hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genel kurulda 'hakim ve savcı' tartışması

    Genel kurulda hakim ve savcı tartışması
    expand

    Hakim ve savcı adaylarının mülakat sınavının Adalet Bakanlığı'nca yapılmasını öngören yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda tartışmalarla birlikte görüşülmeye başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saat 14.00'te toplanan genel kurul, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini görüşmeye başladı.
     
    Kanun teklifinin 3'üncü maddesi üzerinde 18 önerge verildi.
     
    TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İçtüzüğe göre milletvekillerinin 7 önerge verme hakkı olduğunu belirterek, 18 önergeden 7'sini işleme aldı.
     
    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve arkadaşlarının verdiği 3 önerge kabul edildi.
     
    Bu önergelere göre, hukuk alanında doktora yapmış olanlar, hakimler ve savcılar kadrosunda ilan edilen boş kadrolara başvurabilecek.
     
    Bunlar sadece mülakata tabi tutulacak. Bu durumda olanlar için mülakat puanları esas alınarak ayrı bir nihai başarı listesi düzenlenecek.
     
    Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası mülakata çağrılacak.
     
    Yazılı sınava katılanların yazılı sınav notunun yüzde 70'i, mülakat notunun yüzde 30'unun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanacak.
     
    Puanların eşit olması halinde yazılı puan esas alınacak, yazılı puanın da eşit olması halinde kura çekilerek başarı sırası belirlenecek.
     
    Ünlütepe: "Yargıya müdahaledir"

    TBMM Genel Kurulu'nda Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelerde grubu adına söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, teklifin hazırlanış, sunuş ve ilgili komisyonda görüşülmesi aşamasını eleştirdi.
     
    Kanun teklifinin hazırlanmasında Adalet Bakanlığı bürokratlarının yardımda bulunmasını da eleştiren Ünlütepe, "Bu, yürütmenin yargıya bir müdahalesidir. Bu teklif, neden tasarı olarak Meclise gelmedi?" diye sordu.
     
    Teklifteki mülakatla ilgili düzenlemelere de değinen Ünlütepe, "Bu düzenlemeyle kendi kadrolaşmanızı tamamlarsınız. Parti devletine doğru bir gidişat var. Yürütmenin yargıya müdahalesi, güçlü şekilde devam ediyor" dedi.
     
    Dünyada ilk defa davasını kazanan bir davalının üzüldüğünü gördüklerini belirten Ünlütepe, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazandığı bir davadan dolayı üzüntülerini beyan eden ve ulemadan fikir alınmadığı için Yüksek Mahkeme'yi suçlayan bir görüşün, çok yakın bir süreçte Anayasa Mahkemesi'nin yapısını da değiştireceğini söyledi.
     
    Ünlütepe, "Anayasa Mahkemesi'nin yapısında siyasallaşmaya gidebilecektir. Danıştayın da yapısını değiştirecektir. Bunda başarı sağlanır mı? Bu, bütün kamuoyunun karşı koymasıyla, sesini çıkarmasıyla iradesiyle sağlanamayacak" dedi.
     
    DTP'li Kaplan: "Hukuk devletine ihtiyaç var"
     
    DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Türkiye'de bugün hukuk devletine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
     
    Hukuk devletinin gerekliliğini, 12 Eylül döneminde Kemal Anadol'un avukatlığını yaptığı dönemde de gördüğünü ifade eden Kaplan, "Hepimizin hukuka, adalete ihtiyacı var. Bu konuda dikkatli olursak, yargıyı siyasallaştırmayız. Yoksa bunların sonuçları ağır olur" dedi.
     
    Hakimler ve savcılarla ilgili düzenlemenin, hazırlandığı söylenen yeni anayasada ele alınabileceğini ifade eden Kaplan, "Eğer bu teklifi bugün kabul ederseniz, parti olarak biz o anayasa görüşmelerine girmeyeceğiz. Çünkü burada bağımsız yargıyı ayaklar altına aldıktan sonra, gerisi teferruattır" değerlendirmesinde bulundu.
     
    Kaplan, "Bu teklif, AKP'nin, yargıda yüzde 100 siyasallaşma ve yargı kadrolarını muhafazakar şekilde doldurma niyetini gösteriyor" dedi.
     
    AK Parti'li Bozdağ: "Uygulamalar kanunla yapılamaz mı?"
     
    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, hakimler ve savcılar kanunundaki değişikliği ilişkin, "Şimdiye kadar yönetmelikle düzenlenen uygulamalar şimdi kanunla yapılamaz mı?" dedi.
     
    Şimdiye kadar hakim ve savcı alımlarında Adalet Bakanlığı'nın yetkilerinin yönetmelikle düzenlendiğini belirten Bozdağ, düzenlemeyle Adalet Bakanlığı'nın sınav yapma yetkisinin ÖSYM'ye devredilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
     
    MHP'li vekil Bal: "Acele etmenin ne anlamı var?"
     
    MHP grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal ise, teklifin görüşülmesindeki hız, şekil ve görüşme usulüne dikkat çekerek, "Bu kadar acele etmenin ne anlamı var?" diye sordu.
     
    Bal, "Tayin edilmiş hakimler nasıl bağımsız olacaktır. AKP'nin ne yaptığı merak konusu. Hakim ve savcı sınavları ve mülakatıyla ilgili konu gerilim oluşturuyor. O kadar sorun varken neden atama konusu gündeme geliyor? Gerilimden kimseye fayda gelmez. Bu, yargının siyasallaştırılmasını sağlayan, hakimlik bağımsızlığını zedeleyen bir konudur" dedi.
     
    Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, kanun teklifiyle getirilmek istenilen modelin, Cumhuriyet hükümetlerinin başından beri uyguladığı Adalet Bakanlığı modelinin geliştirilmiş şekli olduğunu ifade etti.
     
    Şahin: "Amacımız hakim ve savcı açığını kapatmak"
     
    Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
     
    Şahin, adaletin geç işlemesi ve davaların uzun sürmesinin, öteden beri yargının temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.
     
    Bunu ortadan kaldırmanın birinci koşulunun, hakim ve savcı açığının bir an önce kapatmak olduğunu ifade eden Şahin, Bölge Adliye Mahkemeleri'nin,Yargıtay'da uzun süre bekleyen dava dosyalarının kısa sürede sonuçlandırmayı amaçladığını bildirdi.
     
    Şahin, hakim ve savcı açığının fazla olmasının da sıkıntı yarattığını belirterek, bunun için bir an önce hakim ve açığını kapatmak istediklerini bildirdi.
     
    "3 bin 313'i adli yargıda, 707'si de idari yargıda olmak üzere 4 bin 20 boş kadromuz var" diyen Şahin, bu boş kadroların birden bire de dolmadığını söyledi.
     
    Şahin, Adalet Akademisi'nin kapasitesinin belli olduğunu, burada 600-650 adayın eğitilebildiğini anlatarak, bir hakim ve savcı adayının görevine başlaması için sınavdan kura çekim anına kadar 2.5 yıl geçtiğini kaydetti.
     
    Yasa teklifinin boş kadroları doldurmaya hız kazandıracağını vurgulayan Şahin, hakim ve savcı açığının kapatılması konusunda daha önce çıkartılan yönetmeliğin iptalinin, bu açığın oluşmasında etkili olduğunusöyledi.
     
    Milletvekillerinin, avukatlıktan hakimliğe geçen kişilerin sayısını sorması üzerine de Şahin, 1880-1995 yılları arasında 254 avukatın hakimliğe geçtiğini, Anayasa Mahkemesi'nin konuyla ilgili verdiği karardan sonra bu uygulamaya son verildiğini bildirdi.
     
    CHP'den 1'inci maddeye destek
     
    Teklifin 1'inci maddesi üzerinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise, avukatların, objektif ve adil ölçüler içinde hakim ve savcılığa geçebilmeleri yönündeki düzenlemeyi desteklediklerini söyledi.
     
    Geçiş yapılırken mülakatlarda partizanca davranılmasından endişe duyduklarını ifade eden Kart, "Bağımsız yargı, toplumun güvencesidir. Hak aramanın yeri yargıdır. Yargı bağımsız olduğu takdirde, 301 gibi tartışmalar asgari düzeye inecek; ihtilaflar kaosa dönüşmeden çözülecektir. Yargıyı güçlendirerek, adaleti etkin kılmalıyız" diye konuştu.
     
    Yargıçların diğer memurlar gibi görülmemesi gerektiğini belirten Kart, hakim ve savcıların özlük hakları konusunda diğer memurlarla denge arayışına girilmemesi gerektiğini söyledi.
     
    MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) açtığı davada Danıştay'ın, yönetmeliğin yürütmesini durdurduğunu belirterek, sınavı kazanan 100 kişinin mağdur olduğunu söyledi.
     
    Yalçın, yaşanan bir sorunun giderilmesi doğrultusunda kanun teklifi verildiğini, bu teklifle avukatların hakim ve savcılığa geçişinin önünün açıldığını bildirdi.
     
    Kamer Genç ile Bakan Şahin tartıştı
     
    Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç arasında tartışma yaşandı.
     
    Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in bir yakınıyla ilgili sözlerine tepki göstererek, "Bir yakınım yanlışlık yapmış. Suç ortağıyla birlikte İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na ihbarda bulundum, tutuklandılar. Bu, benim açımdan eleştirilecek bir şey değil, herhalde takdir edilecek birşey" dedi.
     
    TBMM Genel Kurulu'nda, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin  görüşülmesi sırasında söz alan Kamer Genç'in, konuşmasında Bakan Şahin'in teyzesinin oğluyla ilgili bir gazetede çıkan haberleri gündeme getirmesine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.
     
    AK Parti'li milletvekilleri, Kamer Genç'e kendi oğlunun Meclis'e nasıl alındığını sordular.
     
    İddialara ilişkin söz alan Bakan Şahin de Genç'in iddialarına cevap vermek üzere kürsüye çıkmadığını, basına konu olduğu için milletvekillerine bilgi vermek istediğini söyledi.
     
    "Böylesine değersiz iddia ve sözlere cevap vermeye tenezzül etmeyeceğini" dile getiren Şahin, Genç'e şöyle seslendi:
     
    "Hakimler ve Savcılar Kanunu ile ilgili bir değişiklikte, teyzemin oğluyla ilgili bir konunun getirmesinde kuyruk acısı var. Bana 4 yılönce bir televizyon programında hakaret etti. Tazminat davası açtım, kazandım. Şimdi o paranın ödenmesinin acısı düştü içine. Alacağım Kamer Bey, bu parayı alacağım. Bu parayı ödeyeceksiniz, hiç çaresi yok. Böylece bir hukuk davası hasımı olduk. Kendisi kürsüye çıkarak, kendi kendini tatmin etmeye çalışıyor. Bu tazminatı ödeyeceksiniz."
     
    TBMM Genel Kurulu'nda, teklifin tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow