hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlhan Selçuk serbest bırakıldı

    İlhan Selçuk serbest bırakıldı
    expand

    Ergenekon soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, savcılıktaki sorgusunun ardından mahkemeye sevkedilmeden serbest bırakıldı.

    Cuma günü sabaha karşı gözaltına alınan İlhan Selçuk, dün emniyette 10 saat sorgulandı.
     
    Daha sonra Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen Selçuk, akşam saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevkedildi.
     
    Savcılıkta da yaklaşık 4.5 saat sorgulanan İlhan Selçuk'un mahkemeye sevkedilmeden serbest bırakılımasına karar verildi. Ancak soruşturma sonuna kadar yurtdışına çıkışı yasaklandı.
     
    İlhan selçuk, sabaha karşı saat 03.00'te adliyeden ayrılıp Cumhuriyet gazetesine gitti. Hem adliye önünde, hem de gazetede bekleyen sevenleri, yazarı alkışlarla karşıladı. Savcı, dün adliyeye sevkedilen 5 kişiyi daha aynı şekilde serbest bıraktı.
     
    Selçuk'un Avukatı: "Gizlilikten suçlamayı bilmiyoruz"
     
    İlhan Selçuk'un avukatı Akın Atalay ise, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve savcılıkça serbest bırakılan müvekkilinin, soruşturmada gizlilik kararı olduğu için ne ile suçlandığını, hakkında ne deliller olduğunu bilmediklerini belirtti.
     
    İlhan Selçuk, serbest bırakıldıktan sonra Şişli'deki Cumhuriyet gazetesine gelerek, burada yaklaşık bir saat kaldı. Burada doktoru tarafından sağlık kontrolünden geçirilen ve avukatlarıyla görüşen Selçuk, kendisini bekleyen basın mensuplarının yoğun ısrarlarına rağmen bir açıklama yapmadan gazeteden ayrıldı.
     
    Avukat Atalay, "Savcılığa yaptığımız, gözaltına alınışın usule aykırılığına ve soruşturma kapsamında ilk 24 saat avukat görüşme yasağına itirazlarımız reddedildi" diye konuştu.
     
    İlk 24 saatin dolmasının ardından dün saat 08.00'de Selçuk ile görüşebildiklerini ifade eden Atalay, "İlk 24 saatinin, sağlık ve gözaltı açısından sorunsuz geçtiğini öğrendik. İşleyecek süreç hakkında kendisine bilgi verdik. Emniyette saat 10.00'da başlayan sorgusu saat 20.30'da sona erdi ve Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi" dedi.
     
    Atalay, Selçuk'un "Ergenekon Soruşturması"nı yürüten üç savcı huzurunda ifade verdiğini belirterek, "Kendisine soruşturma ile ilgili ve yazdığı yazılar hakkında sorular soruldu. Yaklaşık 4.5 saat süren sorgunun ardından tutuklanma talebine gerek görülmeyerek serbest bırakıldı ancak savcılık, soruşturma süresi boyunca kendisine adli kontrol getirilmesi için nöbetçi mahkemeye sevk etti.
     
    Alemdaroğlu ile 5 kişi savcılık sorgusunda
     
    Bu arada, Gözaltına alınan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile gazeteci Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, İbrahim Benli ve Ferhan Bolluk adliyeye sevk edildi.
     
    Alemdaroğlu, Akfırat, Benli, İlsever ve Bolluk, Fatih Adliyesi'ne getirilerek adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi. Burada polis araçlarına bindirilen bu kişiler, daha sonra soruşturmayı yürüten savcının bulunduğu Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevkedildi.
     
    Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aynı sıralarda Fatih Adliyesi'ndeki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildiği öğrenildi.
     
    Perinçek'in avukatıi müvekkilinin Ergenekon terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla gözaltına alındığını söyledi.
     
    Avukatı aracılığıyla bir açıklama yapan Doğu Perinçek, "Gladyocu Fethullah timi soruşturmada var gücüyle, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne suç atmaya çalışıyor. Soruşturmayı yürütenler Amerika'yı savunuyor ve Ordu'ya karşı konumdalar" dedi. 
     
    Perinçek, operasyonu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ikinci kez çuval geçirme girişimi" olarak nitelendirdi.
     
    Avukatlar açıklama yaptı
     
    Kemal Alemderoğlu, Ferit İlsever, Serhan Bolluk, İşadamı İbrahim Benli ve Adnan Akfırat'ın savcılığa sevkedilmesinden sonra İşçi Partisi'nin hukukçuları da adliyeye geldiler.
     
    İstanbul Adliyesi'ne gelerek durumla ilgili bilgi alan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz ve Genel Sekreter Avukat Nusret Seren, habercilerin sorularını yanıtladı.
     
    İlk açıklamayı yapan Avukat Nusret Seren, savcılık sorgularının başladığını ifade ederek, "İlk olarak Adnan Akfırat sorguya alındı. Sorgu uzun sürecek. Ardından Ferit İlsever'i alacaklar. Genel Başkan Doğu Perinçek'in emniyet sorgusu devam ediyor. Bitmek üzere olduğu şekilde bilgi aldık" dedi.
     
    Suçlamaların Ergenekon iddiası ile ilgili olduğunu belirten Seren, Ferit İlsever'e Talat Paşa Komitesi ile ilgili soruların sorulduğunu kaydetti.
     
    İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz ise,"Şu anda bir engizisyon sorgulaması ile karşı karşıyayız. 30 yıllık meslek yaşamımda ilk kez böyle bir sorgulama ve soruşturma görüyorum" dedi.
     
    Türkiye'nin gündemi: Ergenekon
     
    Türkiye'nin gündemi, Ergenekon soruşturması kapsamında dün sabaha karşı gerçekleşen operasyon ve yeni gözaltılar.
     
    Bugün "Susturamayacaklar" başlığıyla çıkan Cumhuriyet gazetesi manşetinde, "Başyazarımız İlhan Selçuk, darbe dönemlerini çağrıştıran bir operasyonla, gözaltına alındı" ifadesine yer verdi.
     
    Selçuk'un gazetedeki "Pencere" adlı köşesi ise boş bırakıldı.
     
    83 yaşındaki İlhan Selçuk'un avukatları, müvekillerine ait doktor raporlarını sunarak gözaltı kararına itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi.
     
    İşadamı İbrahim Benli, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, Doğu Perinçek'in koruması Yusuf Beşerik de sorgulanan isimler arasında bulunuyor.
     
    Soruşturma kapsamında iki güvenlik görevlisi ve iki ulusal kanal çalışanı da gözaltına alındı. Gözaltındaki kişilerden bazıları gece Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi.
     
    Bu arada, kamuoyunda Kocaeli çetesi lideri olarak bilinen ve 'Susurluk skandalı'nda adı geçen Hadi Özcan da, hükümlü olduğu cezaevinden getirtilerek savcıya ifade verdi.

    İstanbul Barosu'ndan açıklama
     
    İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, 8 ay önce başlayan "Ergenekon" soruşturmasının bugüne kadar devam ettirilmesinin ve savunmanın görevini yapmaya yönelik kısıtlamaların kaldırılmamasının, adil yargılama hakkını zedelediğini ve şüphelilerinne ile suçlandığını öğrenme hakkını da ortadan kaldırdığını ileri sürdü.
     
    Kazım Kolcuoğlu, "8 ay önce başlayan soruşturmanın bugüne kadar devam ettirilmiş olması ve savunmanın görevini yapmaya yönelik kısıtlamaların kaldırılmamış bulunması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesindeki adil yargılama hakkını zedelediği gibi, şüphelilerin ne ile suçlandığını öğrenme hakkını da ortadan kaldırmıştır" diye konuştu.
     
    Soruşturmanın ucu açık bir şekilde sürdürülmesini "hukuki" içerikler taşıması gereken bir boyuttan "siyasal" içerikler taşıması gereken bir başka boyuta sürüklenmesi endişesini doğurduğunu ifade eden Kolcuoğlu, tartışmaların toplumda yargıya karşı güveni sarstığını ve huzursuzluk yarattığını iddia etti.
     
    Kolcuoğlu, "Sonuç olarak, 8 aydan beri ucu açık devam ettirilmeye çalışılan soruşturmanın sonuçlandırılması, eğer dava açılması gerekmekteyse iddianame hazırlayarak bir an önce mahkemeye sunulması ve yargılamanın başlatılması, endişelerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır" dedi.

    Önemli isimler gözaltında
     
    Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un da olduğu kişiler dün gözaltına alınmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow