Dilovası'nda kansere karşı adım
TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu, Dilovası'ndaki kanserin nedenleri konusunda sağlıklı bilgi bulunmadığını belirterek, beldede bir an önce kanser aktif kayıt sistemine başlanılmasını istedi.
Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışma süresi 4 kasımda sona erecek.
Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Komisyon'un hazırladığı rapor önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
Raporun öneriler bölümünde şunlar yer aldı:
* Büyük kapasiteli yanıcı ve tehlikeli madde depolama tesislerinden kira sözleşme süresi bitenlerin sözleşmesinin yenilenmemesi, bu araziler üzerinde yeni kiralamaların yapılmaması.
* Dilovası'nda sanayicinin, yeni sanayi tesisi kurmaya ve tesisindeki kapasiteyi artırmaya yönelik taleplerinin dikkatle değerlendirilmesi ve mümkün olduğu ölçüde sınırlandırılması.
* Bölgede metal ve hurda ergiterek üretim yapan tesislerdeki radyasyon ölçüm sistemlerinin devlet tarafından işletilmesi ve 24 saat kesintisiz denetim sağlanması.
* Taş ocakları da dahil olmak üzere, bölge için yeni maden arama ruhsatı verilmemesi.
Raporun 'nihai değerlendirme' bölümünde, bölgede yapılan incelemelerde bazı fabrikaların arıtma sistemlerinin olduğu ancak bunların yetersiz ya da çalıştırılmadığının gözlemlendiği belirtildi.
Kirlilik profili çıkarılmalı
Bazı işletmecilerin, arıtma tesislerinin inşası ve işletilmesini külfet olarak gördüğü, bu tesislerin çalıştırılmasında isteksiz davrandığı belirtilerek, OSB yönetimince, Dilovası OSB Evsel ve Endüstriyel Merkezi Atıksu Arıtma Tesisinin bir an önce kurulması istendi.
Dilovası'ndaki kirlilik profilinin çıkarılması, ilgili kurumlarca kirliliğin kontrol altına alınması, kirletici vasfı yüksek sanayi tesislerinin kapasite artırımına gitmesine izin verilmemesi önerildi.
Raporda, karayolu güzergahında uygun yerlere gürültü duvarlarının inşa edilmesi de teklif edildi.
Atıklarını usulüne uygun bertaraf eden, ettiren kuruluşlar ile üç yıl çevre cezası uygulanmamış, çevreye duyarlı sanayi kuruluşlarına teşvik getirilmesinin önerildiği raporda, ''eski teknolojisi nedeniyle çevre kirliliğine neden olan sanayi kuruluşlarına, ileri teknolojili yatırımlarına yönelebilmeleri için yatırım desteği ile ithal makine ve teçhizata gümrük muafiyeti ve yatırım indirimi sağlanmalıdır'' denildi.
Sağlık kayıtları düzenli olmalı
Defin kayıtlarına göre yapılan araştırmanın, bölgede kanser hastalığından ölümlerin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu ortaya koyduğu vurgulanan raporda, ''ancak hastalığın nedenleri konusunda sağlıklı bilgi yoktur. Ayrıca bölgede diğer hastalıklar ve meslek hastalıklarının artıp artmadığı konusunda da kayıtlara dayalı bilgiye ulaşılamamıştır" denildi.
Gelecekte belirsizlik yaşamamak için Dilovası'ndaki sağlık kayıtlarının düzenli ve kapsamlı tutulmasının vurgulandığı raporda, bölgedeki sağlık kuruluşlarının niteliklerinin artırılması ve sağlık araştırmalarının yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Tıbbi afet bölgesi ilan edilmeli
Sağlık Bakanlığı'nca, Dilovası'nın pilot bölge ilan edilmesi, Dilovası OSB'de çalışan ve Dilovası'nda yaşayanlarda bilimsel bir metot kullanılarak çeşitli metallerin ve organik maddelerin biyo-izlemesi yapılması önerildi.
Çalışmalar sonucunda, bölgenin tıbbi afet bölgesi ilan edilmesi gerektiği ifade edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yangın tatbikatında Oscar'lık performans! Hastane çalışanları zor durumda kaldı
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...
SON DAKİKA! Van'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunmuştu: Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu
Etki ajanlığı nedir, ne demek? Etki ajanı kime denir?
Feci ölüm: Tamir ettiği asansörün altında kaldı | SON HABERLER