hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milletvekilleri yemin etti

    Milletvekilleri yemin etti
    expand

    23'üncü Dönem Parlamentosu'nun ilk toplantısı yapıldı; dün saat 15.00'te başlayan yemin töreni kapsamında milletvekilleri birer birer yemin etti. Yemin töreni öncesi Meclis Genel Kurulu'nda MHP lideri Devlet Bahçeli ile DTP'liler tokalaştı. DTP'li milletvekilleri, 1994'tekinin tersine Türkçe yemin etti. 10.5 saat süren tören saat 01.20'de sona erdi.

    Törende, 548 milletvekili and içti. Bugün kızı evlenecek olan AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, and içmeyen tek milletvekili oldu.
     
    Törenin ilk bölümüne katılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'a giden Yazıcı, Genel Kurul'a katıldığı ilk birleşimde yemin edecek.
     
    Törende ilk yemin eden lider, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da saat 19.30'da ilk ara verilmeden önce yemin ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye saat 23.40'ta sıra geldi.
     
    Başbakan Erdoğan, birleşime verilen ilk aradan sonra; Baykal ise ikinci kez geldiği Genel Kurul'da, Bahçeli ile Rize Bağımsız Milletvekili MesutYılmaz'ın and içmesini izledi.
     
    Bahçeli, and içme törenini sonuna kadar izleyen lider oldu. Birleşimi yöneten Geçici Başkan Elekdağ'ın eşi Ayla ile kızları Sevin ve Sibel, töreni sonuna kadar takip etti.
     
    23'üncü Dönem'in başlaması dolayısıyla, TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ, Meclis bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.
     
    Meclis Genel Kurulu dün saat 15.00'te toplandı. Yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumuna, en yaşlı üye sıfatıyla 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlık etti.
     
    Elekdağ'dan Erdoğan'a övgü
     
    Geçici katip üye olacak en genç 6 milletvekili dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı'na oturdu.
     
    İstiklal Marşı'nın okunmasının adından, trafik kazasında yaşamını yitiren, İstanbul'dan MHP milletvekili seçilen Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Geçici Başkan Şükrü Elekdağ açış konuşmasını yaptı.
     
    Elekdağ, "22 Temmuz gecesi seçimlerin ilk sonuçlarının alınmasını takiben Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların içerdiği mesajlar, ülkemizde istikrar ve huzur ortamının devamının ön şartını oluşturmaları açısından fevkalade önemlidir" dedi.
     
    Geçici Başkan Elekdağ, konuşmasının ardından ilk yemini kendisi etti ve milletvekili yemin töreni Adana ilinden itibaren ad okunarak başladı.
     
    Meclis'te MHP- DTP tokalaşması
     
    Törende gözler DTP'li milletvekillerindeydi. Meclis'e topluca gelen DTP'li vekiller, toplantı öncesi bir süre ana binada bekledi. Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği vekiller sorulara cevap vermedi.
     
    DTP'liler, genel kurul salonuna girmeden önce kuliste, kendileri açısından anısı olan bir bölümde oturdular. Açılış törenini, 1994'te dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra saatlerce Meclis'ten çıkmayıp, oturdukları bölümde beklediler.
     
    DTP'li Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, birleşim açılmadan önce Genel Kurul salonuna gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı.

     

    DTP'li milletvekilleri, Bahçeli'nin yanında oturan MHP'li milletvekilleri Cihan Paçacı, Mehmet Şandır ve Sebahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine oturdu.
     
    Bülent Arınç ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay da, Ahmet Türk ve diğer milletvekilleriyle tokalaştı.



    DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Genel Kurul Salonu’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmasıyla ilgili olarak "Fikirlerimiz farklı olabilir ama aynı çatının altında çalışacağız. Medeni insanlarız, ilişkilerimiz olacak" dedi.
     
    Ahmet Türk, Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan'a neden gitmedikleri sorusuna ise “Onlar gelmeliydi” karşılığını verdi.
     
    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir ara Genel Kurul Salonu’ndan çıkarak, kuliste çay içti. Bir gazetecinin, "DTP'li Ahmet Türk ile tokalaşmanız birinci sayfaya fotoğraf olacak" demesi üzerine Bahçeli, gülümseyerek başını "evet" anlamında salladı.
     
    Bahçeli'nin kuliste oturduğu sırada eski başbakanlardan, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da çay ve sigara için kulise çıktı. Bahçeli ve Yılmaz, uzaktan selamlaştılar.
     
    Bahçeli, Yılmaz ve Sivas Bağımsız Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da milletvekili andını okudu. MHP lideri Bahçeli, yemin etmek için kürsüye giderken ve yeminden sonra yerine otururken, partisinin milletvekillerince ayakta alkışlandı.
     
    DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın da aralarında bulunduğu bazı DTP'liler ile başta Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül olmak üzere bakanlık sırasında oturanların da Bahçeli'yi alkışladığı görüldü.
     
    Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da and içti. Yılmaz'ı; AK Parti'li, CHP'li, MHP'li ve DTP'li milletvekillerinin alkışladığı gözlendi.
     
    Eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Bağımsız Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu yemin ettikten sonra, Bahçeli ve ön sıralarda oturan MHP milletvekillerinin yanına giderek tokalaştı.
     
    DTP'li milletvekillerini uzaktan başıyla selamlayan Yazıcoğlu, ön sıralarda oturan bazı CHP ve AK Parti'li milletvekilleriyle de tokalaştı.
     
    Baykal, Bahçeli ve Yılmaz'ı izledi
     
    Bu arada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bahçeli'nin yemin etmesini izlemek üzere yeniden Meclis'e geldi. Kuliste, partisinin milletvekilleri ve gazetecilerle sohbet eden Baykal, daha sonra Genel Kurul Salonu'na girerek, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın yemin etmesini izledi. Baykal, daha sonra "Görev tamamlandı" diyerek TBMM'den ayrıldı.
     
    DTP'liler yemin etti

    DTP'li milletvekilleri, 1994'tekinin tersine Türkçe yemin etti. DTP'li milletvekillerinden ilk olarak Batman Milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız yemin etti.
     
    İşte bu yeminle, günlerdir süren tartışma sona erdi. Kürsüye ilk gelen DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, heyecandan takılsa da, yemin ettikten sonra yerine geçti. Ata kimi MHP'li milletvekillerinden de alkış aldı.

    Erdoğan ayakta alkışlandı
     
    AK Parti'den İstanbul milletvekili seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da and içti.
     
    Kürsüye gelişinde, AK Parti Grubu ve bakanlar tarafından ayakta alkışlanan Erdoğan, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ'ı selamladıktan sonra and içti. Erdoğan, andın ardından yine ayakta alkışlandı.
     
    Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, and içme törenini sonuna kadar izledi. Gül, tören sonunda, kuliste gazetecilerin, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda yemin ettikten sonra konuşacağınızı söylemiştiniz" sözlerine, gülerek "Evet, hayırlı olsun bütün arkadaşlarımıza, hepimize. Güzel bir yemin töreni oldu" karşılığını verdi.
     
    Gül, bir gazetecinin, "Size, ikinci hayırlı olsunu ne zaman söyleyelim" demesi üzerine "Konuşacağız tabii. Gelecek konuşacağımız günler..." diye konuştu.
     
    Andı yanlış okuyanlar
     
    AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, milletvekili andını 3 kez yanlış okudu. Geçici Başkan Elekdağ'ın uyarısı üzerine Kayatürk, andı 4’üncü kez hatasız okudu.
     
    AK Parti Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, "ülküsünden" kelimesini, "içgüdüsünden" olarak okuyunca andı tekrarladı.
     
    AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek ise kelime atladığı için andını yeniledi.
     
    CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, milletvekili andını iki kez okudu. Milletvekili andını okuduktan sonra, CHP sıralarına giderek tebrikleri kabul eden Selvi'yi, Elekdağ, "Namusum kelimesini tam anlamıyla söylememişsiniz" diyerek, andı yeniden okuması için Selvi'yi kürsüye davet etti.
     
    Bu durum, Genel Kurul'da gülüşmelere neden olurken, kürsüye tekrar gelen Selvi, ikinci kez andı doğru olarak okudu.
     
    Milletvekili yemini
     
    İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin etti.
     
    Milletvekilleri, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" diye ant içti.
     
    Törende bulunmayan milletvekilleri ise katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek.
     
    Yemin törenine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer katılmadı. Sezer, geçen dönem 14 Kasım 2002'de yapılan törene de katılmamıştı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da Yüksek Askeri Şura toplantısı nedeniyle törene katılmadı.

    TBMM Başkanlığı adaylık başvuruları
     
    Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede ise seçimler gerçekleştirilecek.
     
    Milletvekillerinin and içmesi sona ererken, birleşimi yöneten Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, TBMM Başkanı seçimi için aday başvurularının 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılacağını belirtti.
     
    Şükrü Elekdağ, Genel Kurul'un Meclis Başkanı seçimi için 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'te toplanacağını duyurarak birleşimi kapattı.
     
    Elekdağ'ın, birleşimi kapattığını açıklamasının ardından Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı seçimi için öngörülen 5 günlük sürenin yarından itibaren başlaması gerektiğini belirterek itiraz etti. Elekdağ da Genç'e, "Toplantı bitmiştir" yanıtını verdi.
     
    Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak.
     
    Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow