Referandum belirsizliği için girişim
AK Parti, Anayasa değişikliği paketindeki 11'inci cumhurbaşkanının seçimini düzenleyen geçici 18'inci ve geçici 19'uncu maddelerde değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığı'na teklif verdi. CHP ise referandumun tamamen iptalini istedi.
AKP, konuya ilişkin Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce, siyasi parti gruplarına vererek destek istedi. Öneriye MHP ve DTP'den olumlu yanıt geldi. Teklif 8 Ekim'de Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.
Referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketi 11'inci cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngörüyor. Gül'ün TBMM tarafından 11'inci cumhurbaşkanı olarak seçilmiş olması ise bazı hukuki tartışmaları beraberinde getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu hükmün Gül için değil, 12'inci cumhurbaşkanı için geçerli olacağını söyledi.
Ancak, Gül'ün cumhurbaşkanlığının tartışmalı hale gelmesinden endişe eden AK Parti, referandum öncesinde arayışlara başladı ve "11'inci cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir" ifadesini metinden çıkarma arayışına girdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve Nihat Ergin, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret ederek, değişiklik teklifini sundu.
MHP ve DTP grup başkanvekilleri, teklife olumlu baktıklarını ifade ederken, CHP'li Anadol ise referandumu ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.
AKP'nin teklifi
AK Parti'li 282 milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, 2 maddeden oluşuyor.
Teklifin 1'inci maddesi, referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen anayasa paketinin 6'ncı maddesi içinde yer alan, "Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11'inci cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan" geçici 18'inci maddesi ile "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11'inci Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını" öngören geçici 19'uncu maddesinin, metinden çıkarılmasını öngörüyor.
Teklifin 2'nci maddesi ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor.
Teklif 8 Ekim'de görüşülecek
TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifini 8 Ekim Pazartesi günü görüşecek.
Teklifin 10 Ekim Çarşamba günü ise TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması ve 1'nci tur oylamasının yapılması bekleniyor. Bu durumda, teklifin 2'nci tur oylaması 16 Ekim Salı günü yapılacak.
MHP: "Katkı sağlarız"
MHP'li Oktay Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "referandumun ortaya çıkarabileceği hukuki sakıncaları gidermek üzere gerekli katkıyı sağlayacakları"nı söylediğini hatırlattı.
Vural, "Meclisimiz süratli biçimde yeni krizlerin ortaya çıkmaması; yeni hukuki tartışmalara yol açılmaması bakımından uzlaşmayla bir neticeye varacağını, MHP'nin de buna katkı sağlayacağını ifade etmek istiyorum" dedi.
Vural, "Katkınız, geçici maddelerle mi sınırlı kalacak, yoksa bütününü de kapsayacak mı?" sorusu üzerine, kendilerinin her iki alternatif içinde katkı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.
AK Parti: "Gereksiz tartışmalar"
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de görüşmeleri değerlendirirken, "Son günlerde kamuoyunda yoğunlaşan, ama biz göre gereksiz olan tartışmaları bitirmek, parlamentoda yeni bir tartışma konusu açmama noktasında bir çalışma yaptık" dedi.
CHP'nin, referandumun ortadan kaldırılması önerisine nasıl baktıkları sorusuna karşılık Ergin, "Biz de bunu yetkili kurullarımızda değerlendiriyoruz. Ama bizim tercihimiz, geçici 18 ve 19'uncu maddelerin metinden çıkarılarak sorunun giderilmesidir" dedi.
DTP: "Süreç kesintiye uğramasın"
DTP'li Kurtulan, "12'nci cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayacak bu düzenlemeye destek vereceğiz. Referandumun ortadan kaldırılmasına sıcak bakmıyoruz" dedi.
AK Parti yönetimi, "11'inci Cumhurbaşkanı'nın seçimi" konusundaki tartışmaları sona erdirmek amacıyla dün akşam da MHP ve CHP yöneticileriyle görüşmüştü.
REFERANDUMA SUNULACAK PAKETİN İÇERİĞİ
Anayasa değişikliği paketine göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
TBMM, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.
Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.
Anayasa’nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye ve PKK konusunda hangi mesajları verdi? Erdoğan'ın konuşmasının kodları
Yaya geçidinde yumruklar havada uçuştu: Trafik kilitlendi
Meteoroloji'den SON DAKİKA Uyarısı! Kar İstanbul’un Kapısında: Meteorolojiden Kar ve Fırtına Uyarısı
Papa'dan önce defineciler geldi: İznik'te kaçak kazı yaparken yakalandılar
Narin cinayetine 'farklı' bakış! Kilidi çözecek sorular soruldu: Tek bir ismi işaret etti