hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Gerektiğinde' operasyon emri verildi

    Gerektiğinde operasyon emri verildi
    expand

    Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Gerektiğinde sınır ötesi operasyon için gerekli kuruluşlara gerekli emir ve talimat verildi" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakanlık Merkez Bina'da saat 10.05'de başlayan toplantıda, son günlerde meydana gelen terör olayları ele alındı. Toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü.
     
    Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
     
    "Son dönemde gerçekleşen ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerden rahatsızlık duyan ve halk desteği kaybolan örgütün kanlı terör eylemlerini artırma gayreti içerisinde olduğu tespit edilerek, vatandaşlarımızın huzur, güven ve refahını artıracak faaliyetlerin hız kesmeden sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir."
     
    Reuters haber ajansı, "Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'a olası askeri saldırı için yeşil ışık yaktı" yorumuyla duyurdu.

    Kimler katıldı?
     
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Vekili Tümgeneral Atila Onkök, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Rafet Akgünay, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal katıldı.
     
    IRAK'TAN TEPKİ
     
    Irak, Türkiye ile yapılan son terörle mücadele anlaşmasının PKK sorununun çözümü için en iyi yol olduğunu açıklamasında bulundu. Söz konusu anlaşmada, "sıcak takip" düzenlemesi bulunmuyor.
     
    Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, Türkiye ile Irak arasında imzalanan terörle mücadele anlaşmasının, iki ülkenin güvenliğinin korunabileceği bir çerçeve olduğunu ifade etti.
     
    ABD'DEN İLK TEPKİ
     
    Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, "ABD, PKK ile mücadelede hem Türkiye, hem de Irak ile çalışmaya bağlıdır. Bu grupların saldırıları ne Türkiye'nin, ne de Irak'ın çıkarınadır" dedi.
     
    Sözcü Johndroe, "Irak ve Türkiye, bu sorun üzerinde birlikte çalışmak istiyor. En etkili ve en uygun yol her iki ülkenin vatandaşlarını korumaktır" diye konuştu.
     
    BAKANLAR NE DEDİ?

    Bakan Gönül: "Sınır ötesine tezkere gerekir"
     
    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Sıcak takip için tezkereye gerek yok. Şu anda tezkere gerekir falan demiyorum. Sınır ötesi operasyon yapılacağı zaman tezkere elbet gerekir. Sıcak takip dışında..." dedi.

    Bakan Çiçek: "Sözün bittiği noktadayız"
     
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Sözün bittiği noktadayız. Bugüne kadar bu konuları konuştuk ama konunun mahiyeti, herşeyi çok açık konuşmaya imkan vermiyor" dedi.
     
    Çiçek, bir gazetecinin, "Meclis'ten tezkere geçirecek misiniz?" sorusu üzerine de, "Çok fazla sormayın. Çok fazla açıklama yapmam. Üzerinde konuştuğumuz konunun tabiatı, belli bir usul ve üslup içerisinde götürülmesini gerektiriyor" diye konuştu.
     
    15 şehit bardağı taşırdı
     
    7 Ekim'de Şırnak'ın Küpeli Dağı bölgesinde operasyon düzenleyen güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında çatışma çıkmış, olayda 13 güvenlik görevlisi şehit olmuştu.

    8 Ekim'de ise Diyarbakır'ın Lice ilçesinde mayın patlaması sonucu 1 er şehit oldu, 3 er yaralandı. Şırnak'ta meydana gelen mayın patlamasında da 1 uzman çavuş şehit oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow