hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hükümetin kararı kınayacak cesareti olmalı"

    Hükümetin kararı kınayacak cesareti olmalı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını, Türkiye'ye karşı çok haksız ve çok isabetsiz bir karar olarak değerlendirerek, "Bu kararı kınıyoruz. Hükümetin de kararı kınayacak cesarete sahip olmasını bekliyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öymen, Avrupa Adalet Divanı'nın, terör örgütü PKK'ya ilişkin verdiği kararı, "son derece rahatsızlık verici bir karar" olarak nitelendirdi.
     
    21 sayfalık kararı dikkatle okuduklarını ifade eden Öymen, "AB, PKK'yı resmen bir terör örgütü olarak tanımasına rağmen, AB'nin önemli bir organı olan Avrupa Adalet Divanı'nın kararında bir kelimeyle bile PKK'dan terör örgütü olarak söz edilmiyor. PKK'nın, Osman Öcalan tarafından açılan davasını kabul edilebilir buluyor. Muhatap alıyor bir terör örgütünü" dedi.
     
    Öymen, "Merak ediyorum, aynı listede yer alan El Kaide, 'bizi nasıl listenize koyarsınız' diye bir dava açsa, o davayı da kabul eder mi? Tarafların görüşlerini anlattıktan sonra 'olaylar' diyor. Bunları anlatırken, PKK'nın 1978 yılında Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkını sağlamak amacıyla kurulmuş, Türk hükümetiyle silahlı bir mücadele yapmak üzere kurulmuş bir örgüt olduğunu söylüyor. Güneydoğu Anadolu'dan bahsederken 'Kürdistan' diyor" diye konuştu.
     
    "Kürt asıllı vatandaşlarımızdan bahsederken 'Kürt azınlığı' diyor. Bunlar AB'nin resmi söylemi olamaz" diyen Onur Öymen, "Nasıl oluyor da AB'nin önemli bir kuruluşu böyle siyasi değerlendirmelerde bulunuyor. Bunların hiçbiri kabul edilemez" şeklinde konuştu.
     
    Öymen ayrıca, "Ondan sonra da AB Konseyi PKK'yı listeye alırken, 'hesaplarını dondurmasını teşkil eden unsurları teröristlere bildirmediği' gibi bir gerekçeyle, 2002 yılında AB'nin PKK'yı terör örgütleri listesine alma kararını iptal ettiğini ve Osman Öcalan'ın mahkeme masraflarının da AB tarafından ödeneceğini söylüyor. İnanılmayacak bir karardır" dedi.
     
    "Hükümet, kararın üstünü örtmeye çalışıyor"
     
    Öymen, hükümetin yaptığı resmi açıklamalarda kararın üstünü örtmeye çalıştığını iddia etti. Kararın, "sadece usule ilişkin, basit, geçmişe yönelik, hiçbir değeri, anlamı olmayan bir karar" şeklinde değerlendirilmesi durumunda yanlış yapılacağını savunan Öymen, "Türkiye'ye karşı çok haksız bir karardır. Çok isabetsiz bir karardır. Bu kararı biz kınıyoruz. Hükümetin de bukararı kınayacak cesarete sahip olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
     
    Dışişleri Bakanlığı'nın dün akşam, "PKK listeden çıkmamıştır" şeklinde bir açıklama yaptığının anımsatılması üzerine de Öymen, "Listeye alma kararını iptal ediyor, işin özü budur. Siz bunu nasıl yorumlarsanız yorumlayın. Şimdi bir adet oldu Türkiye'de. Ne zaman aleyhimize bir karar çıksa, beyan olsa onun üstünü örtmeye çalışıyorlar. 'O kadar önemli değildir, o anlama gelmez' diyerek aleyhimizdeki kararı halka tam anlatmayıp, halkın gözünde tepki gösterilmesi gereken bir karar olmadığı izlenimi yaratmaya çalışıyorlar" dedi.
     
    Onur Öymen, "Hükümetten beklenen; çıkacaksınız, bütün bu söylediklerimi söyleyeceksiniz, 'son derece olumsuz ve kesinlikle kabul edilemeyecek bir karardır' diyeceksiniz. Bunu diyecek cesaretiniz var mı, yok mu? Mesele orada. Bizde var" dedi.
     
    Yaşar Yakış: " PKK'nın terör örgütü olmadığı şeklinde bir karar değil"
     
    TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da aynı soruyu yanıtlarken, kararın PKK'nın terör örgütü listesinden çıkartılması anlamına gelmediğini söyledi.
     
    Yakış, "PKK ve Kongre-Gel'in bu listede ayrı ayrı yer almasının hukuka aykırı olduğu yolunda Lüksemburg Mahkemesi'nin bir müracaatı vardı. PKK'nın terör örgütü olmadığı şeklinde bir karar değil bu. Böyle bir listeye alınması hukuka uygun mudur, değil midir?... Avrupa Adalet Divanı'nın karar verdiği husus budur. Ama önce bir metnini görmek lazım" diye konuştu.
     
    Avrupa yargısından PKK kararı
     
    Avrupa Adalet Divanı dün, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etti. 11 Eylül saldırılarının ardından AB'nin yayımlamaya başladığı terör örgütleri listesine PKK 2002 yılında dahil edilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow