hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Perinçek, Alemdaroğlu, Selçuk gözaltında

    Perinçek, Alemdaroğlu, Selçuk gözaltında
    expand

    Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un da olduğu 12 kişi gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kocaeli Çetesi" olarak bilinen organize suç örgütünün elebaşı Hadi Özcan da, ifadesinin alınması amacıyla tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nden İstanbul adliyesine getirildi.
     
    Özcan, geçen yıl Kocaeli, Sakarya ve İstanbul'da düzenlenen "Körfez Ateşi" adlı operasyon çerçevesinde tutuklanmıştı.
     
    Gözaltı emrini savcılar verdi

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, gözaltılar, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının talimatı ve mahkeme kararlarına istinaden yapıldı. Soruşturmada gizlilik kararı bulunuyor.
     
    Gözaltına alınan Doğu Perinçek, kimlik tespiti ve Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alındıktan sonra uçakla Ankara'dan İstanbul'a getirildi.
     
    Daha sonra polislerce bir minibüse bindirilen Perinçek, havalimanından Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.
     
    Soruşturma kapsamında İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, eski İÜ rektörü Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, gazeteci Adnan Akfırat, Yusuf Beşirik, Aydın Gergin, Aykut Tokak, Mahir Güngör, Yusuf Tuncer, işadamı İbrahim Benli, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk gözaltına alındı.
     
    Arama sürüyor
     
    Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin Ulusal Kanal, Aydınlık dergisinin de bulunduğu İşçi Partisi (İP) Genel Merkezi'nde sabah saatlerinde başlattıkları arama da sürüyor.
     
    İP Genel Merkezi'ndeki arama sırasında, binadaki bazı bilgisayarlar ile klasörler incelenmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'ne götürüldü. Arama sürerken, 4 parti görevlisi daha gözaltına alındı.

    Hem İşçi Partisi binasında hem de Ulusal Kanal'da 4 ruhsatsız silah bulunduğu açıklandı.

    Polisin, Doğu Perinçek ve İlhan Selçuk'un evinde de arama yaptığı belirtiliyor.

    Selçuk'un avukatları serbest bırakılmasını istedi

    İlhan Selçuk'un avukatları, müvekkillerinin, usul ve yasaya aykırı olarak gözaltına alındığını öne sürerek, serbest bırakılmasını istedi.
     
    Selçuk'un avukatları Bülent Utkuve Akın Atalay, hazırladıkları itiraz dilekçesini, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliği'ne iletilmek üzere savcılığa verdi.
     
    Dilekçede, "83 yaşında olan müvekkilimiz, sunduğumuz doktor raporundan da anlaşılacağı üzere akut miyokard infarktüsü geçirmiş olup, hipertansiyonu mevcuttur. Nefes darlığı bulunan müvekkilimiz, uluslararası sınıflandırmaya göre üçüncü sınıf kalp hastasıdır ki en kötü kalp hastalığı dördüncü sınıftır. Yine doktor raporuna göre müvekkilimiz, düzenli ilaç kullanarak yaşantısını sürdürebilmektedir. Diğer bir rapor da tedavisinin sürdüğünü teyit etmektedir" denildi.
     
    Dilekçenin yanı sıra İlhan Selçuk'un sağlık durumu konusundaki 3 ayrı doktor raporu da savcılığa verildi.
     
    Avukat Atalay, müvekkili ile görüşmesine 24 saat süreyle izin verilmediğini belirtti.
     
    Atalay, "Şu anda iyi olduğuna dair yetkililerden bilgi aldık. Normalde bu suçlarla ilgili gözaltı süresi 48 saattir. Yarın sabah görüştüğümüzde kendisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi öğreneceğiz. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle bize söylenen birşey olmadı. Şu anda kendisine yöneltilmiş bir suçlama da yok. Bir soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere saat 04.30 da evine gelinmiş ve 07.30'da emniyete götürülmek üzere evinden çıkarılmış" dedi.
     
    Selçuk'un evinde polislerce arama da yapıldığını kaydeden Atalay, arama sonucu müvekkilinin evinden bilgisayar ve bazı malzemelerin alınmış olabileceğini söyledi.
     
    Partinin İstanbul binasında da arama

    İP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel, polisin partinin İstanbul İl Başkanlığı ile Ulusal Kanal'da da arama yaptığını bildirdi.

    Önsel, İstiklal Caddesi'nde bulunan il başkanlığında yaptığı basına çıklamasında, polisin sabah saat 04.00-04.30 sıralarında İP, Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin İstanbul ve Ankara'daki merkezlerine eş zamanlı olarak operasyon düzenlendiğini söyledi.
     
    Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Büyükdağlı da, "Binadaki aramalarda bilgisayarların hard disklerinin sökülmeye çalışıldığını" belirterek, "Bugün baskıya verilecek Aydınlık dergisinin de basılamama ihtimali var" diye konuştu.

    Aramanın kapatma başvurusundan sonra AKP'nin giriştiği bir operasyon olduğunu söyleyen Büyükdağlı, "Basın özgürlüğü bu hükümetin elinde ayaklar altına alınmıştır" dedi.
     
    Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un gazetedeki odasında da polis tarafından arama yapıldı.
     
    İP: "Gündemi değiştirmek istiyorlar"
     
    İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, "Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesi karşısında paniğe kapılanlar gündemi değiştirmek, dikkatleri başka yerlere çekmek istiyorlar. Sayın genel başkanın tutuklanması tamamen bununla ilişkilidir" dedi.
     
    Gültekin, "Kendileri yazdılar, 5 Kasım günü Washington'da Tayip Erdoğan-Bush görüşmesinde sözde Ergenekon operasyonuna başlanması için düğmeye basılması kararıalındı. Washington'da kim tutuklanacak, Türkiye'de kim tutuklanacak, kim hapse atılacak bunun kararı alınıyor. Bush'un emri alınıyor ve ondan sonra bu uygulanıyor" diye konuştu.
     
    Partililer Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı
     
    Bu arada İP Genel Başkan Yardımcıları Erkan Önsel ve Servet Cömert ile bir grup partili, İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
     
    Cömert, Perinçek'in kimseye bir zararı bulunmadığını belirterek, "Perinçek, emperyalizme karşı mücadele eden bir insandır. Kime ne zararı oluyor bu ülkede? İP'in bu ülkede hangi zararlı faaliyetleri görülebiliyor? Bunun sonunda utanacaklarını hep beraber göreceğiz" dedi.
     
    Partililer bir süre Emniyet önünde bekledikten sonra ayrıldı.

    Ümraniye soruşturması
     
    12 Haziran 2007 tarihinde, İstanbul Ümraniye'de Çakmak mahallesi Güngör sokaktaki bir gecekonduda 27 adet el bombası ve TNT kalıpları ile fünyelerin ele geçirilmesinin ardından açığa çıkartıldığı belirtilen "Ergenekon çetesi" ile ilgili soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca sürdürülüyor.
     
    Soruşturma, Susurluk hükümlülerine, Danıştay saldırısına, Cumhuriyet gazetesine ve emekli generallere kadar uzandı.

    Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, "Susurluk Davası" hükümlüsü Sami Hoştan,avukat Kemal Kerinçsiz, emekli subay ve astsubaylar, avukat ve gazeteci yazar ile doçentlerin de bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow