hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM kararını verdi sıra Türk yargısında

    AİHM kararını verdi sıra Türk yargısında
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AİHM'in Abdullah Öcalan hakkında 'adil yargılama yapılmadı' yönündeki kararıyla ilgili olarak, "bundan sonraki süreç tamamıyla Türk yargı sisteminin yürüteceği bir süreçtir'' dedi.

    Kararın özünün, yargılamanın usulü ile ilgili olduğunu vurgulayan Erdoğan, "esas ile alakalı bir şey söz konusu değildir. Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır'' ifadelerini kullandı.
     
    Terörist ve terörizm konusunda iktidar ve millet olarak tavrın belli olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "dünyada hassasiyetin doruğa çıktığı bir dönemde, dünya bir teröristin suç dosyasına eğer yeniden bakmak istiyorsa, biz yeniden bu anlama, bu yaklaşım tarzına (Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye Cumhuriyeti devleti açık bir hukuk devletidir) demek suretiyle cevabımızı veririz" diye konuştu.

    Erdoğan, bir demokrasi ve hukuk devleti olan Türkiye'nin yol haritası ve hedefleri belli olduğunu da belirterek bu yolda ilerlemeye devam edeceğini de söyledi. 
     
    Sıra Türk yargı sisteminde 
     
    İLGİLİ YORUMLAR
    "Üç maddede ihlal kararı verildi. Buna karşılık diğer talepler üzerinde değerlendirme yapmaya gerek görülmedi. Karar yeni çıktı, ayrıntılarını görmeden yeniden yargılanıp yargılanmayacağı konusunda bir değerlendirme yapmak yanlış olur... Devlete, devletin kurumlarına güvenmemiz lazım"
    AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat: "AİHM'in Öcalan hakkında verdiği karar esasen değil, usulen yargılanma kararıdır ve yeniden yargılama kararı değiştirmez. Siyasi girişim başlatacağız"
    Öcalan konusunun kendi iktidarları döneminde gelişmiş olan bir konu olmadığını da vurguluyan Erdoğan, "hiçbir kurum veya kuruluş, siyasi olsun ya da olmasın, asla bu konu üzerinden bir istismar zeminine girmemelidir. Girerse orada boğulur. Çünkü bu sadece iktidarımızın değil tüm milletimizin ortak bir görevidir. Böyle bilinmesi gerekir. Bundan sonraki süreç tamamıyla Türk yargı sisteminin yürüteceği bir süreçtir'' diye konuştu.
     
    Erdoğan, bu konunun, bir 'devlet meselesi' olduğunu ve devletin her unsuru ile ele alınması gereken bir konu olduğunu söyledi. Türk milletinin tarihi derinliği olan büyük bir millet olduğunu kaydeden Erdoğan, Türk milletinin bu tür olaylar karşısında sayısız kez sınandığını ifade etti. 
     
    "AB ile ilgili hedefi, arızi sorunlar değiştiremez"
     
    DEHAP'TAN YORUM
    DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan:
    "Türkiye'nin yeniden yargılama kararını demokrasinin meşruiyeti ve hukukun evrensel normları çerçevesinde olgunlukla karşılaması gerekir... Öcalan'ın düşüncelerinin kamuoyuyla paylaşılması, sonra da
    kamuoyunda bir tartışma sürecini başlatılması gerektiğini düşünüyoruz"
    Türkiye'nin soğukkanlı ve vakur duruşunun asla değişmeyeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "bu konu, aynı yöne bakmamız gereken bir konudur ve aynı yöne bakmak suretiyle tavrımızı netleştirmek durumundayız. Ola ki bu hassasiyetin aksi yönünde biri çıkarsa, yapacağı tahribatın bedelini asla ödeyemez. Hesabını da ne millete ne tarihe veremez. AB ile ilgili hedefimizi de milli birliğimizi de arızi sorunlar değiştiremez" diye konuştu.
     
    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararın aynı zamanda Bakanlar Komitesi'nde görüşüleceğini de hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bakanlar Komitesi bu görüşmeyi ne kadar sürdürür, biz bunu bilemeyiz. Bakanlar Komitesi'ndeki bu görüşmeler bittikten sonra da değerlendirmeyi ülkemizde de Türk yargısı değerlendirmeye başlayacaktır. Ve nihai karar yine Türk yargısının kararı olacaktır'' diye konuştu.  

    İLGİLİ YORUM
    Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum:
    "AİHM'in Öcalan ile ilgili verdiği karardan sonra Türkiye'nin önünde üç seçenek var. Bu seçeneklerden biri, Türkiye der ki, (Ben bunu hukuksal açıdan yerine getirmek için yasamı değiştiriyorum) Şu andaki yasal düzenlemeye göre Öcalan davasında AİHM'in kararı yeniden yargılamaya konu olamaz. Türkiye o değişimi yapacak, yeniden yargılamanın yolunu açacak ve bir yıl içinde taraflar yargılamanın yapıldığı mahkemeye başvuracaklar. Yeniden yargılama isteyecekler, O usul uygulanacak.  İkincisi ise Türkiye bu değişikliği yapmayacak. Diyecek ki, (Beni ilgilendirmez, ben yeniden yargılama yapmam) Bu kararın uygulamasını yapan Bakanlar Komitesi'nin kararını bekleyecek.  Üçüncü seçenek de olabilir mi, bunu bilmiyorum, Abdullah Öcalan'ınavukatları bir engel yokmuş gibi ilgili mahkemeye başvurarak, konunun Anayasa Mahkemesi'nin önüne getirilmesini isteyecek''
    Gül: "Kararı değerlendireceğiz"

     
    Ukrayna'da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de AİHM'in kararıyla ilgili olarak ''kararı, anayasa ve taraf olunan sözleşmeleri dikkate alarak değerlendireceğiz'' dedi. 
     
    Sürecin henüz bitmediğini belirten Bakan Gül, Abdullah Öcalan'ı ima ederek ''bir kez daha belirtmek isterim ki, kendisi en kanlı terörist faaliyetleri organize eden, binlerce insanın hayatını kaybettiği süreci başlatan kişidir. Bunların mesulüdür" diye konuştu.
     
    Abdullah Gül, ''biz hukukun ve demokrasinin üstünlüğüne, Türk mahkemelerinin şeffaf şekilde karar verdiklerine inanırız'' da dedi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Öcalan ile ilgili kararın gereğinin 'anayasa, taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki yasalar çerçevesinde takdir edileceği' vurgulandı.
     
    AİHM'in 'adil yargılama yapılmadı' kararı

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 12 mart 2003 tarihli Birinci Daire kararını onaylayarak Abdullah Öcalan’ın adil yargılanmadığına karar verdi. Böylece AİHM'in temyiz kurumu niteliğindeki Büyük Dairesi, Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuruyla ilgili olarak ‘adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ yolundaki görüşü teyit etmiş oldu.
     
    Yargıçların, AİHM Sözleşmesinin ihlal edildiği yönünde karar verilen maddeleri ise şöyle:
     
    6'ıncı madde: Adil yargılama hakkı
    5'inci madde: Özgürlük ve güvenlik hakkı (Gözaltı süresinin uzunluğu)
    3'üncü madde: İşkence yasağı (Adil olmayan bir yargılama sonucunda idam cezasına çarptırılması
     
    Bu karardan sonra konu 46 ülkenin Strasbourg'daki büyükelçilerinden oluşan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde ele alınacak. Komite aşağıdaki sorulara cevap arayacak:  

  • Abdullah Öcalan suçsuz mudur ya da kendisinin suçsuz olduğunu düşünüyor mudur?
  • Adil yargılama vahim midir? Yapılan yargılama mahkemenin sonucunu değiştirir mi?
     
    Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu sorulara vereceği yanıtla 'yeniden yargılama gerekiyor mu, gerekmiyor mu?' konusunu da karara bağlayacak.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow