hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kültür Bakanlığı da Fransa'ya rest çekti

    Kültür Bakanlığı da Fransaya rest çekti
    expand

    Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın ardından, 'Ermeni soykırımı' yasasını kabul eden Fransa'ya bir tepki de Kültür Bakanlığı'ndan geldi. Mevlana'nın ölüm yıldönümü için Konya'da yapılan Mistik Müzik Festivali'ne davet edilecek Fransız korosu davetli listesinden çıkarıldı.

    Fransa'ya gösterilen tepkilere Kültür Bakanlığı da katıldı.
     
    Konya'da Mevlana'nın ölüm yıldönümü olan Şeb-i Aruz törenleri sırasında düzenlenen Mistik Müzik Festivali'ne bu yıl Fransa'dan kimse çağrılmadı.
     
    Son iki yıldır törenlerde Fransa'dan kilise müziği yapan korolar davet ediliyordu.
     
    Fransa'nın çağrılmadığı ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mistik Müzik Festivali'ne Bosna - Hersek, Azerbaycan, Güney Kore, İran, Rusya, Afganistan ve Özbekistan'dan çok sayıda koro davet edildi.
     
    Fransa'ya tepki sürüyor
     
    Fransa'ya tepkinin ilk sinyali Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan gelmişti.
     
    15 kasımda KKTC'nin milli gününde konuşan Başbuğ, Fransa ile askeri ilişkeleri askıya aldıklarını, üst düzey ziyaretlerin ise yapılmayacağını açıklamıştı.
     
    Kara Kuvvetleri Komutanı'nın bu açıklaması uluslararası basında geniş yankı bulurken NATO, Türkiye'nin tepkisinin kendi operasyonlarını etkilemeyeceğini duyurdu.
     
    Dün de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, IDEF Fuarı'na Fransız muhatabını çağırmadığını açıkladı.
     
    Gönül'ün bu sözleri üzerine Fransa'nın Ankara'daki askeri ateşesi kokteyli protesto ederek salonu terketti.
     
    Fransa teklifi kabul etti
     
    Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini 12 ekimde kabul etti. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
     
    Yasa teklifi 19'a karşı 106 oyla kabul edildi. Teklifin yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından, daha sonra da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanması gerekiyor. Yasa teklifinin Senato'ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor.
     
    Genel Kurul'da, Patrik Deveciyan'ın 'Ermeni soykırımı'nı reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin olarak verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi ise reddedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow