hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti ve MHP türbanda anlaştı

    AK Parti ve MHP türbanda anlaştı
    expand

    AK Parti ile MHP, yüksek öğretimde türbanın serbest bırakılması için anlaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki parti, Anayasa'nın 10'uncu ve 42'nci maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17'nci maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.
     
    Görüşme, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki makamında gerçekleşti.
     
    Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katıldığı görüşmeye, AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı.
     
    Toplantıda MHP kanadından da Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı gibi isimler yer aldı.

    TBMM'de, AK Parti ile MHP yöneticileri arasında yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, "Yüksek öğretimde bir sorun olarak ortaya çıkan fiili başörtüsü yasağının bununla sınırlı olarak kaldırılması konusunda izlenecek yaklaşımı" görüşmek üzere ikinci toplantının yapıldığı bildirildi.
     
    Açıklamada, konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı görüşmede, Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddeleriyle Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17'nci maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldığı ifade edilerek, "Bu konudaki Anayasa ve yasa değişikliği teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak Anayasa ve içtüzükte belirlenen esas ve usullere göre TBMM'ye sunulacaktır" denildi.
     
    Kanun önünde eşitlik ilkesi
     
    Açıklamada, Anayasa'nın "kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'ncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklenirken, maddenin son fıkrası şöyle düzenlendi:
     
    "Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."
     
    Anayasanın "eğiim ve öğretim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesinin birinci fıkrasına "kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple" ve ikinci fıkrasına, "... ve kullanılmasının sınırları" ibareleri ekleniyor.
     
    Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şöyle düzenlendi:
     
    "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir."
     
    YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılacak
     
    İki partinin ortak önerisinde, Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17'nci maddesinde de değişiklik öngörülüyor.
     
    Değişiklik önerisinde, "başın nasıl örtüleceği" açıkça tarif ediliyor.
     
    Öneriyle, ek 17'nci maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına şu düzenleme yapılıyor:
     
    "Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."
     
    CANİKLİ'DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Bizim başörtüsü, türbanla ilgili tek bir gündem maddemiz var; o da yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin sıkıntılarının giderilmesidir. Yükseköğretim dışında kamuda böyle bir sıkıntı yok. Böyle birşey gündeme gelmeyecek" dedi.

    Canikli, türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusundaki Anayasa'da yapılacak değişiklik için MHP ile vardıkları mutabakatta sorun olmadığını, ancak sorunu çözecek, yanlış anlamalara imkan vermeyecek açık ve net ifadeleri bulmaya çalıştıklarını söyledi.
     
    MECLİS'TE TÜRBANLI ÇALIŞAN

    Canikli ile gazeteciler arasındaki soru ve yanıtlar şöyle:
     
    Soru: Kamuda kesin karşı mısınız?
    Canikli: Kesinlikle gündemimizde öyle birşey yok. Hiçbir şekilde de gündeme gelmedi.
     
    Soru: Bugün yok ama karşı mısınız?
    Canikli: Olayları hangi sıfatla konuştuğunuz önemli... Bizim şu anda gündemimizde kesinlikle yükseköğretim dışında, hiçbir şekilde kamunun diğer alanlarında bununla ilgili problem yok. Hiç olmadı, gündeme de gelmedi. Böyle bir tartışma da hiçbir zaman olmadı ve olmayacak da... Bunu net olarak ifade edebilirim; böyle bir şey gündeme gelmeyecek.
     
    Soru: Bugün kamuda çalışan bazı bayanlar türbanlı...
    Canikli: Bilmiyorum bundan bizim haberimiz yok. Suç olan bir fiil işleniyorsa kovuşturma yapacak olanlar bellidir.
     
    Soru: Meclis'in halkla ilişkiler binasında var.
    Canikli: Böyle bir şey varsa, Meclis Başkanlığı'nın yapması gerekir. Başörtülü olarak mı çalışıyor, bilmiyorum.
     
    Soru: Türbanlı, başörtülü değil.
    Canikli: Onlarla bizim hiçbir alakamız yok. Herhangi bir suç olacak fiil söz konusuysa onun prosedürü bellidir. Bizim gündemimizde hiç olmadı, olmayacak da...

    KONU NEDEN ŞİMDİ GÜNDEMDE?
     
    Soru: Yıllardır iktidardasınız niye konuyu şimdi gündeme getiriyorsunuz, operasyonların olduğu, ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yapılıyor?
    Canikli: Geçen dönem çok uygun değildi. Siyasi tartışmalar, o dönemdeki hassasiyet ve dengeler, siyasetteki çalkantılar, ekonomideki çalkantılar ve daha önemlisi yeni iktidar olmuş bir partinin topluma kendisini ispat etmesi gerekir. Toplumun özellikle hassasiyetle beklediği, başarı olarak nitelendirilebilecek dataları, dataların yansıttığı ekonomik tabloyu yansıtmak lazım. Gelir gelmez en azından tartışmalı bir konudan başlamak, yöntem olarak doğru olmayabilirdi.
     
    Soru: Sorunu yükseköğretimde çözmekle bitiyor mu? Tıp fakültesinden mezun olan doktorluk yapamayacak. Bir anlamı olacak mı?
    Canikli: Kural bu... Kıstas var; kamu hizmetinin alınmasıdır. Bununla uyumlu, çelişkili değil.
     
    Soru: İntörnleri türbanlı görebilecek miyiz?
    Canikli: Bilemiyorum. Bunun yorumunu yapma imkanına sahip değilim. Uygulamada bir takım sorunlar çıkar, onu yargı çözer. Genel düzenleme yüzde 98'i karşılar, yüzde 2'de sorun çıkarsa bunu da yargı çözer.
     
    Canikli, Anayasa değişikliğinin ardından Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik yapılmasının konuşulmadığını bildirdi.
     
    Canikli, Anayasa'da ve yasalarda konuyla ilgili bir yasağın olmadığını belirterek, "Olmayan bir yasak mı kaldırılıyor?" sorusu üzerine, "Keşke bunlara gerek olmasaydı, olmayan yasak uygulanmasaydı. Bu noktaya gelinmemesi arzumuzdu" diye konuştu.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Grup Başkanvekili Süha Okay'ın "Biz bunun daha ileri noktalara gideceğini, yükseköğretimle sınırlı kalmayacağına inanıyor ve düşünüyoruz, böyle bir kaygımız var" dediğini belirten Canikli, "Hassasiyet ya da kaygı eğer oradan kaynaklanıyorsa, bunu giderecek düzenlemeler açığız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow