Ankara Balâ bu kez 5.5 ile sallandı
Ankara, bir hafta aradan sonra yine sallandı. Saat 01.47'de, merkez üssü Balâ olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Paniğe neden olan depremde ölen ya da yaralanan olmadı. Kandilli Rasathanesi ise etkinliğin bir süre daha devam edebileceğini açıkladı.
Merkez üssü Balâ ilçesinin 15 kilometre güneyi olan deprem, yaklaşık 25 saniye sürdü. Sarsıntı, Ankara'nın yanı sıra Çankırı, Kırıkkale ve Yozgat'ta da hissedildi.
5.5 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 06.03'e kadar büyüklükleri 2.7 ile 3.7 arasında değişen 35 artçı sarsıntı kaydedildi.
Saat 09.47'de ise yine merkez üssü Balâ ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Depremin, 5.5 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğu ifade edildi. Bu artçı depremin ardından saat 15.47 sıralarında da 4.8 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha kaydedildi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı ise saat 09.47'deki depremin büyüklüğünün 5.0 olduğunu duyurdu.
Bu arada Bala'da saat 15.47'de meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından 4 deprem daha kaydedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, Bala'da saat 15.55 ve 16.08'de 2.7, saat 18.31'de 3.2 ve saat 19.56'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Hasar tespit çalışmaları sürüyor
Can ve mal kaybının bulunmadığı depremde, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nce gönderilen 16 kişilik ekibin, 4 araç ve 1 arama köpeğiyle çalışmaları sürüyor.
Bölgede inceleme ve hasar tespit çalışmalarına başlandı. İlk tespitlere göre, Avşar beldesinde bir cami, Derekışla köyünde bir ahır, Çiğdemli köyünde ise caminin minaresi bir evin üzerine yıkıldı.
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, depremin ardından bölgeye 750 battaniye, 50 çadır, 1 mobil mutfak ile 30 katalitik soba ve 4 bin 32 adet yarım litrelik su gönderdi.
Depremin ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, bu sabah Balâ'ya gelerek yetkililerden bilgi aldı.
Caminin minaresi hasar gördü
Ankara'nın Bala ilçesine bağlı Afşar beldesindeki artçı depremlerde bir cami minaresinin hasar gördüğü, 4 boşaltılmış ev ile 10 ahırın yıkıldığı bildirildi.
Afşar Belediye Başkanı Bayram Küçük, yaptığı açıklamada, son artçı depremlerde Yeni Mahalle'deki Hazreti Ömer Camisi'nin minaresinin hasar gördüğünü söyledi.
Küçük, beldede 10 ahır ile Yeni Mahalle'de 2, Derebey Mahallesi'nde 2 olmak üzere 4 boşaltılmış evin yıkıldığını; ayrıca, Karaali beldesindeki Yöreli Köyü Camisi'nin minaresinin hasar gördüğünü ifade etti.
Küçük, beldede Kızılay tarafından 125 çadır dağıtıldığını söyledi.
Evleri hasar gören veya geceyi evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşlara daha önce Afşar Çok Programlı Lisesinde geceyi geçirebileceklerinin duyurulduğunu kaydeden Küçük, ancak vatandaşların artçı depremlerin ardından tedirgin olduklarını, geceyi okul yerine çadırlarda geçirmeyi tercih ettiklerini belirtti.
Hasar tespit çalışmaları başladı
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bala'daki 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden 70 kişilik uzman ekibin, bölgede inceleme ve hasar tespit çalışmalarına başladığını bildirdi.
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Bala İlçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrasında başlatılan çalışmaların kesintisiz olarak devam ettiği kaydedildi.
Kızılay'ın 22 personel ve 7 araçtan oluşan ekibiyle bölgede çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bölgeye bin 50 battaniye, 120 çadır, 1 mobil mutfak ile 100 katalitik soba ve 4 bin 32 adet yarım litrelik su gönderildiğini bildirdi.
Açıklamada, Avşar kasabası ve Sofular köyündeki okulların 2 Ocak 2008 Çarşamba gününe kadar tatil edildiği ve Kızılay tarafından Avşar kasabasında sıcak yemek dağıtımına başlandığı kaydedildi.
100 artçı sarsıntı meydana geldi
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, Ankara'daki, merkez üssü Bala ilçesi olan depremin ardından, bölgedeki 32 yerleşim yerinde bin 948 konutun hasar tespitinin yapıldığını bildirdi.
Yamaç, depremden sonra bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yaklaşık 100 teknik elemanı tarafından gün boyunca bölgedeki 32 yerleşim yerinde yapılan çalışmalar sonucunda bin 948 konutun hasar tespit bilançosunun çıkarıldığını kaydeden Yamaç, konutlardan 15'inin yıkılmış, 601'inin ağır hasarlı, 32'sinin orta hasarlı, 860'ının az hasarlı ve 440'ının daha az hasarsız olduğunu bildirdi.
Yamaç, konutlardaki hasarın sebebini de,"tamamı 30-40 yıllık kerpiç konut" diye açıkladı.
Sadık Yamaç, depremin meydana geldiği saat 01.47'den bu yana 100 artçı sarsıntı yaşandığını belirtti.
100 bin YTL acil yardım
Müsteşar Yardımcısı Yamaç, depremin ardından bölgeye Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, "Afet Özel Ödenek Tertibi"nden 100 bin YTL gönderildiğini ifade etti.
Depremden zarar gören vatandaşa çadır ve katalitik soba verilmesi işlemine devam edildiğini de belirten Yamaç, ayrıca bölgeye 700 adet battaniye gönderildiğini söyledi.
Kandilli: "Büyük deprem üretmez"
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nce, Bala depremlerine ilişkin yapılan açıklamada, "Etkinliğin birbiriyle ilişkili zayıflık alanlarını içeren bir sistem içerisinde yer aldığı, ancak büyük deprem üretecek faylarla doğrudan ilişkili olmadığı düşünülmektedir" denildi.
Yazılı açıklamada, 20 Aralık 2007'de saat 11.48'de 5.7 büyüklüğündeki depremle başlayan etkinliğin, Enstitü'nün Deprem İzleme Merkezi tarafından sürekli izlendiği belirtilerek, bugün saat 01.47'de 5.5 ve saat 15.47'de 4.8 büyüklüğündeki depremlere ilaveten büyüklüğü 2.7 ile 4.2 arasında olan 100'ü aşkın deprem kaydedildiği bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yörenin bilinen fay geometrisi göz önüne alındığında, son depremler gerilimin yerel olarak artmasının beklendiği bir bölgede meydana gelmiştir. Etkinliğin birbiriyle ilişkili zayıflık alanlarını içeren bir sistem içerisinde yer aldığı, ancak büyük deprem üretecek faylarla doğrudan ilişkili olmadığı düşünülmektedir.
Devam etmekte olan etkinlik içerisinde dikkati çeken büyüklükteki 4.8 ve daha büyük birkaç depremin, birbirine komşu farklı zayıflık bölgelerinde meydana gelmiş olmaları ihtimali yüksektir.
Bu özellikleri nedeniyle orta büyüklükteki bu depremleri kendi aralarında artçı-öncü olarak sınıflandırmak doğru olmayacaktır. Etkinliğin kısaca özetlenen bu özelliği nedeniyle bir süre daha devam etmesi beklenebilir."
Baykal da bölgede
Bölgeye giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Merak etmeyin, devlet tüm olanaklarıyla gelecektir. Bala yalnız değildir. Biz de Meclis'te takibini yapacağız" dedi.
CHP lideri, iktidarın ilgisini çekmek ve vatandaşın yanında olmak için deprem bölgesine geldiklerini belirterek, burada hasar tespit çalışması yapacaklarını kaydetti.
Bala Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz, kendisini ziyaret ederek bilgi alan Baykal'a, "Burada deprem 5.5 şiddetinde oldu. Ama siz 7.6 ile yanımıza geldiniz" dedi.
"Gökçek'in hayrını gördün mü?"
Deniz Baykal'ın, "Duvarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in fotoğrafını görüyorum. Asmışsınız da bir faydasını gördünüz mü?" sorusu üzerine Gürbüz, "Zamanında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bir meclis kararında CHP grubu ile aynı yönde hareket ettiğimiz için cezalandırıldım ve ambargo gördüm" dedi.
Baykal, daha sonra Çiğdemli köyü ve Afşar beldesine giderek vatandaşların sorunlarını dinledi.
Afşar beldesinde Kızılay'ın kurduğu çadırları da ziyaret eden Baykal, depremden ağır zarar gören evlere de giderek vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Arkası gelebilir
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Kurban Bayramı'nın ilk günü yaşanan 5.7 büyüklüğündeki deprem ile bu gece 5.5 büyüklüğündeki depremin farklı fay kırığında meydana geldiğini belirterek, "Orada bir 'kırık ailesi' var. Diğerlerinin de kırılmasını beklemek normal. Bu büyüklüklerdeki depremlerin arkasının gelmesi
ihtimali var" dedi.
Altay, Ankara'daki depremin kendi "kırık ailesi" içinde bir tetikleme yapabileceğine dikkat çekti, "Onun dışında Kuzey Anadolu fayını tetiklemesi mümkün değil" diye konuştu.
Deprem yüzeyin 5 km altında
Uzmanlar, depremin geniş bir alanda hissedilmesinin, depremin yüzeye yakın meydana gelmesinden kaynaklandığını belirtti. Deprem, yüzeyin 5 kilometre altında meydana geldi.
Yetkililer vatandaşları panik yapmamaları, ancak 20 Aralık'ta meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde hasar gören binalara girmemeleri konusunda uyardı.
Kandilli Rasathanesi ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, sarsıntının son iki yılda görülen deprem serisinin bir başka işareti olduğuna dikkat çekti ve bunun doğal bir süreç olduğunu açıkladı.
Ankara Valisi Kemal Önal CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, depremde can kaybı olmadığını söyledi.
Balâ Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz de, "Korkulacak birşey yok. İlçede herşey normal" dedi.
Balâ'da, bir hafta önce, 20 Aralık'ta 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, sarsıntı Ankara ve çevre ilçelerden de hissedilmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Tekin detayları paylaştı: Öğretmenlik için KPSS şartı kalkıyor
20 gündür aranıyordu! İstanbul'daki kayıp gençten acı haber
Kadıköy'de operasyon: Sapkın parti hazırlığı yapıyorlarmış! Zincir, maske, çark ve tasma...
JANDARMA PERSONEL TEMİNİ 2024: Jandarma Genel Komutanlığı subay, astsubay alımı başvuru tarihleri ve şartları!
SON DAKİKA... Okullar tatil edildi: 4 ilde eğitime kar engeli!