hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan yüksek yargıdan gerekçe istedi

    Erdoğan yüksek yargıdan gerekçe istedi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin erkler arasında yetki çatışmasına sürüklendiğini belirterek, "Türban kararının hangi anayasal gerekçelere dayandığı açıklanmalı" dedi.

    Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan CHP'yi sert bir dille eleştirirken, yargıya da mesajlar gönderdi.
     
    Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
     
    * "Anamuhalefetin siyaseti içeriden kuşatmaya yönelik girişim ve gayretleri ortada. Bunu milletimiz çok iyi biliyor. Meclis'in yasama yetkileri daraltılıyor"
     
    *  "Bir tek CHP'den Meclis yasama yetkilerini aştı ifadesini duyarsınız. Bunu da yargı bağımsızlığını savunuyor görünerek yapıyorlar"
     
    * Geçen sene bu zamanları hatırlayın. İstedikleri yönde karar çıkmazsa Türkiye'nin çatışma ortamına sürükleneceğini söyleyerek yüksek mahkemeyi tehdit ediyorlardı. Dün mahkemeye söylediklerinin benzerlerini bugün Meclis'e söylüyorlar. Peki bu CHP sözcüleri neler istiyor? Onlar yasama ve yargı erklerini karşı karşıya getirmek istiyorlar. Erkler arasında hiç yer yokken, çözüm bekleyen ağır meseleler varken, bir yetki çatışması meydana getirmek istiyorlar"
     
    * "CHP'nin millete karşı, demokrasiye karşı, evrensel hukuka karşı yürüttüğü bu siyaset ülkeyi tahrip ediyor. Bu gölge oyunları, bu korku siyaseti halkımızın ekmeğini, aşını büyütmez, ülke itibarını yükseltmiyor. Bu tavırlar direk millet iradesine karşı çıkmaktır, sabote etmektir"
     
    Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı
     
    * "Anayasa'nın 6'ncı maddesi hiçbirkimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz diyor. Yasama, yürütme ve yargıyı bağlayan temel hukuk kuralları vardır. İşte bu yüzden her karar, her uygulama Anayasa ve yasalara uygun olmalı. TBMM iradesini bloke etmek milli iradeye tavır almaktır"
     
    "Anayasa'nın 148'inci maddesi Anayasa Mahkemesi davaları sadece şekil bakımından inceler der. Hangi gerekçeyle Anayasa değişikliğinin esastan görüşüldüğü açıklanmalı"
     
    "Anayasa Mahkemesi'nin geçen haftaki kararı kamuoyunda tartışılmaktadır.  1982 Anayasası'nı yıllardır herkes tartışır, eleştirir ama neticede bu anayasa şu an yürürlüktedir ve herkes içinde bağlayıcıdır. Anayasa'da bu hükümler yokmuş gibi davranmak sistem yetmezliği sorununa yol açacaktır. Türkiye'nin erkler arasında yetki çatışması yaşamaya tahammülü yoktur"

    "Anayasa'yı ideolojik gözlüklerle okumamalıyız. Yasama yetkisi Türk milleti adına TBMM'ye erilmiştir, bu yetki hiçbir suretle devredilemez. TBMM'nin görev ve yetkileri kanun koymak, değiştirmek veya kaldırmaktır. Bu da sadece şeçilmiş meclislere aittir. Anayasa tarafından verilen bu yetkiyi kimse yüce Meclis'ten alamaz, kimse kendini yasa koyucu yerine koyamaz. Ben yaptım oldu anlayışını demokratik rejimler kaldırmaz, yargı yaptığında da kaldırmaz"
     
    " Ben yaptım oldu anlayışı demokratik hukuk devletlerinin kimyasını bozar. Yasama yanlış yaptığında yargıdan döner, olmadı önüne sandık geldiği gün milletten döner. Yürütme yanlış yaptığında günü geldiğinde yargı ve seçmenden geri döner. Peki yargı erki yanlış yaptığında nereden döner? Bu sorular tartışılıyor. Bu durumun baş müsebbibi de bence CHPdir"
     
    * "Kimsenin yargı kruumunun böyle bir tartışmanın tarafı ve muhatabı haline getirmeye hakkı yoktur. Yetki çatışması çıkarma gayretleri bizi bu noktaya getirdi. Sadece yasama ve yürütmenin eleştirildiği sisteme ne denir?"
     
    * "Yargının tartışılıyor olmasının sebebi CHP'dir. Hiçbir kurum kendisini Anayasa'nın üzerinde göremez. Erkler arasında yetki aşımı söz konusu olmamalı, hukuk sistemi erkler arasında bir yetki karmaşasına sürüklenirse bundan Türkiye zararlı çıkar"

    "Anayasal kurumlar tartışmaya sokulmamalı"
     
    "Anayasal kurumlarımızı tartışmaya sokacak şeylerden herkes kaçınmalı. Türkiye'yi derhal sürüklenmek istenen yetki çatışması ortamından çıkarmak zorundayız"
     
    * "Anayasa Mahkemesi de bilimsel olarak kararının izahını bize yapmak zorunda. Türkiye teamüllerle yönetilemez"
     
    * "İptal kararları gerekçesi açıklanmadan açıklanamaz. Bunu Erdoğan değil Anayasa söylüyor, Şimdi bu da tartışılıyor. Peki niçin gerekçeler ortaya konmadan bir iptal kararı açıklanıyor? Bu kararın hangi anayasal gerekçelere dayandığı açıklanmalı. Hangi gerekçeyle anayasa değişikliğinin esastan görüşüldüğü açıklanmalı"
     
    "Anayasa evvela yargı kurumları bağlar"

    * "Hukuk devletlerinde anayasa evvela yargı kurumlarını bağlar. Anayasa Mahkemesi gibi önemli bir kurumu yıpratmaktan tartışmalı hale getirmekten özenle sakınmak zorundayız. Milletin vicdanında karşılık bulamayan her işlem tartışmalı kalacaktır"

    * "Milli egemenliği de kuvvetler ayrılığını da demokrasi ve laikliği de aynı önemde görerek korumak zorundayız. Anayasamızın hiçbir maddesi diğerinden daha önemsiz değildir. Anayasa'nın maddelerinden bazılarını gözardı edersek en büyük kötülüğü ülkemize, milletimize yapmış oluruz bu yüzden sorumlu davranmak sağduyulu olmak zorundayız. Yasama da yargı da bu millet içindir, yasamanın da yargının da yıpratılmasına razı olamayız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow