"Ankara'da su kesintisi 5 ay sürebilir"
Ankara'da 1 Ağustos'tan itibaren sular gün aşırı kesilecek. Kesintilerin 5 ay kadar sürebileceğini söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralıları küvet doldurup daha fazla israf yapmamaları konusunda uyardı.
CNN TÜRK'e konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, "Ağustos 1'den itibaren gün aşırı olarak suları keseceğiz. Programı vatandaşlara dağıtacağız" dedi.
Gökçek, "Ankara'da bahçeleri sulama, arabaları, halıları hortumla yıkama yasağı yeterli olmadı. Ankara'da su kesintileri başlıyor. Kesintiler Kızılırmak suyu Ankara'ya ulaştırılana kadar yani yaklaşık 5 ay devam edecek" şeklinde konuştu.
Gökçek ayrıca, "İnşallah en geç 30 Aralık'ta bitecek. İnşallah eylül ekimde yağmur gelsin ona da ihtiyaç kalmaz" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, küvetleri doldurma hazırlığında olan Ankaralıları da uyardı. Gökçek, "Günlük yetecek kadar su ayırmaları kafi. Hele hele küvet doldurup boşaltmak israftan başka birşey değil" dedi.
Ankaralılar endişeli
Ankaralılara bir uyarı da İnşaat Mühendisleri Odası'ndan geldi. Oda Başkanı Fehmi Toptaş, "Gereğinden büyük su depoları binaların statik dengesini bozar, hasarlar kaçınılmaz hale gelir'' diye konuştu.
Susuzluğa hazırlık yapan Ankaralı ise kara kara düşünüyor. Ankara'da yaşayan bir vatandaş konuyla ilgili olarak, "Su hayattır. Susuz hayat olmaz. Ne yapacağız bilmiyorum" derken bir diğeri de, "Bunu bize çektirenler utansın" şeklinde görüş bildirdi.
Susuzluğun Ankaralılar üzerinde psikolojik baskı yarattığı da ortaya çıktı. Psikolog İlkim Tan, su kesintilerinin terapilerinde en çok karşılaştığı konu olduğunu söyledi.
Tan, "Depresyonda, panik atak olan ve temizlik fobisi olanlarda bu sıkıntı daha çok. Biz nasıl doğuralım yazık bu çocuklara deyip çocuk sahibi olma isteklerini reddeden insanlar bile var" dedi.
Psikolog Tan, hastalarına ''Gerçeği kabullenmekten başka yol yok. Bu sonsuza kadar sürmeyecek'' telkininde bulunuyor.
Su kesintisi tasarruf sağlıyor mu?
Ankara'da başlayacak olan su kesintileri vatandaşları endişelendirirken, bazı uzmanlar dün tasarruf sağlayacağı belirtilen kesintileri ''ekonomik'' bulmadıklarını ifade etmişti.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, "Sular kesikken açık unutulabilen musluktan, bilinmeyen bir vakitte gelerek taşan sular, daha fazla su sarfiyatına neden oluyor" demişti.
Prof. Dr. Ağıralioğlu, bazı vatandaşların, saklama amaçlı doldurdukları küvet veya bidonlarını, sular geldikçe boşaltıp, tazesiyle doldurarak, daha fazla su harcanmasına sebep olabildiklerine dikkat çekmişti.
Ankara'nın ilçeleri de kurak
Bu arada, kuraklığın etkili olduğu Ankara ve çevresinde bu yıl tarımla uğraşan vatandaşlar, tarlalarından istedikleri ürünü elde edemediler.
Ankara'nın Polatlı, Kazan, Şereflikoçhisar, Haymana, Beypazarı, Kalecik ve Çubuk gibi ilçelerinde yağışsız bir dönem geçiren çiftçiler, tarlalarında istenilen ürünü elde edememelerinden dolayı tohumluk ürün fiyatlarının aşırı yükselmesinden endişe ediyorlar.
Beypazarı:
Havuç üretiminde Türkiye'de önemli paya sahip olan ilçede, yılın kurak geçmesi suyla büyüyen havucu büyük oranda etkiledi.
Beypazarı'nın "tarım ambarı" sayılan Kırbaşı beldesinde ise tarım arazilerinde verimin çok düşük olduğu öğrenildi. Kırbaşılı çiftçiler, buğday ve arpada geçensene dönüm başına 20-25 kilogramlık verim sağlandığını, ancak bu yıl verimin 3'te 2 oranında düştüğünü söyledi.
Şereflikoçhisar:
Şereflikoçhisar'da da kuraklık nedeniyle geçen seneki rekolte ile bu seneki rekolte kıyaslandığında yüzde 35 ile 60 arasında düşüş var.
Polatlı:
Türkiye'nin Konya'dan sonra ikinci "tahıl ambarı" olarak kabul edilen ve iki buçuk milyon dekar araziye buğday ekilen Polatlı'da ise hasat sezonunun erken başladığı, ancak üründeki kalitenin beklenildiği gibi olmadığı bildirildi.
Kuraklık nedeniyle yüzde 40 oranında ürün kaybı olabileceğine işaret ediliyor.
Haymana:
Kuraklığın en etkili olduğu ilçelerden birisi olan Haymana'da da kuraklık nedeniyle 2007 yılında, mevcut tarım arazilerinin, ancak yarısının ekilebildiği belirtildi.
Haymana'da buğdayda yüzde 50, arpada ise yüzde 80 oranında ürün kaybı tespit edildi.
Kazan:
Ankara'nın ağırlıklı olarak, şeker pancarı, kuru fasulye, kavun, karpuz, buğday, arpa ve yulaf üretimi yapılan Kazan ilçesinde ise bu yıl sulu tarım yapılmasına izin verilmemesi üreticileri olumsuz etkiledi.
Ankara'ya içme suyu sağlayan Kurtboğazı Barajı'nda yeterli su olmaması nedeniyle ilçede sadece Ovaçayı kenarında bulunan bazı köylerde sulu tarım yapılabildi.
Kalecik:
Kızılırmak kenarına kurulu sebze, meyve, tahıl üretiminin yanı sıra "Kalecik Karası" olarak adlandırılan şaraplık üzümleriyle de ünlü Kalecik ilçesinde de kuraklığın etkileri görülüyor.
Kalecik Ziraat Odası Başkanı Yalçın Dikenoğlu, Kalecik'te özellikle hububat arazilerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü belirterek, ilçe tarımının yüzde 75'lik kısımını oluşturan hububat üretiminde 2007 yılı verilerine göre yüzde 70 civarında verim düşüklüğünün görüldüğünü dile getirdi.
Çubuk:
Ankara'nın hayvancılık merkezi konumundaki Çubuk'ta da yaşanan kuraklık besicileri endişelendiriyor.
Çubuk'ta besicilikle uğraşan vatandaşlar, yem ürünü ve saman bulma sıkıntısıyla karşı karşıya gelmekten endişe ettiklerini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!