AK Parti ön savunmasını sundu

AK Parti yetkilileri, parti hakkındaki kapatma davasında ön savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AK Parti Grup Başkan Vekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, partinin 6 klasörden oluşan ön savunmasını saat 18.20 civarında Anayasa Mahkemesi'ne verdi.
Edinilen bilgilere göre AKP, savunmasını davanın hukuki değil, siyasi olduğu tezine oturttu. AKP'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının belirtildiği savunmada, "demokrasinin vazgeçilmez unsuru siyasi partilerin kapatılması son çare olmalıdır" denildi.
AKP, türbanla ilgili Anayasa değişikliğinde daha Anayasa Mahkemesi'nin bile karar vermediğine dikkat çekerek, Anayasa'daki güçler ayrılığı ilkesinin altı çizildi.
"İdarenin işlemleri parti kapatmada delil olarak kullanılamaz" denilen savunmada Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve belediyelerin denetiminden Danıştay'ın sorumlu olduğu hatırlatıldı.
Başsavcının iddianamesinde yer alan gazete haberlerine ait tekzipler ve mahkeme kararları da savunmaya eklendi.
Başbakan Erdoğan'ın 1994 ve 1995 yıllarındaki açıklamalarının iddianamede yer alması da zaman aşımı bakımından eleştirildi. "Bu sözler suç idiyse zamanında neden hukuk kuralları işletilmedi" denildi.
Meclis eski başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığı dönemine ait suçlamaların da partiyi kapsamayacağı ileri sürüldü. Meclis başkanlarının seçilir seçilmez partileriyle bağının kesildiği hatırlatıldı.
Savunmada, Anayasa Mahkemesi'nin üyelerini cumhurbaşkanının atadığına dikkat çekildi, bu heyetin cumhurbaşkanını yargılayamayacağı iddia edildi.
Fırat: "Hukuki bir savunma yaptık"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti hakkındaki kapatma davasında ön savunmanın sunulması sonrasında Anayasa Mahkemesi'nde ayrılırken yaptığı açıklamada, savunmanın verilmesi için son günün 2 Mayıs Cuma günü olduğunu, ancak savunmanın bitirildiği için bugün Yüksek Mahkeme'ye sunulduğunu ifade etti.
Fırat, "98 sayfadan ibaret bir savunmamız var. Ayrıca 3 klasör de eki var. Bunlardan ikişer suretini Genel Sekreterli'ğe teslim ettik. Bundan sonrası Anayasa Mahkemesi'nin işi" dedi.
Teslim edilen savunmanın bir suretinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı'ğına Mahkeme kanalıyla gönderileceğini, bundan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın vereceği cevabın Parti'ye tebliğ edileceğini anlatan Fırat, bunun ne zaman yapılacağını bilemediklerini söyledi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın cevabından sonra esas hakkındaki savunmalarını vereceklerini ifade eden Fırat, sürecin devam ettiğini kaydetti.
Gazetecilerin soruları üzerine savunmanın "bireysel savunmalardan çok hukuki savunmalardan" oluştuğunu belirterek, bu konudaki detayın ancak Mahkeme'den ya da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınabileceğini bildirdi.
Bir gazetecinin "Sayın Cumhurbaşkanın da adı vardı iddianamede. O'nunla ilgili bir savunma verdiniz mi?" sorusu üzerine Fırat, savunmanın hepsini kapsar nitelikte olduğunu söyledi.
Fırat, bir başka soru üzerine haklarında siyasi yasak istenen kişilerin sabıka kayıtlarının savunmaya eklenmediğini, sabıka kayıtlarının kendileriyle ilgili değil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenen evrak arasında olduğunu kaydetti.
Ergin: "Tematik bir savunma yaptık"
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise, kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne sundukları ön savunmanın, "Tematik" bir savunma olduğunu belirterek, "İddianamede ne varsa bizim savunmamızda da onlara yanıt var" dedi.
Ergin, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, "Tematik" bir savunma yaptıklarını, iddianamenin genel felsefesine yanıt verdiklerini söyledi.
71 kişiyle ilgili tek tek savunma yapmadıklarını ifade eden Ergin, 3 klasörden oluşan savunmada 35 ek bulunduğunu kaydetti.
Ergin, ön savunmayı 2 takım halinde hazırladıklarını, birini Anayasa Mahkemesi'ne, diğerini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiklerini söyledi.
"İddianamede ne varsa bizim savunmamızda da onlara tek tek yanıt var" diyen Ergin, "35 ekte ne var?" sorusuna, "Tekzipler, mahkeme kararları, iddianamede yazılı vakaların gerçek olmadığına dair bilgi ve belgeler bulunuyor. İddianameyi doğru bulmadığımızı ortaya koyduk" karşılığını verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ergin, "Ön savunmanın içeriğinin açıklanıp açıklanmayacağı" sorusu üzerine, "Mahkeme isterse paylaşabilir. Biz klasörlerimizi Mahkeme'ye sunduk. Ancak yetkili kurullarımızda karar verirsek bunu sizinle paylaşırız, internet sitemize de koyabiliriz" diye konuştu.
Ek süre istenmemişti
AK Parti hakkında açılan kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi, tensip tutanağı ile birlikte iddianameyi 2 Nisan'da AK Parti'ye göndermişti. AK Parti'nin, tebliğden itibaren 1 ay içinde ön savunmasını vermesi gerekiyordu.
Buna göre ön savunma süresi 2 Mayıs Cuma günü sona erecekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Anayasa Mahkemesi'ne kapatma davasıyla ilgili yapacağı ön savunma için ek süre talep etmeyeceklerini açıklamıştı.
Ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek, AK Parti de esas hakkındaki savunmasını yapacak.
Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu aşamalarda istenebilecekek süre taleplerini de Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.
Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69'uncu maddesine göre, "temelli kapatma" yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" kararı da verebilecek.
AKP hakkındaki dava
Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.
AKP hakkındaki iddianamenin tamamı için tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER... Müteahhide Öfkenin Böylesi: Apartmandaki Sorunlara Dayanamadı Kendi Dairesini Yaktı!
Minguzzi'nin ailesini tehdit etmişlerdi! İfadeleri ortaya çıktı...
Sakarya'da kahreden haber! Birisi 3 diğeri 4 yaşındaydı... Yangında can verdiler
HABER... Mezarlıkta 'Kaçak Defin' Şoku! Kürtajla Alınan Cenin Kayıtsız Gömüldü
Diplomasi trafiği! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Antalya Diplomasi Forumu'nda önemli görüşmeler