hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sezer Orhan Pamuk'u kutlamadı

    Sezer Orhan Pamuku kutlamadı
    expand

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Nobel ödülü kazanan Orhan Pamuk'a kutlama mesajı göndermemesi dikkat çekti. Başkentte, Sezer'in bu tavrının Orhan Pamuk'un Ermenilerle ilgili sözlerinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sezer, Cumhurbaşkanı olduğundan bu yana, sporun hemen her dalından, Eurovisyon'u kazanan Sertab Erener'e ve yeni seçilen kulüp ve dernek başkanlarına kadar yüzlerce kutlama mesajı gönderdi.
     
    Ancak Nobel ödülünün açıklanmasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen, Pamuk'u ne aradı ne de açıklama yaptı.
     
    Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Orhan Pamuk için herhangi bir mesaj yayımlamayan Cumhurbaşkanı Sezer aslında görev süreci boyunca özellikle uluslararası alanlarda gelen başarılara kayıtsız kalmadı.
     
    İlk mesaj Galatasaray'a
     
    Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk mesajını 18 mayıs 2000 tarihinde yayımlayan Sezer mesajında UEFA şampiyonu olan Galatasaray'ı ve teknik direktör Fatih Terim'i ve yönetimi bu büyük başarıdan ötürü kutladı ve 'Galatasaray'ın Türk milletinin gurur kaynagı olduğunu' vurguladı.
     
    Cumhurbaşkanı Sezer, bundan sonraki dönemlerde gelen her türlü uluslararası başarıyı mesaj ya da telgraf aracılığıyla kutladı.
     
    2002'de dünya üçüncüsü olan A Milli futbol takımı bu başarıya giden her basamakta Sezer tarafından ayrı ayrı kutlandı.
     
    Sezer 2001 yılında Avrupa Şampiyonası'nda final oynayan basketbol milli takımını yani 12 Dev Adam'ı da çeşitli mesajlarla kutladı.
     
    Sezer, görev süreci boyunca Türkiye şampiyonluğuna ulaşan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi takımlara, Avrupa kupalarında tur atlayan takımlara da ayrı ayrı kutlama mesajları gönderdi.
     
    Futbol ve basketbolun dışında halterden, küreğe, voleyboldan, atletizme, her dalda gelen uluslararası başarıları mutlaka bir kutlama mesajı ile onurlandırdı.
     
    Eurovizyon galibi Erener'i de unutmadı

    Sezer'in sportif başarılar dışında yayımladığı kutlama mesajları da var. 2003 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Sertab Erener'i de bir mesajla kutlayan Sezer, daha sonra Erener'i Çankaya Köşkü'nde de kabul etti.
     
    Cumhurbaşkanı Sezer, göreve yeniden seçilen parti başkanlarına, kulüp ve dernek başkanlarına da birer kutlama mesajı gönderdi.
     
    Sezer dünyanın en saygın ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Nobel'i kazanan Orhan Pamuk'un başarısı karşısında ise suskun kalmayı tercih etti. Bu konuda şimdiye kadar Çankaya Köşkü'nden de bir açıklama yapılmadı.
     
    Ankara'da Cumhurbaşkanı'nın bu tavrının, Pamuk'un, "bu ülkede 1 milyon Ermeni 30 bin de Kürt katledildi" sözlerinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.
     
    Nobel Edebiyat Ödülü Pamuk'un
     
    2006 Nobel Edebiyat Ödülü yazar Orhan Pamuk'a verildi. Böylece Pamuk, Nobel ödüllerinin en prestijlisi olan Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk oldu.
     
    Ödülü kazanmasının ardından New York'ta basın toplantısı düzenleyen Pamuk, ''bu ödül, yalnız bana değil, Türkiye'ye de verildi'' dedi.
     
    İsveç Akademisi'nden 12 ekimde yapılan açıklamada, '2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün, kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk'a verildiği' belirtildi.
     
    Açıklamada, Pamuk'un 'roman sanatında, kimliklerle ve çift kişiliklilik motifleriyle oynamasıyla ün kazandığı', 'büyürken geleneksel Osmanlı tarzı aile yaşamından Batı yaşam tarzına geçişi yaşadığını' söylediği ifade edildi.
     
    Orhan Pamuk, 1.4 milyon dolar para ödülü ile altın madalya alacak. Ödül töreni 10 aralıkta Stockholm'de düzenlenecek.
     
    Orhan Pamuk davası
     
    Yazar Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine, "bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulununca hakkında TCK'nın 301'inci maddesinden ‘Türklüğe hakaret’ davası açılmıştı. 
     
    Geçtiğimiz ekim ayında Almanya'nın Frankfurt kentinde Alman Yazarlar Birliği'nin 'Barış Ödülü'nü alan Pamuk, burada yaptığı konuşmada da "açık ve net bir şekilde tekrarlıyorum. '1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü' dedim. Bu sözlerimin arkasındayım" ifadesini kullanmıştı.
     
    16 aralıkta ilk duruşması yapılan yazar Pamuk davası Adalet Bakanlığı'ndan beklenen yazı gelmediği için 7 şubat 2006 tarihine ertelenmişti.
     
    Şişli Asliye Ceza Mahkemesi, bu tür davalar için Adalet Bakanlığı'nın yazılı izninin gerektiğini belirtmiş ve izin verilip verilmediğinin sorulması için bakanlığa yazı yazılmasına karar vermiş, duruşmayı da 7 şubata ertelemişti.
    Duruşmanın ertelenmesi kararına AB yetkililerinden tepki gelmiş, yetkililer birbiri ardına eleştirilerde bulunmuştu.
     
    Dava günü Şişli Adliyesi önündeki Pamuk ve yabancı yetkililere yönelik protesto gösterileri de, Türkiye ve dünya basınında önemli yer tutmuştu.
     
    AB - Türkiye Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk, ''hükümet, parlamentoya değişiklik yasası getirebilir. Yapılacak şey budur. Türkiye'nin imajına büyük bir zarar vermiştir. Avrupa'da kötü bir imaj doğmuştur. Ünlü bir yazar hakkında dava açarsanız, dışarıda milliyetçiler bu yazarı dövmek için arabasına saldırırsa, burada ciddi bir sorun vardır" demişti.
     
    AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings de, hükümetin yazar Orhan Pamuk davasını düşürmesi gerektiğini belirterek, ''hükümet reform taahhüdüne sadık kalmalı'' şeklinde konuşmuştu.
     
    22 ocakta dava düştü
     
    Türkiye ile AB arasında ciddi gerilime neden olan Orhan Pamuk’un hakkındaki dava 22 ocak tarihinde düştü.
     
    Adalet Bakanlığı, Şişli İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, Yeni Ceza Yasası gereği izin yetkisi olmadığını hatırlatarak, Pamuk'un yargılanması için Adalet Bakanlığı’nın izin verdiğine ilişkin belge bulunmadığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow