları önemlidir. Eğer bu konuda bizim gitmememizi gerektiren bir durum olursa biz bu seyahate gitmeyiz. Bizim için öncelik ülkemizin sorunlarıdır. Ona biz takılmayız" dedi.
Heyetin pazartesi gününden itibaren başlayacağı müzakerelerin haftasonları da yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soruyu da Kılıç, "Görüşmelerin nasıl bir seyir izleyeceğini şu anda bilmek mümkün değil. O nedenle o konularda bize çok fazla bir şey sormayın" diye yanıtladı.
Görüşme günü belirlendi
Yüksek mahkeme heyeti, bugün saat 13.30'da toplanarak, bazı kanunların iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan 10 davada ilk ve esas incelemesini yaptı.
Mahkeme heyeti, bu toplantının ardından AK Parti hakkında açılan kapatma davasının görüşülmeye başlanacağı günü belirledi.
Yüksek mahkemenin kararını Anayasa Mahkemesi raportörü Alparslan Altan gazetecilere açıkladı.
Altan, "Mahkeme heyetimiz bugün yapmış olduğu görüşme sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açılmış olan kapatma davasını 28 Temmuz 2008 Pazartesi günü görüşmeye başlayacağına karar vermiştir" dedi.
Altan, davanın ne kadar sürede sonuçlanacağına ilişkin sorular üzerine, "Belli değil. Görüşmelerin gidişatına bağlı" diye konuştu.
"Açıklamayı neden siz yapıyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine de Altan, "Genel sekreter vekili olduğum için" dedi.
Daha sonra AA'nın sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, davayı 28 Temmuz'dan itibaren her gün aralıksız görüşmeye başlayacaklarını ve mümkün olan süratle sonuca ulaşmak için çalışacaklarını söyledi.
Karar verilinceye kadar ara vermeden çalışacaklarını vurgulayan Paksüt, zorunlu bir sebep olmadığı sürece mümkün olan süratle çalışmalarını devam ettireceklerini ifade etti.
11 kişilik heyet berlirleyecek
AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Yüksek Mahkeme'ye sunduğu raporunda, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiği görüşünü savunmuştu.
Erdoğan'dan değerlendirme
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'ten ayrıldığı sırada konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin davayı 28 Temmuz'da görüşmeye başlayacak olmasıyla ilgili, "Ülkemiz, milletimiz için hayırlı olsun" dedi.
Aynı gazetecinin, "Bu kadar mı?" demesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu kadar" yanıtını verdi.
Bakan Çiçek: "Biz bu konuyu konuşmadık"
Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, "Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'ye yönelik kapatma davasını esastan görüşmesine yönelik tarihin belirleneceği ifade ediliyor: Yani artık sürecin sonuna geliniyor. Bu konu gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.
Çiçek, "Samimiyetle ifade edeyim ki, biz bu konuyu konuşmadık. Çünkü bu işin bizim tarafımızdan şu safhada artık değerlendirilecek bir hususu yok. Neden yok; Çünkü yargılama usulü gereği hakkında dava açılan parti olarak, biz söyleyeceğimizi söyledik, iddia makamı da söyleyeceğini söyledi" dedi.
Bakan Çiçek, "Bundan sonrası yargının işidir. Onun da kendine göre usulü var. Ama kamuoyunun da beklentisi, bizim de beklentimiz; bunun bir an evvel sonuçlanmasıdır" diyen Çiçek, "Bu bir temennidir, yargının işine karışmak değil. Anayasa Mahkemesi, 'Daha sonra bakacağım' derse, kendine mahsus sebeplerle, itirazımız olmaz ama bizim de beklentimiz, kamuoyunun da
beklentisi bu işin biran evvel bitmesidir" şeklinde konuştu.
Cemil Çiçek, "Neticede iktidar partisi ile ilgili bir davadır. Bunun beraberinde getirdiği birçok sorun olduğunu biz söylesek de söylemesek de zaten bilinmektedir. Bu nedenle arzu ederiz ki, bir an evvel bu iş sonuçlansın. Bir temennidir ve geçmişte söylenmiştir. Yoksa biz bugün bunu konuşmadık. Kaldı ki biz kapatma işini hükümette konuşmadık, konuştuğumuz yer partidir" ifadelerini kullandı.
AKP hakkındaki dava
Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.
AKP hakkındaki iddianamenin tamamı için tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!