hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümet "Türkiye karşıtı bildiri"yi kınadı

    Hükümet Türkiye karşıtı bildiriyi kınadı
    expand

    Hükümet Fransa'da, iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi 11 milletvekilinin Türkiye karşıtı bildirisini kınadı.

    AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bir zamanlar Fransa'da, Cezayir ile ilgili süren tartışmalarda; 'Tarih yazmak parlamentoların işi değildir' diyen Fransız siyasetçilerin, söz konusu Türkiye olunca, siyaset kanalıyla tarih yazmaya kalkışmaları büyük bir çelişkidir" denildi.
     
    Açıklamada, "Bugün kendini AB'nin hamisi gibi gören Fransa'nın, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımayı AB üyeliği şartı olarak öne sürmesi ancak tarih bilmezlikle açıklanabilir. Fransa Halk Hareketleri Birliği'nin bu çıkışını, tarihi gerçekler ışığında şiddetle kınıyor, konuyu tarafsız tarihçilerin ve bütün dünya kamuoyunun hakemliğine saygıyla sunuyoruz" ifadesi kullanıldı.
     
    Bildiride ne denildi?
     
    Fransa'da, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi 11 milletvekili, 29 Ocak'ta, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkılması için bir bildiri yayımladı.
     
    Bildiride, "Türkiye'nin entegrasyonunun, birliğin mali bütçesinde şok etkisi yaratacağı" ileri sürüldü.
     
    UMP'nın AB işlerinden sorumlu temsilcisi Alain Lamassoure'un girişimiyle kaleme alınan ortak bildiride, "AB'nin sınırları olabilmesi ve siyasal açıdan varolabilmesi için Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkılması gerektiği" kaydedildi.
     
    Fransızlar'ın yüzde 71'inin, Almanlar'ın ise yüzde 66'sının Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıktığı ifade edilen bildiride, Suriye, Irak ve Azerbaycan ile sınırı olan Türkiye'nin AB üyesi olamayacağı öne sürüldü.
     
    Bildiride, "Sınırsız bir Avrupa, siyasal Avrupa düşüncesinin ölümü demek" ifadesi kullanıldı.
     
    "Türkiye'yi AB üyeliğine kabul etmenin büyük bir yanlış olacağı" görüşünün savunulduğu bildiride, Türkiye'nin birliğe katımının mali açından büyük bir şok yaratacağı ve AB'yi tehlikeye atacağı" iddia edildi.
     
    Bildiride, "Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun AB'nin yıllık bütçesinin 4'te 1'ini oluşturduğu ve bu entegrasyonun birliğin mali bütçesini şok edeceği, yeni Avrupa'yı tehlikeye atacağı" öne sürüldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow