Hayvan hakları için somut adım
Bugün başkent Ankara'da Türkiye'nin dört bir yanından gelen hayvanseverler, hayvan hakları ihlallerine karşı miting düzenlerken, 'Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği' yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre, 16 yaşından küçükler, ev ve süs hayvanı sahibi olamayacak.
Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanlar da sahiplenilemeyecek, üretilemeyecek ve satılamayacak.
Sahipli hayvanlarda ise kısırlaştırma esas olacak. Hayvan sahipleri, hayvanlarını yavrulatmak isterse, doğacak yavruları belediyeye bildirerek kayıt altına aldıracak, bakacak veya dağıtımını yapacak.
Evcil kedi ve köpek kayda geçirilecek
Ev ve süs hayvanlarından kedi ve köpek sahibi kişiler, sahip olduğu hayvanı bağlı bulunduğu belediyeye en geç 30 gün içerisinde kaydettirmekle yükümlü olacak. Bu kayıtlar ticari amaçla kullanılamayacak.
Sahiplenilen hayvanlar terk edilemeyecek, ancak yeniden sahiplendirme yapılabilecek ya da geçici hayvan bakımevlerine teslim edilebilecek.
Evcil hayvan satan eğitim alacak
Ev ve süs hayvanı satan kişiler, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programına katılarak, sertifika almakla yükümlü olacak.
Ev ve süs hayvanı satışı yapılan işyerlerinin sahipleri, bulundurdukları kedi ve köpek gibi mikroçip takılması uygun hayvanlara, veteriner hekim tarafından mikroçip taktırarak kayıt altına alacak. Satıcılar, hayvanları alanları bakım konusunda bilgilendirecek.
Belediye eziyet edemeyecek
Yönetmeliğe göre, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar belediyelerce toplanacak. Belediyeler bu amaçlarla ehil kişilerden oluşan ekipler kuracak.
Eziyet edilmeden toplanan hayvanların herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınacak. Sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde taşınarak, geçici bakımevlerinde kısırlaştırılıp, aşılattırıldıktan sonra bırakılacak.
Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak hayvanları toplayabilecek. Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ kullanılarak yakalanacak.
Veteriner olmadan uyuşturucu tüfek yok
Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilecek. Uyuşturucu tüfekle yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılabilecek.
Önlemlere rağmen nakil esnasında ölen sahipsiz hayvanlar derhal diğerlerinden ayrılarak, belediyelerce belirlenmiş derin çukurlara gömülerek üzeri toprakla örtülecek.
Geçici bakımevlerine getirilen sahipsiz hayvanlar kayıt altına alınacak ve muayene edilecek.
Yavrulara özel bakım
Gebelik tespit edilenler ayrı bölümlere alınacak. Hayvan sağlığına zarar vermeyecek ve cenin oluşumunu tamamlamamış şeklindeki gebelikler sonlandırılacak. Doğan yavruların sütten ayrılıncaya kadar geçici bakımevinde gerekli bakımı yapılacak.
Geçici bakımevlerindeki tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye ilan panosu, internet ortamı ve diğer yayın organları ile duyuru yapılarak, sahiplendirme teşvik edilecek.
Sahipsiz hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra öngörülen şartları taşıyan kişilere kayıtlı olarak teslim edilecek. Belediye bu hizmet için ücret talep etmeyecek.
Geçici bakımevlerinde 10 gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilmeyen hayvanların kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az 7 gün sonra, veteriner hekim onayıyla alındıkları ortama geri bırakılacak.
Hayvanlar ormana bırakılamayacak
Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurarak hayvanların beslenmesine yardımcı olacak.
Hayvanlar, hiçbir şekilde ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamayacak.
Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde, tedavi edilemez hastalığı veya bulaşıcı hastalığı veterinerce tespit edilenler dışındaki hayvanlar öldürülemeyecek. Öldürme işleminde hayvanlara en az acı veren ve süratle ölümünü sağlayan yöntemler uygulanacak.
Bakımevleri yerleşim yeri dışında olacak
Yönetmeliğe göre, geçici bakımevleri, yerleşim yeri dışında, ancak elektrik, su ve yol imkanları bulunan yerlerde kurulacak.
Geçici bakımevlerinde, karantina, hasta bakım, yavrulu anne, hayvan müşahede, hayvan yiyeceği için mutfak, muayene ve ameliyat odaları da bulunacak.
Zoonoz hastalıktan ölen hayvanlar yakma ünitesi olan yerlerde yakılacak veya usulüne uygun olarak belirlenen yerlerde kireçle gömülecek.
Film oyuncusu hayvanlar için izin
Yönetmeliğe göre, hayvanların ticari amaçlı film ve benzeri çekimler ile gösterilerde kullanılacakları tüm sahneler, izne ve denetime tabi olacak.
Senaryolar, hayvanlara eziyet edici tabloları içermeyecek, hayvanların yaşam haklarını zedeleyen mesajlar yer alamayacak. Hazırlan senaryoların il müdürlüğünce uygun görülerek izin verilmesi halinde çekimler gerçekleştirilecek.
Pitbull Terrier ve Jananese Tosa gibi tehlikeli hayvanların reklamı ve sergilenmesi de yasaklandı. Hayvan sahipleri, film ve benzeri çekimlerde kullanılacak hayvanların, çevreye ve insanlara verecekleri zararı önlemek için gerekli her türlü tedbiri almakla yükümlü bulunacak.
Hayvanlar şiddet içeren reklam ve filmlerde kullanılmayacak. Hayvanlar, filmlerde, etolojik özelliklerine aykırı davranışlara zorlanamayacak.
Reklam filmi ve film çekimi sırasında hayvanın görevini yapması için sağlığına zararlı yiyecekler verilemeyecek. Çekim sırasında hayvanın yorulduğu ve strese girdiği görülürse çalışmaya ara verilecek.
Çekim sırasında hayvanların sakatlanmasına, yaralanmasına ve ölümüne sebep olabilecek yöntemler kullanılamayacak.
Silahla öldürülemeyecek
Gerekli koşulları taşıdığı için öldürülmesine karar verilen hayvanların öldürme işlemi, hayvanlara en az acı veren ilaçlarla, veteriner hekim tarafından uygun bir yöntem ve anestezi dozu verilerek gerçekleştirilecek.
Öldürme işlemi, şuur kaybı ve ölümü hemen gerçekleştirip, derin genel anestezi ile başlayarak, kesin ve mutlak ölümle sonuçlandırılacak.
Yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde hayvanlar öldürülemeyecek. Elektrik, ateşli silah ve boğma yöntemleriyle öldürme işlemi gerçekleştirilmeyecek.
Satıcılara sertifika
Ev ve süs hayvanı satan kişiler, bir yıl içinde eğitime katılarak sertifika alacak. Hala açık bulunan özel geçici bakımevleri, altı ay içinde gerekli kriterleri sağlayacak.
Hala açık bulunan belediye ait geçici bakımevleri ise bir yıl içinde gerekli kriterlere uygun hale getirilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü