hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    70-80 bin kuşun ölmesi bekleniyor

    70-80 bin kuşun ölmesi bekleniyor
    expand

    Rusya'ya ait petrol tankerinin Ukrayna karasularında ikiye ayrılması sonucu denize yayılan 2 bin ton yakıtın, tahminen 70-80 bin göçmen kuşun ölümüne neden olacağı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Coşkun Erüz, tankerden denize yayılan maddenin petrol değil, fuel oil olduğunu belirterek, "Fuel oil'in suya karışarak dağılması ve daha geniş alana yayılması söz konusudur" dedi.
     
    Denize dökülen maddenin 25 mil alana yayıldığının tahmin edildiğini ifade eden Erüz, maddenin bir kısmının dalganın etkisiyle kıyıya dağılmış durumda olduğunu
    söyledi.
     
    Kuşlar yakıta bulandı
     
    Coşkun Erüz, Sibirya'dan güneye doğru göç eden ve balıklardan beslenen göçmen kuşların deniz yüzeyindeki yakıta buluşarak büyük zarar gördüklerini belirtti.
     
    Erüz, maddeden etkilenen 30 bin göçmen kuşun öldüğüne, 30 bininin ise etkilendiğine dikkati çekerek, "Bu rakamlar bilinenler. Tabii ki henüz bilinmeyenler de var. Tahminlere göre toplam 70-80 bin göçmen, denize yayılan yakıtın çeşitli etkileri nedeniyle ölecek. Göçmen kuşların ölümü, madde ilk devresini tamamladığı, etkisini artık yavaş yavaş kaybettiği için eskisi kadar fazla olmayacaktır" diye konuştu.
     


    Balıkları da zehirliyor
     
    Denize yayılan maddenin denizde yaşayan milyonlarca ton organizmayı etkilediğini vurgulayan Erüz, "Madde, deniz suyunda ve dibinde yaşayan organizmalarda büyük ve kalıcı etki yapar. Bu organizmalar balıkların beslenmesini sağlamaktadır. Madde, balığın beslendiği organizmalardan başlayarak, balıkla beslenen kuşa kadar giden besin zincirinde büyük etki yapacaktır. Bu madde kuşlarda olduğu gibi balıklarda da zehirlenmeye yol açıyor" dedi.
     
    Kaza hamsiyi etkileyecek mi?
     
    Kazanın etkisiyle denize dökülen yakıtın hamsiye büyük darbe vuracağı söylentileri olduğunu anımsatan Erüz, "Bunu tam olarak bilmek mümkün değildir. Böyle bir şeyi söyleyebilmek için hamsinin o bölgede olup olmadığını ya da ne kadarının orada olduğunu bilmek gerekir. Bu da saha araştırmalarına bağlıdır" dedi.
     
    Coşkun Erüz, kazanın hamsiyi etkilememiş olsa bile o bölgede yoğun olarak bulunan ve göç etmeyen mezgit, barbun ve kalkan balığını çok ciddi oranda etkilediğini söylemenin mümkün olduğunu belirtti.
     
    Kirlilik Türkiye'ye ulaşır mı?
     
    Erüz, kirliliğin sürekli hareket etmekte olduğunu ifade ederek, "denize dökülen madde, Kerç Boğazı ve Kırım'ın güneyinden batıya doğru hareket halindedir. Belli bir süre sonra yavaş yavaş azalmak suretiyle batıya doğru dağılmazsa, Ukrayna'ya, ya da güneye doğru dönerek Sinop'a hareket edecektir" dedi.
     
    Kazanın olduğu alan ile Türk karasuları arasında 400 mil mesafe olduğunu belirten Erüz, "Bu az bir mesafe değil. Şayet yakıt batıya doğru değilde güneye doğru dağılırsa bölgede fırtına olduğu için bir kısmını bizim bölgemize getirebilir, ancak bu düşük bir ihtimaldir. Fakat yetkilileryine de yaşanabileceklere karşı gerekli önlemleri almalıdır" diye konuştu.
     
    Rusya'ya ait Volganef-139 adlı petrol tankerinin, Azak Denizi'nin Karadeniz'e bağlandığı noktada sert dalgalar nedeniyle ikiye ayrılması sonucu 2 bin ton yakıt denize yayılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow