Teröre karşı mutabakat

Irak Başbakanı Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bir günlük ziyaret için bugün beraberinde 30 kişilik heyetle Ankara'ya geldi. Maliki ve Erdoğan terörle mücadele konusunda mutabakat muhtırası imzaladı.
Maliki'nin Başbakanlık'taki randevusunda kelimenin tam anlamı ile kıran kırana pazarlıklar yaşandı.
Bugüne kadar Irak başbakanlarından hep söz alan ancak beklentileri karşılanmayan Türkiye bu sefer Maliki'nin önüne konulan yazılı metnin imzalanmasını istedi.
Ankara, böylece Maliki gitse bile, sonraki yönetimler için elinde yazılı resmi bir metin olması için Irak heyetini iknaya çalıştı.
Maliki önce Erdoğan ile iki saat baş başa görüştü daha sonra heyetlerarası görüşmelere geçildi. Yine anlaşma sağlanamadı. Irak heyeti hem ortak muhtıranın altına imza atmamakta direndi hem de metne PKK'nın açıkça terör örgütü olarak yazılmasını istemedi.
Basın toplantısı anlaşma olmadığı için önce bir saat gecikti, sonra 17.30'daki Cumhurbaşkanı Sezer ile randevunun arkasına bırakıldı.
Maliki tekrar Başbakanlığa geldiğinde artık Irak heyeti 'tamam' dedi ve iki Başbakan ortak mutabakat muhtırasını imzalamak için kameraların karşısına geçti.
Erdoğan ve Maliki'nin imzaladığı metin ile iki ülkenin iki ay içinde terörle mücade anlaşması imzalaması karar bağlandı. Mutabakat muhtırasında şu satırlar yer aldı:
"İki Başbakan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin mevcudiyetlerine son verilmesinde çaba göstermeye mutabık kalmışlardır... İki Başbakan "Terörle Mücadele işbirliği Anlaşması" çalışmalarının hızlandırılarak iki ay içinde sonuçlandırılması talimatını vermiştir. Söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak İçişleri Bakanı Türkiye'yi iki hafta içinde ziyaret edecektir."
Irak'ın ilk kez altına imza attığı bir metin ile PKK'yı terör örgütü olarak tanımasını Irak Başbakanı Maliki de kürsüde bir kez daha dile getirdi.
|
Maliki “Irak terörden büyük sıkıntı çeken bir ülkedir. PKK/Kongra gel dahil olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede mutabakata varmış durumdayız” dedi.
Maliki, Ankara'da attığı imzanın Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yi de bağladığını söyledi. Maliki “Irak Kürdistan'ı Irak'ın bir bölümüdür. iki devlet arasında varılan mutabakat ülkelerin bütün bölgelerinde geçerlidir ve herkesi bağlar” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Müzakereleri yürüten Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de anlaşma ile bir umut ışığı doğduğunu ancak bundan sonraki süreci ve uygulamayı görmek gerektiğini belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ortak basın toplantısında "PKK terör örgütünün Irak'taki mevcudiyetine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata varıldığını" belirtirken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki de “Sınırdan sızıp Türkiye’de terör faaliyetlerinde bulunmalarını asla kabul edemeyiz” dedi.
Erdoğan'dan 'terör' vurgusu
Maliki ile yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Erdoğan, " Irak'ta, Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi, gibi son dönemdeki gelişmelere ilişkin bilgileri aldık... Başta PKK olmak üzere terörle mücadele konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu alanda etkin işbirliği yürütmek ve PKK'nın Irak'taki varlığına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardık" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan “Irak'ın petrol kaynaklarının işletilmesinde ve ihracatında merkezi konumda bulunan güney merkezi Basra'da bir konsolosluk kuracağız" dedi.
Erdoğan, genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler toplantısının sonbahar aylarında İstanbul’da yapılmasının planlandığını da söyledi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, bütün imkanları ile her an "komşu ve kardeş" Irak'ın yanında olacağını belirterek, "Yeter ki dayanışma içinde, bir mutabakat içinde terörün her çeşidine karşı ortak mücadeleyi verelim ve terörü ülkemizde ve ülkenizde izole edelim" dedi.
Erdoğan “İkili ticaret hacminin artırılması, petrol ürünleri ve elektrik alanındaki Irak'ın acil ihtiyaçlarını karşılanması, Irak doğalgazının dünya pazarlarına Türkiye üzerinden arzı, gümrük geçişlerinin iyileştirilmesi, demiryolu dahil yeni ulaşım güzergahlarının devreye sokulması gibi konuları aramızda değerlendirirdik” diye konuştu.
Maliki: "Ziyaret hedefine ulaştı"
Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise basın toplantısında, "PKK başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadelede ortak bir mutabakat vardır. Bu ve benzeri örgütlerin Irak topraklarında bulunmasına izin verilmemektedir, bundan sonra da verilmeyecektir. Bu alanda işbirliğinin gecikmeden başlatılmasını arzuluyoruz” diye konuştu.
Maliki “Güvenlik alanında işbirliğini samimi olarak arzuluyoruz. Bu ziyaret hedefine ulaşmıştır” dedi.
Nuei El Maliki, ayrıca Irak’ın Gaziantep bölgesi civarında başkonsolosluk açmayı düşündüklerini söyledi.
Maliki, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2003 yılında 950 milyon dolar olduğunu ve 2006 yılında bu rakamın 3 milyar doları geçtiğini ifade ederek, Türk müteahitlik firmalarının Irak'ta uygulamaya geçirebileceği çok fazla proje olduğunu ve Türk firmalarını Irak'ta görmekten memnun olacaklarını bildirdi.
Maliki 30 kişilik heyetle geldi
Başbakan Maliki'yi Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ ve diğer yetkililer karşıladı.
Maliki'ye Ankara ziyaretinde İçişleri, Petrol, Gençlik ve Spor, Teknoloji ve Bilimden Sorumlu devlet bakanlarının yanı sıra Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı ve Terörizmle Mücadele Koordinatörü Şirvan Vaili eşlik etti.
Görüşme uzun sürdü
Irak Başbakanı Maliki, Ankara'daki programı çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Maliki, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
Maliki daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık merkez binada resmi törenle karşılandı. Daha sonra iki lider görüşmeye geçti.

Erdoğan ile Maliki ilk olarak baş başa bir araya geldi. Bu görüşme sırasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi.
Görüşmelerin planlanandan uzun sürmesi ve Maliki'nin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yapacağı görüşmeye kısa bir süre kalması nedeniyle saat 15.45'te yapılacağı duyurulan iki liderin ortak basın toplantısı saat 18.30'a alındı.
Ancak görüşmenin uzaması üzerine ortak basın toplantısı yine ertelendi.
Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacağı duyurulan toplantısı öncesinde, iki başbakan yeniden bir araya geldi. Görüşmede iki ülke heyetlerinin de yer aldığı belirtildi.
Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi.
Maliki, çarşamba sabahı Ankara'dan ayrılarak, bölge turunun ikinci durağı İran'a hareket edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Evlilik Vaadiyle 12 Milyon Liralık Vurgun: 6 Kadın Aynı Anda Dolandırıldı!
Park halindeki araçtaki yangının nedeni havai fişek çıktı
Sahte 'deprem uyarı' uygulamalarına dikkat
Beşiktaş'ta Trafik Tartışması Facia ile Sonuçlandı: Motosikletli Genç Hayatını Kaybetti