hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Avrupa'da PKK farkındalığı arttı"

    Avrupada PKK farkındalığı arttı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, pek çok Avrupa ülkesinde terör örgütü PKK ile ilgili hassasiyetin ve farkındalığın arttığını söyledi.

    Babacan, Ankara'yı ziyaret eden Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Störe ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı düzenledi.
     
    Jonas Gahr Störe, PKK'nın Norveç'teki faaliyetleri konusunda bilgi ve belgeler içeren bir listenin kendilerine gönderilmesini istedi.
     
    Diplomatik kaynaklara göre, konuk bakan Babacan'dan, sakıncalı görülen ya da sıkıntı yarattığı düşünülen vakıf ve derneklerin listesinin kendilerine gönderilmesini isteyerek, "Listeyi gönderin, biz ne gerekiyorsa yapalım" ifadesini kullandı.
     
    Babacan, basın toplantısında, Norveçli bir gazetecinin, kuzey Avrupa ülkelerinin terör örgütü PKK'ya karşı tavrını nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusunu yanıtladı.
     
    Babacan,"Biliyoruz ki Avrupa'nın en önemli değerleri aynı zamanda özgürlükleri de içerir, yani ifade özgürlüğü, dernek kurma özgürlüğü, kuşkusuz Avrupa'yı Avrupa yapan en önemli değerlerdendir. Biz Türkiye olarak da zaten bu konularda kendimizi geliştirmek ve Avrupa standartlarına ulaşmak isteyen bir ülkeyiz" diye konuştu.
     
    Babacan, "Eğer özgürlüklerin alanı terörün desteklenmesi, terörün propagandası için kullanılıyorsa, bunun da kuşkusuz yasal düzenlemelerle ve ilgili organlarla engellenmesi gerekir" dedi.
     
    "Irak'la işbirliğini geliştirmek istiyoruz"
     
    Babacan, Norveçli bir gazetecinin, bir Norveç petrol şirketinin Kuzey Irak petrolünü Türkiye üzerinden yurtdışına çıkarabilmesi imkanına dair sorusu üzerine, Türkiye olarak Irak ile pek çok farklı alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini vurguladı.
     
    Enerjinin, Irak ile yapacakları işbirliği konusunda önemli alanlardan birini teşkil ettiğini söyleyen Babacan, Özellikle Irak'ın doğal kaynaklarının dünya pazarlarına ulaşması konusunda Türkiye'nin önemli bir rolünün olacağını düşündüklerini belirtti.
     
    Babacan, Irak'ın merkezi hükümetinin üzerinde çalışmakta olduğu bir hidrokarbon yasasının bulunduğuna dikkat çekerek, bu yasanın, Irak'ta özellikle tabii kaynakların nasıl araştırılacağı, nasıl yeryüzüne çıkarılacağı ve bunun gelirlerinin nasıl paylaşılacağına dair önemli bir yasal düzenleme olduğunu kaydetti.
     
    Babacan, Norveç'in AB üyesi olmamasına rağmen Türkiye'nin AB sürecini güçlü bir şekilde desteklediğini ifade ederek, iki ülke arasında imzalanan strateji belgesinin ilişkileri çok daha ileri seviyeye taşımada önemli rol oynayacağını kaydetti.
     
    "İki ülke arasındaki ilişkiler tatmin edici seviyededir" diyen Babacan, özellikle üst düzey temaslarla bu ilişkilerin çok daha ileri götürüleceğine Türkiye olarak inandıklarını bildirdi.
     
    Störe: "AB üyeliğinizi destekliyoruz"
     
    Norveç Dışişleri Bakanı Störe de, kuzey Avrupa ülkelerinin terör örgütü PKK'ya karşı tavrına ilişkin olarak, "hiçbir ülkenin hiçbir şart altında teröre bağlı kalmaması, terörü kullanmaması ve hiçbir kurumun da terörist faaliyetlerin uygulanması ya da planlanmasına katkıda bulunmaması gerektiğini" ifade etti.
     
    PKK'ya karşı ne gibi yasal düzenlemeler düşündüklerine dair bir soru üzerine de Störe, Norveç'te, Avrupa'da olduğu gibi ifade özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğünün bulunduğunu, ancak Norveç içinde bulunan her türlü örgüt ya da kuruluşun mutlaka Norveç'in temel kanununa saygı göstermesi gerektiğini belirtti.
     
    Bu temel kanunun terörle ilgili faaliyetler konusunda son derece sıkı bir kanun olduğunu kaydeden Störe, eğer herhangi bir örgüt ya da kuruluşla ilgili olarak, terör faaliyetlerine katıldıklarına dair bir delil ya da şüphe söz konusu ise o zaman mutlaka yasal sürecin başlatılarak, mahkemeye çıkarılmaları gerektiğini kaydetti.
     
    Norveç'in, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini bildiren Störe, "Biz şuna inanıyoruz: Türkiye'nin AB'ye üyelik arzusu, politik ve sosyal reformları güçlendirmektedir. Türkiye, aynı zamanda Avrupa düzeyindeki işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunabilen bir ülkedir. Bu nedenle biz Norveç olarak Türkiye'yi destekliyoruz" diye konuştu.
     
    Störe PKK'nın Norveç faaliyetleriyle ilgili bilgi istedi
     
    Jonas Gahr Störe ayrıca, PKK'nın Norveç'teki faaliyetleri konusunda bilgi ve belgeler içeren bir listenin kendilerine gönderilmesini de istedi.
     
    Diplomatik kaynaklara göre, Babacan-Störe görüşmesinde, konuk bakan, Babacan'dan, sakıncalı görülen ya da sıkıntı yarattığı düşünülen vakıf ve derneklerin listesinin kendilerine gönderilmesini isteyerek, "Listeyi gönderin, biz ne gerekiyorsa yapalım" ifadesini kullandı.
     
    Störe, görüşmede, Türkiye'nin terör konusundaki hassasiyetlerini anladıklarını da vurguladı.
     
    Görüşmede ticaret ve özellikle de enerji konuları geniş biçimde ele alınırken, Störe, Babacan'a, daha fazla petrol çıkarmaya yönelik yeni enerji teknolojilerinden bahsetti.
     
    Görüşmede, Türkiye ile Norveç'in işbirliğine yönelik olarak ilgili birimler arasında mekanizmalar kurulması için adım atılması yönünde görüş birliği dile getirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow