hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bazı kesimlerde çöl karakteri oluştu

    Bazı kesimlerde çöl karakteri oluştu
    expand

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, temmuz ayı kuraklık durumunu açıkladı. Buna göre, ülkenin bazı kesimlerinde çöl karakteri oluştu. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümünün 2040 yılında çöl olacağını öngörüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan kuraklık analizinde, temmuz ayında illere göre durum tespiti yapıldı.
     
    Temmuz ayı kuraklık haritasında, Rize "ıslak", Hopa, Ordu ve Ünye çevreleri "nemli", Trabzon, Giresun ve Kars çevreleri "nemlice", Ardahan, Erzurum ve Başkale çevreleri ise "kurakça" olarak belirtildi.
     
    Analizde Artvin, Samsun, Zonguldak, Düzce, Sakarya, Gevaş, Muradiye çevrelerinin "kurak" olarak açıklandı.
     
    Van, Iğdır, Ağrı, Bayburt ve Kocaeli çevrelerinin "çok kurak" geçtiği, yurdun kalan kesimlerinin ise "çöl karakter"ler gösterdiği bildirildi.
     
    Geçen yıla göre durum

    2007 Temmuz ayı ile 2006 Temmuz ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında ise, geçen yıla göre bu yıl temmuz ayında Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ile Iğdır, Erzurum, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Kangal, Düzce, Sakarya ve Kocaeli çevreleri daha nemli geçti.
     
    Nemlilikte en fazla artışın görüldüğü yer Başkale oldu. Geçen yılın aynı ayına göre bu yıl Trakya'nın batısı ile Bartın, İnebolu, Sinop, Artvin, Ardahan, Bingöl, Solhan, Gümüşhane, Gaziantep, Adana, Akşehir ve Tefenni çevreleri daha kurak geçti.
     
    Kuraklıkta en fazla artışın görüldüğü yerler Edirne ve Kırklareli oldu. Yurdun geri kalan kesimlerinin kuraklık durumu bakımından benzer karakterler gösterdiği belirtildi.
     


    Uzun yıllar ortalamasına göre durum

    2007 Temmuz ayı ile uzun yıllar (1971-2000) temmuz ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında da, bu yıl temmuz ayında uzun yıllara göre, Trakya'nın batısı ile Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz Bölümü daha kurak geçerken, kuraklıkta en fazla artış gösteren yerler Akçakoca, Amasra, Bartın ve İnebolu oldu.
     
    Doğu Anadolu Bölgesi'nin orta ve doğusu ile Ünye ve Kangal çevreleri daha nemli geçerken nemlilikte en fazla artışın olduğu yer Başkale oldu.
     
    Yağışa göre durum

    Normalleştirilmiş Yağış İndeksi (NYİ) metoduyla yapılan kuraklık analizine göre ise, temmuz ayında güney ve doğu bölgelerde nemli, batı ve iç bölgelerde ise kurak bir dönem yaşandı.
     
    Genel olarak bakıldığında Trakya'nın kuzeyi ve Marmara'nın doğusu, Güney Ege, Hatay hariç Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi ile güneydoğusu, Karadeniz'in özellikle orta ve doğu kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nemlilik, yurdun diğer kesimlerinde kuraklık olduğu kaydedildi.
     
    Mardin ve Şanlıurfa'nın aşırı nemli, Amasra'nın çok şiddetli kurak olduğu vurgulandı.
     
    NYİ, seçilen noktada ve belli periyotta meydana gelen yağışın, uzun yıllar yağış ortalamalarına göre az ya da çok oluşunu karşılaştırarak bir kuraklık sınıflandırması yapıyor.
     


    NASA: "Türkiye 2040'ta çöl olabilir"
     
    NASA'nın yaptığı araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
     
    Erozyonla baraj göllerinin dibine yığılan topraklar, barajların doğal ömrünü yüzde 50 oranında azaltabiliyor.
     
    Bunun sonucunda yüksek değerde hidrolojik enerji ve kullanma suyu kayıpları meydana geliyor. Örneğin, dünya barajlarına erozyonla getirilip depolanan topraklar, enerji ve kullanma suyu bakımından yılda 6 milyar dolarlık bir zarara neden oluyor.
     
    Türkiye'de bunun tipik örneği Keban Barajı'nda görülüyor. Türkiye'de 15 barajın (Altınapa, Bayındır, Buldan, Çaygören, Selevir, Çubuklu, Demirköprü, Hirfanlı, Karamanlı, Kartalkaya, Kemer, Kesikköprü, Seyhan, Sürgü, Yalvaç) ömürlerinin tahmin edilenden önce dolmuş ya da dolmak üzere olduğu vurgulanıyor.
     
    Bunlara ek olarak ülke ve bölge için büyük önem taşıyan Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında da tehlike çanları çalıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow