YSK'dan referanduma devam kararı
YSK Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim'de yapılacak, anayasa değişikliğine ilişkin halkoylamasının ertelenmeyeceğini açıkladı.
Aydın, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebilmesini ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa değişikliği paketinin daha önce belirlendiği gibi 21 Ekim Pazar günü halkoyuna sunulacağını bildirdi.
YSK, halkoyuna sunulacak anayasa değişikliği paketinden 11'inci cumhurbaşkanının seçimine ilişkin geçici iki maddenin çıkarılması sonrasında halkoylamasının ertelenip ertelenmeyeceği konusunu değerlendirmek üzere toplandı.
Yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanı Muammer Aydın, Kurul'un TBMM'den geçerek bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yasayı değerlendirdiğini anımsatarak, sürecin devamına karar verdiklerini söyledi.
Özok'tan YSK'ya "referandum yapılmasın" çağrısı
Bu arada Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, referandum ile ilgili kritik karar öncesinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın ile görüştü. Özok referandumun yapılmamasını istediklerini açıkladı.
Bazı sivil toplum örgütleri ile birlikte Yüksek Seçim Kurulu'nu ziyaret eden Özok, yaşananları "Türkiye ye yakışmayan bir hukuk ayıbı" olarak niteledi.
Özok, YSK'nın temel işlevinin seçimlerin yargısal denetimini yapmak olduğunu belirtti, "Yapılması gereken referandumun tümden kaldırılmasıdır" dedi.
Bu konuda iktidara görev düştüğünü vurgulayan Özok, "Bu hukuk ayıplarını reesen düzeltmeleri daha doğru olacaktır" diye konuştu.
Özok, YSK Başkanı Aydın'ın da söylediği hukuksal argümanlara katıldığını ancak YSK'nın yetkisinin sınırlı olduğunu belirtti.
Baykal: "Karar hukuk skandalı"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, YSK referandum tarihinde değişiklik olmaması yönündeki kararını, "hukuk skandalı" olarak değerlendirdi.
Baykal, "Bu şartlar altında yapılacak referandum, tartışma götürmez şekilde bir hukuk skandalıdır. Gümrüklerde oy kullanma başlamış... Bu skandaldır. Bu kararın 6'ya 5 ile alınması da bunu yansıtıyor" dedi.
Baykal, bu konu kesinlik kazanmadan önce referanduma yönelik propaganda konuşmalarının yapıldığını anımsatarak, bir "hukuk garabeti" yaşandığını, ancak dün akşam kanunun onaylandığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise, YSK'nın 21 Ekim'de yapılacak halk oylamasıyla ilgili kararı konusunda, "YSK'nın inisiyatif kullanmamasından üzüntü duyduk" dedi.
Özyürek, Meclis kulisinde yaptığı açıklamada, "21 Ekim'de halkoylamasına sunulacak olan yasa metnini, "içinde yanlışlıklar olan hukuk garabetine" benzetti.
Gümrük kapılarında şu ana kadar oy kullanan insanların farklı, 21 Ekim'de oy kullanacak insanların farklı metinlere oy vereceğini, daha sonra bu oyların birlikte değerlendirileceğini dile getiren Özyürek, "Bu durum hukuken yanlış ve saçma. YSK'nın buna bir çözüm bulması gerekiyordu. YSK'nın inisiyatif kullanmamış olmasından üzüntü duyduk. Bu karara karşı yapılacak bir şey yok" diye konuştu.
Karar oyçokluğuyla alındı
Halkoylamasının ertelenmemesi kararı 6'ya 5 oyçokluğuyla alındı.
Kurul'un 5 üyesi, oylamaya sunulacak paketten iki maddenin çıkarılmasının ardından yeni bir metnin ortaya çıktığını, bu nedenle halkoylamasının ertelenmesi ve sürecin yeniden başlatılması gerektiğini savundu.
Kurul'un 6 üyesi ise sürecin ertelenmeden işletilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Bu üyeler, "usulsüz kullanılan oyların sonucu etkilememesi halinde dikkate alınmayacağı"nın seçim hukukunun temel kuralı olduğunu belirterek, gümrüklerde şu ana kadar kullanılan 19 bin 686 oyun da halkoylaması sonucunu etkilememesi ihtimali bulunduğuna işaret etti.
YSK'nın, bu kararın ardından 21 Ekim'de yapılacak halkoylamasında katılımın az olması ve gümrüklerde kullanılan oyların seçim sonucunu etkilemesi halinde halkoylamasına katılıma bakarak durumu yeniden değerlendirebileceği bildirildi.
Kurul üyelerinin hiçbirinin, halkoylamasının iptali yönünde görüş bildirmediği öğrenildi.
REFERANDUMA SUNULACAK PAKETİN İÇERİĞİ
Anayasa değişikliği paketine göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
TBMM, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.
Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
Anayasa’nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!