Kadına yönelik şiddet devam ediyor

1981'den bu yana 25 Kasım, "Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadale" günü olarak kabul ediliyor ve bugün kadın sorunları tartışılıyor. Ancak Türkiye dahil dünyanın pekçok noktasında sorunların çoğu aşılabilmiş değil.
Türkiye'de her 3 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor ve kadınların kocalarından fazla para kazanması fiziksel şiddet riskini 2 kat artırıyor.
TÜBİTAK'ın desteğiyle Boğaziçi ve Sabancı Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yapılan Kasım 2007 tarihli 'Kadına Yönelik Şiddet' araştırması 18 ay sürdü ve uzmanlar araştırma kapsamında 56 ilde bin 800 evli kadınla görüştü.
Araştırmanın sonucuna göre kocasından çok kazanan kadınların 3'te 2'si fiziksel şiddete maruz kalıyor. Ailelerin onayıyla evlenen kadınların yüzde 28'i, görücü usulüyle evlenenlerin de yüzde 37'si en az 1 kez fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Bu oran ailenin onayını almadan evlenenlerde yüzde 49'a çıkıyor.
Şiddet şiddeti doğuruyor
Kadınların yüzde 85'i sığınma evlerinin yeterli olmadığını düşünüyor ve çözümün aile içinde değil, caydırıcı cezalarla çözülebileceğine inanıyor.
Şiddet gören kadınların yüzde 92'si dayak atan erkeklere ceza verilmesini isterken, bu oran Doğu bölgelerinde yüzde 79.8'e düşüyor.
Çalışma şiddetin şiddet doğurduğunu net biçimde ortaya koyuyor.
Ankete göre ayrıca, dayak yiyen annelerin yarısından fazlası çocuklarına da şiddet uyguluyor.
Çocukken tanık olunan veya maruz kalınan şiddet, erkeklerde şiddet uygulama, kadınların da şiddete maruz kalma olasılığını iki kat artırıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bayramda hava nasıl olacak? Sarı kodlu uyarı
Dikkat! Günlerce sürecek... Meteoroloji'den peş peşe sağanak yağış ve fırtına uyarısı!
SON DAKİKA... Narin Güran'ın son fotoğrafı ortaya çıktı! Dikkat çeken detay
BAYRAMDA HAVA NASIL OLACAK? 30-31 Mart, 1 Nisan Ramazan Bayramı hava durumu!
9 günlük tatil başlıyor: Bayram göçünün maliyeti ne kadar?