hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Tanıma mektubu bugün Kosova'ya iletilecek"

    Tanıma mektubu bugün Kosovaya iletilecek
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Kosova'yı tanımasına ilişkin mektubun dün Kosovalı yetkililere faksla iletildiğini, mektubun aslının ise bugün bir büyükelçi tarafından Kosova yönetimine teslim edileceğini bildirdi.

    Babacan, iki günlük ziyaret için Moskova'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.
     
    Ali Babacan, Kosova'nın bağımsızlığının ilanıyla beraber Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin ortaklaşa imzaladığı bir mektubun kendilerine geldiğini ve bu mektubun cevabını da dün derhal onlara ulaştırdıklarını belirtti.
     
    Dışişleri Bakanı Babacan, "Bizim Kosova'daki temsilcimiz kendilerine elden bu mektubun cevabını verdi, benim onlara yazdığım mektubu ulaştırdı. Ancak tahmin edersiniz ki, dakikalarla olan bu hızlı tanıma ve mektup ulaştırma işleminde biz kendilerine bunu bir faksla ilettik. Bu mektubun aslını benim görevlendirdiğim bir büyükelçimiz, bugün bizzat elden götürecek ve Kosova'daki yetkililere ayrıca mektubun aslını teslim edecek" diye konuştu.
     
    Bu arada mektubun aslının, Büyükelçi Mehmet Taşer tarafından Kosovalı yetkililere iletileceği öğrenildi.

    "Resmi bilgi yok"
     
    Babacan, Sırbistan'ın Ankara'daki büyükelçisini geri çekmesine dair bir soru üzerine, "Sırbistan'ın Ankara'daki büyükelçisini geri çektiğine dair kendilerine gelen resmi bilgi bulunmadığını" söyledi.
     
    Sırbistan'ın Balkanlar'ın geleceğiyle ilgili önemli rolü ve aynı zamanda önemli sorumluluğu bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, "Biz Sırbistan ile olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin önümüzdeki dönemde daha da gelişmesine önem vermekteyiz" dedi.
     
    Babacan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin, Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerde olduğu gibi, "Kosova'yı da tanıyan ilk ülkeler" arasında yerini aldığını söyledi.
     
    Türkiye'nin, daha önce Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden ülkeleri "ilk tanıyan ülke" olduğu bilgisinin doğru olmadığını da ifade eden Babacan, "Türkiye, ilk ülkeler arasında yer almıştır, ancak birinci sırada olduğu bilgisi doğru değil. Bu konular tabii sıralamada da hangi kriteri baz aldığınıza bağlı. Bununla ilgili ilk gayri resmi açıklamayı mı baz alacaksınız, resmi açıklamayı mı baz alacaksınız, mektupların teslim ediliş tarihini mi baz alacaksınız? Yani burada, kaçıncı sırada tanımayla ilgili pek çok farklı kriter kullanılabilir, ama ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Balkanlar'da bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye, Kosova'yı tanıyan ilk ülkeler arasında, ilk ülke grubunda yerini almıştır" diye konuştu.
     
    "Fazla açıklamayı uygun bulmuyorum"
     
    Babacan Kıbrıs'a ilişkin bir soru üzerine, Kıbrıs Rum yönetiminde şu anda bir seçim döneminin olduğuna işaret ederek, "Takdir edersiniz ki, onlar açısından iç hassasiyeti olan böyle bir konuda seçim döneminde fazla bir açıklama yapmayı uygun görmüyorum" dedi.
     
    Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Rum yönetimindeki seçimlerden sonra hangi lider işbaşına gelirse gelsin, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili yaklaşımının ve KKTC'nin Kıbrıs ile ilgili çözümde nasıl bir çizgi izleneceğine dair yaklaşımının belli olduğunu belirtti.
     
    Babacan, "Biliyorsunuz biz burada siyasi eşitliktemelinde iki kurucu devletin söz konusu olduğundan, bir ortaklık devletinden bahsediyoruz, BM parametrelerini baz alarak. BM'de oluşan müktesebatı göz önünde tutan bir çözümün gerçekçi bir çözüm olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
     
    Bu konuda daha detaylı açıklamaları Rum kesimindeki seçim döneminden sonra yapmayı uygun gördüğünü kaydeden Babacan, seçimlerden sonra Kıbrıs ile ilgili yeni bir çözüm döneminin başlayacağını ümit ettiklerini, bu konuda çabaları olacağını, ancak biraz daha sabretmeleri gerektiğini söyledi.
     
    Moskova ziyareti
     
    Dışişleri Bakanı Babacan, Moskova ziyaretine ilişkin olarak da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daveti üzerine Rusya'ya resmi ziyarette bulunmak üzere Moskova'ya gittiğini söyledi.
     
    Lavrov'un 2006yılında Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Babacan, ziyaretinin bu çerçevede iade-i ziyaret olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Rusya'nın dostluğuna ve işbirliğine önem verdiğini ifade eden Babacan, aynı zamanda Rusya'yı stratejik öneme sahip bir komşu ve dünyada önemli bir aktör olarak gördüklerini belirtti.
     
    Babacan, dışişleri bakanı olarak Rusya'ya yapacağı ilk ziyaret çerçevesinde Lavrov ile yararlı görüşmeler yapacağına olan inancını da dile getirdi.
     
    Rusya'da 2008 yılının "Türk Kültür Yılı" olarak belirlendiğini hatırlatan Babacan, bu bağlamda pek çok faaliyetin düzenleneceğini bildirdi. Babacan, Lavrov'un yanı sıra Rusya Federasyonu Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı, Sanayi ve Enerji Bakanı Viktor Hristenko ile de görüşeceklerini, bu çerçevede iki ülkenin ekonomik ilişkileriyle, enerji konularını ele alacaklarını söyledi.
     
    Dışişleri Bakanı Babacan, temasları çerçevesinde Moskova'da yerleşmiş Türk vatandaşları ve iş adamlarıyla bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.
     
     * Geçmişten günümüze Kosova...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow