hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Türban' Anayasa Komisyonu'ndan geçti

    Türban Anayasa Komisyonundan geçti
    expand

    Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyon, AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerini 11 saatte tamamladı.
     
    Komisyon, teklifi 4 ret oyuna karşılık 17 oyla kabul etti.
     
    10'uncu madde
     
    Teklifle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
     
    Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.
     
    42'inci madde
     
    Anayasa'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'inci maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.
     
    Teklif, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.
     
    Teklifin görüşmeleri ve ilk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba, ikinci tur oylaması ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.
     
    En az 330 oy
     
    Anayasa değişiklik teklifi için TBMM Genel Kurulu'nda gizli oylama yapılacak. Teklifin kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyunun çıkması gerekiyor.
     
    Teklifin referandum sınırının üstünde bir oyla kabul edilebilmesi için ise en az 367 oy alması gerekiyor. AKP ve MHP'nin  partinin milletvekili sayısı 367'yi geçiyor.
     
    Teklif Cumhurbaşkanı Gül'ün önüne gidecek
     
    Teklif, Genel Kurul'da kabul edildikten sonra onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önüne gidecek.
     
    Gül'ün 367'nin üzerinde oyla kabul edilmiş bile olsa, teklifi onaylama, geri gönderme ve referanduma sunma yetkisi bulunuyor. Gül, referandumdan yana olduğunu Kayseri'de açıklamıştı.
     
    AKP ise referanduma sıcak bakmıyor. Anayasa hukukçuları ile CHP de "referandumun toplumu böleceği"ni savunuyor.
     
    AK Parti ve MHP türbanda anlaştı
     
    AK Parti ile MHP, yüksek öğretimde türbanın serbest bırakılması konusunda anlaşmıştı.
     
    İki parti, Anayasa'nın 10'uncu ve 42'nci maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17'nci maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.
     
    Cemil Çiçek: "Kavram terörüne son verin"
     
    Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinden sonra komisyonda bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP milletvekillerinin, laiklik konusunda hükümete ve üyelerine yönelttiği eleştirilere yanıt verdi.
     
    Haksız eleştirilerde bulunulduğunu, başörtüsü sorununa çözüm bulmaya çalıştıklarını ifade eden Çiçek, "Birilerimiz bazı şeyleri görmüyorsa, o ortada olmadığı anlamına gelmiyor. Bu ülkede bir sorun var. Bunu konuşmayan siyasi parti lideri yok" diye konuştu.
     
    Başörtünün, laiklik ve rejimle bağlantısının kurulması durumunda, işin içinden hiç kimsenin çıkamayacağını belirten Çiçek, dinin istismar edildiği söyleminin de hoş olmadığını söyledi.
     
    Kavram terörüne son verilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Kavram terörüne en temel hakları kurban edip gidiyoruz" dedi.
     
    "İttihat ve Terakki, ötekileri vatansızlıkla suçladı. Hürriyet ve İtilaf Partisi, İttihatçıları dinsizlikle suçladı. O coğrafya ne ittihatçıya, ne itilafçıya kaldı" diyen Çiçek, Türkiye'de sonra ilerici-gerici, sağcı-solcu kavgaları, şimdi de laik-antilaik tartışması yapıldığını söyledi.
     
    Hükümeti ve üyelerini, 'Laiklik düşmanı, laikliğe karşı' diye suçlamanın haklılığının olmadığını belirten Çiçek, "Bu teklifi getirenlerin, laiklikle ilgili bir problemi yok. Bu teklifi, o tarafa çekmeyin. Bu haksızlıktır. Bu, Anayasa Mahkemesi'ne, 'Bunlar, bu iş için getirildi' demek noktasında zemin hazırlamaktan ibarettir. Biz bu tuzağa düşmeyiz. Bizim böyle bir yetkimiz, arzumuz yok" dedi.
     
    ANAYASA KOMİSYONU'NDA SERT TARTIŞMALAR
     
    TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'li 348 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan ve Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu ve "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddelerinde değişiklik içeren teklifi görüşmek üzere bu sabah toplandı.
     
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in hükümeti temsil ettiği görüşmelerde zaman zaman sert tartışmalar da yaşandı.
     
    CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Üniversitelerarası Kurul'un bugün açıkladığı bildiriden bölümler okuyarak, bunun hafife alınmamasını istedi.
     
    Milletvekillerinin alacakları karardan pişmanlık duyacaklarını söyleyen Serter, toplumun yeni bir kargaşaya, üniversitelerin kaos ortamına sürükleneceğini kaydetti.
     
    Öğrencilerin çıkardığı bir dergideki makaleden alıntılar aktaran ve yazıda "Üniversitelere İslamı tebliğ etmek için geldik" denildiğini belirten Serter, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun, "Birkaç öğrenci söylüyor" yanıtına tepki gösterdi.
     
    Gazete üstünde namaz...
     
    Serter, "Birkaç öğrenci değil. Siz de aynı üniversitenin öğretim üyesiydiniz. Aynı üniversitede görev yaptık. Bu hareketin hangi boyuttan, hangi boyuta taşındığını birlikte gördük. Bu işin sadece kıyafetle sınırlı kalmadığını, cuma günleri ders ve sınav yapılmaması gerektiği taleplerini, belki birlikte göğüsledik Sayın Kuzu. Üniversite koridorlarında gazetelerin üzerinde namaz kılındığı günleri hatırlatıyorum size" dedi.
     
    "O nedenle, bu hareket, ne sadece kıyafet özgürlüğü hareketidir, ne de üniversitelerle sınırlı kalacak bir harekettir" diyen Serter, "Bu, önüyle arkasıyla apaçık bir biçimde Türkiye'de laik düzeni tehdide yönelik bir din devleti kurmayı amaçlayan bir hareketin başlangıç noktasıdır. Ve sizler kaldırdığınız her parmakla tetiğe basanlar olacaksınız" diye konuştu.
     
    AKP'li vekillerden tepki
     
    AK Parti'li milletvekilleri, konuşmanın bilimsellik, Anayasa ve özgürlüklerle ilgisi olmadığını öne sürerek, "Yazıklar olsun" diye tepki gösterdi. CHP'li Serter de "Gerçekler budur" karşılığını verdi.
     
    CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat da düzenlemeyle laikliğin içinin boşaltıldığını savundu. "Anayasa, sizin oyuncağınız değil" diyen Özpolat, türban sorunun çözülmeyeceğini, yeni başlayacağını ileri sürdü.
     
    CHP'li Özpolat, düzenlemede asıl sorumluluğun MHP'de olduğunu iddia ederek, "Seçim meydanlarında Başbakan'a ip atan Bahçeli, bu kez de türban attı" dedi.
     
    "Otur yerine, sen kimsin?"
     
    Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Özpolat'ın konuşmasından sonra, teklifin maddelerine geçilmesini oylattı ve maddelere geçildiğini ilan etti.
     
    Bu duruma itiraz eden ve teklifin tümü üzerinde konuşmadığını ifade eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Komisyon Başkanı Kuzu'yu, "Sorumsuz ve ciddiyetsiz davranmakla" suçladı.
     
    "Herkes konuşacak diye bir şey mi var?" diyen Kuzu'ya, CHP'li Kart da "Despot musun? Nasıl başkansın?" diye karşılık verdi. Kuzu, "Otur yerine, sen kimsin" diye tepki gösterdi.
     
    "Vay yavrum vay"
     
    Kart'ın Anayasa ve İçtüzüğün çiğnendiğini öne sürmesi üzerine de Kuzu, "Vay yavrum vay" diye karşılık verdi. Bu durum salonda gülüşmelere neden olurken, CHP'li Kart da "(Vay yavrum vay) diyerek, terbiyesizlik yapıyorsun" dedi.
     
    Kuzu ise "Terbiyesiz sensin. Aynen iade ediyorum. Sen öyle davranırsan söylerim" diye karşılık verdi.
     
    CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığına ilişkin yeterlilik önergesi verilmeden, doğrudan oylama yapılmasını eleştirdi.
     
    Muhalefet milletvekillerinin itirazlarını dikkate almayan Kuzu, teklifin 1'inci maddesi üzerinde AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Bahçekapılı'ya söz verdi.
     
    Teklifin, Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik öngören 1'inci maddesi üzerinde açıklamalarda bulunan Bahçekapılı da konuşmasına, CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner'in, "Uyduruk Anayasa hocalarından ders almadık" diye laf atması üzerine tartışmalarla başladı.
     
    Arıtman'a: "Sizin gibi olmaktansa başımı örterim" 
     
    İtiraz edenlere, başı örtülü olan kadınların yaşadıkları duyguları hissedip hissetmediklerini soran Bahçekapılı, kendisine laf atan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'a da "Sizin gibi olmaktansa başımı örterim" karşılığını verdi.
     
    Başörtüsü sorununun, özgürlük sorunu olduğunu savunan AK Parti'li Bahçekapılı, "Bazı arkadaşlar özgürlük sorunu olarak almıyorlar. Özgürlüğü, bazı duygularına, kişisel tanımlarına, niyet okumalarına feda etmek istiyorlar. Defolu demokrasi öneriyorlar" dedi.
     
    Bahçekapılı, Türkiye'nin korkulara ve öcülere mahkum edilemeyeceğini belirterek, "Burası korku cumhuriyeti değil. Bu ülke, büyük cesaretle kuruldu. Siz, aynı cesarete sahip olun. İnsanlara korku salmayın. Ben, Cumhuriyet'e güveniyorum, inanıyorum. Laikliği de koruduğuma inanıyorum ama sizin gibi düşünenler, saçma sapan korkularla bu ülkenin değerlerini esir ve feda ediyorsunuz" dedi.
     
    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül de düzenlemenin, kamu hizmetlerinden yararlanmadaki ayrımcılığı gidereceğini söyledi.
     
    Cemil Çiçek: "İlk üç madde ortak paydadır"
     
    Teklifin 1'inci maddesi görüşülürken konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa'nın ilk üç maddesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve bundan gurur duyanlar için ortak payda olduğunu söyledi.
     
    Konunun, "Birilerinin rejime sadakatini sınanacağı bir konu olmadığını" belirten Çiçek, bir hukuk devletinde niyetler üzerinde değerlendirme yapılmasının doğru olmadığını, demokratik sistemde kimsenin kendi görüşünün doğruluğunu bir başkasına onaylatma mecburiyetinde olmadığını bildirdi.
     
    Teklifin, Anayasa'nın 2'inci maddesiyle ilişkilendirilmek istendiğine işaret eden Çiçek, "Hayır, bin defa hayır... Biz 10 ve 42'nci maddede değişiklik yapmaya çalışıyoruz. Konuya da temel hak ve özgürlükler açısından bakıyoruz" dedi.
     
    "Bu işe siyasetçiler niye giriyor" eleştirisinde bulunulduğunu hatırlatan Çiçek, "Bu sorunlar çözülmediğinde siyasetçilerin yakasına yapışmıyorlar mı? Herkes bizim yakamıza yapışıyor. Bu sorun niye siyasetçilerin konuştuğu bir sorun diyorlarsa, o zaman çözüm göstersinler" dedi.
     
    Çiçek, ortada bir sorun olduğunu yineleyerek, çözülmediği sürece bunu iyi niyetle veya başka amaçlarla da konuşanların olacağını bildirdi.
     
    Çiçek, "Nasıl tartacağız; yolda yürüyen başı örtülü iki hanımefendi veya birinin başı örtülü diğerinin açık. Bunun bir kantarı var mı, rejime sadakat noktasında? Bunu nasıl yapacağız da bu toplumsal soruna ortalama bir çözüm bulacağız' diye konuştu.
     
    Geçmişte bazı üniversitelerde farklı uygulamalar olduğuna işaret eden Çiçek, "Bir öğrenci bakıyorsunuz 4., 6. sınıfa kadar gelmiş, peki ama rejim için tehlikeliyse niye o zamana kadar müsaade edildi?" diye sordu.
     
    Bazı kesimlerin türbanının siyasi simge olarak gördüğünü ve başörtüsü "Anadoluda benim bacım, annem, teyzemin örtüsü" dediğini anımsatan Çiçek, "Çözüm buysa gelin bunu yazalım. Eğer bunda mutabakat varsa gelin onu yazalım. Bir ortalama yol bulalım. Sizin öneriniz varsa onu yazalım" diye konuştu.
     
    Sosyolog Nilüfer Göle'nin konuya yaklaşımı ve Tarhan Erdem tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına da değinen Çiçek, toplumun yüzde 78'inin yasağın kalkmasından yana görüş bildirdiğini anlattı.
     
    Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, "O zaman referanduma götürün" demesi üzerine Çiçek, temel hak ve özgürlüklerin referanduma sunulmasının sakıncalara yol açacağını belirterek, "Yaşama hakkını halka mı soracağız? Halka hesap vermeyen insanların bizim üzerimizde baskı kurmasına izin vermemeliyiz" dedi.
     
    Vatandaşların kendilerinden beklentisi sorunun çözülmesi yönünde adım atmaları olduğunu belirten Çiçek, bunun bir bilek güreşi olmadığını söyledi.
     
    Önerge reddedildi
     
    Teklifin "laiklik" ilkesini de düzenleyen Anayasa'nın 2'nci maddesine aykırı olduğu, bu nedenle komisyonda görüşülemeyeceği iddiasıyla CHP'li milletvekillerince verilen önerge reddedildi.
     
    MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, partisinin hiçbir zaman laiklik ilkesine aykırı iş ve işlemin içinde bulunmadığını ve "laiklik" ilkesinin "eşitlik" ilkesini yok etmek için kullanılamayacağını söyledi.
     
    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, düzenlemenin, Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğunu savundu.
     
    Devlet Bakanı Cemil Çiçek ise, Anayasa'nın değişmez maddelerine yönelik bir teklifin söz konusu olamayacağını, böyle bir teklifin işleme konamayacağını belirtti.
     
    Çiçek, "Anayasa Komisyonu'nun önüne gelen her konuda oradan veya buradan yorum yaparak, şurayla burayla ilgili derseniz, her gündeme gelen konuda mutlaka bir bağlantıyı zorlayarak da bulursunuz. O zaman burada hiçbir Anayasa değişikliği görüşülemez" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow