"PKK için NATO devreye girmeli"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyonuna NATO'nun karşı çıkması konusunda, "NATO, Afganistan'da olduğu gibi burada da teröre karşı bir ortak mücadele için devreye girmeli" mesajını verdi.
Tatilini geçirdiği Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Ekinlik adasında gazetecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, ''eğer teröre karşı dünyada bir ortak mücadele platformu oluşmuyorsa, NATO nasıl Afganistan'da teröre karşı bir ortak mücadele için devreye girdiyse, iki kez ISAF komutasını Türkiye orada ele alıp üstlendiyse, NATO burada da aynı görevi yerine getirmek durumundadır'' dedi.
Ülkenin çıkarlarını zedeleyen bir sürecin söz konusu olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası kurallara göre hareket ettiğini belirtti.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de biraraya gelen, NATO Genel Sekreteri, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, Türkiye'nin sınır operasyon planlarını konuşmuş, NATO'nun da böyle bir operasyona sıcak bakmadığı ortaya çıkmıştı.
Bush ile telefon görüşmesi
Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile yaptığı telefonda görüşmesine de değindi. Başbakan, Bush'a, 'Irak'ta artık bir meşru hükümet var. Bu hükümet terör gruplarına burada güvenli bir ortam yaratmamalı ve bunları ülkesinden çıkarıp atmalı. Çıkarıp atmadığı zaman biz üçlü olarak bu işi yaparız. Yapılmadığı takdirde başımızın çaresine bakarız' mesajını verdiğini söyledi.
PKK'ya karşı ABD ve Irak ile birlikte hareket edeceklerini söyleyen Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye "endişe etmeyin, Bunun mücadelesini beraber vereceğiz. Göreceksiniz" güvencesini verdiğini kaydetti.
Erdoğan, "şu anda bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da biz gerekli kurum ve kuruluşlarımıza da gerekli talimatı verdik'' dedi.
Harekete geçme zamanı belli değil
Erdoğan, gazetecilerin "bu sorun ne kadar sürede çözülecek'' şeklindeki sorularına, "bu işlerde hiçbir zaman süre verilmez. 'Bunlar anlatılmaz diyorum', bu iş sadece yapılır. Bu kararı verecek merci biziz. Biz şu anda, yani komşumuzla istiyoruz ki belli münasebet içerisinde yürütelim. Eğer burada üçlü olarak bu adımı olumlu bir şekilde geliştirir neticeyi alırsak ne ala. Almadığımız takdirde başımızın çaresine bakarız" yanıtını verdi.
Ortadoğu'da durum
BM'nin devreye girmesi
Başbakan konuşması sırasında Ortadoğu'daki durumla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. ABD'nin İsrail'i desteklemesi ve savaş uçaklarına barış adına yakıt vermesi konusunda, ''Türkiye olarak tabii ki biz burada uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa, hukuk alanı içinde, uluslararası ilgili kurum ve kuruluşları devreye sokmak zorundayız... Bundan sonraki süreçte de biz BM Güvenlik Konseyi'ni özellikle bu konuda daha hassas davranmaya davet ediyoruz'' dedi.
İnsani yardım
Bölgede bir ateşkese şiddetle ihtiyaç olduğunun altını çizen Erdoğan, bölge liderleriyle de görüştüğünü belirtti ve "şu anda Türkiye'nin bizim yapabileceğimiz budur, insani yardımdır. Bunun ötesindeki durum şu anda bizim için sadece olayları sıcak olarak izlemektir, biz bunu yapıyoruz'' diye konuştu.
İsrail şiddeti
''Şu bir gerçek ki burada orantısız bir güç kullanımı İsrail tarafından söz konusudur'' diyen Erdoğan, ''bu orantısız güç kullanımını sona erdirmek durumundadır. Ve bu süreç biliyorsunuz sadece Filistin'in bir asker kaçırmasıyla başlamamıştır. İşin gerçeğini medya gözden kaçırmasın. Özellikle Türk medyasından birşey rica ediyorum. Bu iş öncelikle yedi Filistinli çocuğun, biliyorsunuz plajda vurulmasıyla başlamıştır. Yedi Filistinli çocuk vurulduktan sonra, şehit edildikten sonra, öldürüldükten sonra bu süreç başlamıştır. Ondan sonra bir askerin kaçırılması olayı olmuştur. Askerin kaçırılması olayından sonra Filistinli sivil hedefler vurulmaya başlamıştır" dedi.
İKÖ ile görüşme
Erdoğan, İKÖ'nün Dönem Başkanı Malezya Başbakanı ile de yarın telefonla bir görüşmesinin olacağını belirterek, ''İKÖ Genel Sekreteri ile en azından süratle bir örgütün troykasını toplamasını kendisinden rica ettim. Onlar da onu toplayacaklar. Öbür taraftan da şu anda İKÖ Başkanı ile görüştükten sonra ne yapabileceğimizi onlarla da görüşüp, karara varacağız'' dedi.
Sınır ötesi operasyon tartışması
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör olaylarının tırmanması ve şehit sayısının artması üzerine Ankara'da 'terör' alarmı verilmiş, 16 temmuzda Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun acil toplantısının ardından, 17 temmuzda da Başbakanlık'ta bir toplantı yapılmış, konu aynı gün Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme getirilmişti.
Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda Irak ve ABD'ye çağrıda bulunarak ''bu fitnenin oradan bertaraf edilmesini istiyoruz'' demişti.
ABD sınır ötesi operasyonun gündeme getirilmesine soğuk bakıyor. Ankara ise, ortak hareket için yol aradıklarını, ancak bu mümkün olmaz ise tek başına harekete geçmenin kaçınılmaz olacağını belirtiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI TARİHİ VE SAATİ! Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI, gündem maddeleri neler? KRİTİK TOPLANTIDA GÜNDEM ASGARİ ÜCRET!
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlar Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?
Estetik ameliyatı sonrası hayatını kaybetmişti... Fenomen Neşe Özkan'ın acılı eşinden flaş açıklama
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!