60'ıncı hükümetin programı hazır
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulacak olan 60’ıncı hükümetin programı netleşmeye başladı. Sosyal projeleri öne çıkaran bir anlayışya hazırlanan program, demokrasiyi, bireysel hak ve özgürlükleri geliştirmeyi hedefliyor.
60’ıncı hükümet programıyla ilgili çalışmayı, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan ile Başbakanlık Eski Müsteşarı Ömer Dinçer sürdürüyor.
Demokrasi ve temel özgürlüklerin geliştirilmesini hedef alan program, yatırım, istihdam ve sosyal politikalar eksenine oturuyor. Ana unsur ise ekonomi.
Buna göre işsizliği azaltıcı politikalar sürdürülecek. İstihdam üzerindeki vergiler indirilecek. Vergi ve sosyal güvenlik primi tek bir beyanname ile toplanacak. Bölgesel ve sektörel teşvikler verilecek.
Geçen dönem yapılan sosyal yardımların genişletilerek sürdürülmesi hükümet programında yer alıyor. Ücretsiz kitap dağıtımı ve maddi yardımlar sürecek. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları yeniden düzenlenecek. 18 yaşın altındaki çocukları kapsayan genel sağlık sigortası bu dönemde yaşama geçirilecek.
Programda asayiş olaylarıyla etkin mücadele için yeni düzenlemeler yapılması da öngörülüyor. Buna göre kolluk güçlerinin yetkileri gözden geçirilecek ve teçhizat bakımından eksiklikleri giderilecek. Suçlara ilişkin tüm veriler, suç analiz merkezinde toplanıp değerlendirilecek. Polisin suçla mücadelesi için profesyonellik gerektirmeyen işler sivil birimlere devredilecek.
Yerel yönetimlerin daha güçlü hale getirilmesiyle ilgili tasarılar yeni dönemde yasalaştırılacak. Yerinden yönetim ilkesi üniter yapı, idarenin bütünlüğü içinde gerçekleştirilecek.
Hükümet programında AB’ye katılım sürecinin güçlü bir şekilde sürdürülmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca, komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirilerek ekonomik kapasitenin artırılması hedefleniyor.
Hükümetin kuruluş takvimi de netleşti
Yeni Bakanlar Kurulu listesi ve hükümet programı 31 Ağustos günü TBMM Genel Kurulu’nda birlikte açıklanacak.
Hükümetin kurulmasına ilişkin süreç hafta başında yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ele alınmıştı.
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde aynı gün devir teslim yapılmasını istediğini açıklamıştı.
Yapılan değerlendirmeler sonrasında devir teslimin 29 Ağustos günü yapılması, kabinenin ise 31 Ağustos'ta yeni cumhurbaşkanına sunulması kararlaştırıldı.
TBMM Başkanlığı’nın çağrısı doğrultusunda Meclis Genel Kurulu 31 Ağustos günü özel gündemle toplanacak. Yeni Bakanlar Kurulu listesinin okunmasının ardından Başbakan Erdoğan hükümet programını açıklayacak.
Hükümet programı üzerindeki müzakereler 3 Eylül'de güven oylaması ise 5 Eylül'de gerçekleştirilecek. Hükümetin Meclis'ten güven oyu almasının ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim'e kadar tatile girecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz