Dağa çıkışa karşı 'Kardeşlik Projesi' adımı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terör örgütünün silah bırakıp eve dönmesi ve dağa çıkışını engellemek için 'Kardeşlik Projesi' yürütüldüğünü söyledi.
"Kardeşlik Projesi", hükümetin terör örgütünün silah bırakıp eve dönmesi ve dağa çıkışı engellemek için yürüttüğü projenin adı.
Bu projenin iki ayağı olduğunu belirten Cemil Çiçek, bunları teröristle mücadele ve terörizmle mücadele olarak sıraladı.
Terörizmle mücadele için ayrı bir pişmanlık yasası çıkmayacağını belirten Çiçek "Sorun yürürlükteki yasa çerçevesinde çözülmeli" dedi ve gerekirse maddede değişiklik yapılabileceğinin mesajını verdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "eve dönüş" yasalarının belli ölçüde faydasının görüldüğünü, bu nedenle de bugüne kadar 8 kez bu yönde düzenlemenin yürürlüğe konulduğunu anımsatarak, "Türkiye, zararlarla karşı karşıya kalmasın diye bir düzenleme gerekiyorsa dün yapıldı, yarın gerekiyorsa bu da yapılır. Bunun yapılacağı yer bize özel bir yasa değil. (Konu TCK'nın) 221'inci maddesi çerçevesinde çözülecektir, çözülmelidir" dedi.
Çiçek, TBMM Genel Kurulu'nda, 2008 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, terör ve şiddetle arasına mesafe koyamayanlar için, "demokrasiden yana" denemeyeceğini söyledi.
Türkiye'deki demokrasinin her türlü farklılığı, her türlü siyasi görüşü içinde tutabilecek olgunluğa eriştiğini belirten Çiçek, terörden en büyük zararı, istismar etmeye çalıştığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların gördüğünü vurguladı.
Çiçek, terör örgütünün hiç bir vatandaşın temsilcisi olmadığını ve olamayacağına işaret ederek, terör ve şiddetin demokrasiyle bağdaşmayacağını söyledi.
"Kardeşlik projesi yürütüyoruz"
Cemil Çiçek, "Demokrasi ve hukukun gereklerini yapmayanların ve yapamayanların, mağduriyet maskesine sığınmalarını kabul edemeyiz. Zaman, ortak değerlerimizi aramızdaki bağları güçlendirme, cumhuriyetimizin değer ve kazanımları etrafında birlik olma zamanıdır. Bu süreçte herkesin sorumlu hareket etmesi kadar, cesaret ve kararlılıkla demokratik duruşunu da göstermesi gerekmektedir" diye konuştu.
Terör örgütü üyelerinin silah bırakmalarını, ailelerinin yanlarına dönmesini sağlamak amacıyla "kardeşlik projesi" yürüttüklerini ifade eden Çiçek, zaman zaman muhalefetin bunu istismara çalıştığını savundu.
Çiçek, sonuca varmak için neler yapılması gerektiği konusunu, başta güvenlik birimleri olmak üzere tüm kurumlarla görüştüklerini ve görüşmeye devam edeceklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Çiçek, terörle mücadele konusunda hangi adımların atılması gerekiyorsa o adımları atacaklarını ve terör meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirdi.
"Yapıcı eleştirileri bekliyoruz"
"Bu mücadelenin, silahlı yöntemlerle kazanılamayacağını herkes biliyor ve söylüyor. Bu askeri yöntemlerin dışında başka yöntemlerin de kullanılması gerekiyor" diyen Çiçek, bir taraftan terör örgütleriyle mücadele ederken, diğer taraftan da terörizmle mücadele etmenin hukuki altyapısını oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Cemil Çiçek, teröre son vermek için siyasi, askeri, diplomatik, sosyal ve ekonomik araçları harekete geçirdiklerini söyledi.
Türkiye'de her şeye itiraz eden bir muhalefet anlayışı olduğunu ifade eden Çiçek, kendilerininde bundan önceki hükümetler gibi terörle mücadele konusunda aynı geleneği sürdüklerini belirtti.
Çiçek, "Teröristlerle hem de terörlemücadele konusunda yeni bir konsept geliştirdik. Bunu uygulamaya koyduk. Eğer bunlar beğenilmiyorsa, 'Şu tedbiri alırsanız sonuca varmak daha mümkün olur' şeklindeki yapıcı eleştirileri bekledik ve bekliyoruz" dedi.
"8 defe pişmanlık yasası çıkarıldı"
Son günlerde "Pişmanlık Yasası" diye adlandıran bir konu üzerinden siyaset yapılmayı çalışıldığını ifade eden Çiçek, "Terör, milli bir meseledir, hükümetler üstü bir meseledir, devletin meselesidir" dedi.
Çiçek, geçmişte iş başında bulunan siyasi iktidarların, bu belayı Türkiye'nin gündeminden çıkarmak adına bazı yasalar çıkardığını ve kamuoyunun da bu yasalara "pişmanlık ya da eve dönüş yasası" dediğini söyledi.
Cemil Çiçek, bugüne kadar 1985, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999, 2002, 2003 ve son olarak da 2005'te terörle ilgili yasaların çıkarıldığını anımsatarak, en son çıkan yasaya göre TCK'nın 221'inci maddesinin hala yürürlükte olduğunu anımsattı.
Çiçek, bugüne kadar çıkarılan ilgili yasaların birbirine benzediğini ve gerekçelerinin bile aynı olduğunu belirterek, 1999'te çıkarılan yasanın gerekçesini okudu.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un laf atması üzerine Çiçek, TCK'nın 221'inci maddesinin düzenlemesini CHP ile birlikte yaptıklarını belirtti ve "Meclis tutanaklarında, 221 ile ilgili dediğiniz bir şey var mı?" dedi.
"221'inci maddede düzeltme yapılabilir"
Cemil Çiçek, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in yerinden sürekli laf atması üzerine, "Sayın Başkan, bu korsan neşriyatı kesecekmisiniz? Ara sıra korsan yayın yapıyor. Ciddi bir meseleyi, gayri ciddi bir üslupla konuşturmasın" dedi.
TCK'nın 221'inci maddesinin etkin pişmanlığı düzenlediğini dile getiren Çiçek, hükümet olarak hiç bir zaman genel aftan bahsetmediklerini, genel affın da doğru olmadığını söylediklerini ifade etti.
Çiçek, "Ama 221 bu manada bir düzenlemedir. Türkiye, bu zararlarla karşı karşıya kalmasın diye bir düzenleme gerekiyorsa dün yapıldı, bugün yapıldı, yarın gerekiyorsa bu da yapılır. Bunun yapılacağı yer bana göre, bize özel bir yasa değil. 221 çerçevesinde çözülecektir, çözülmelidir" dedi.
Cemil Çiçek 'in 'Kardeşlik Projesi' olarak adlandırdığı çalışmalar bu ay sonunda Milli Güvenlik Kurulu'nda, ocak ayında ise Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da masaya yatırılacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sason'da 34 yerleşim yerinin yolu kardan kapandı
BARAJ DOLULUK ORANI 29 ARALIK 2024 | İSKİ İstanbul'da güncel baraj doluluk oranı yüzde kaç?
HABER | İstanbul’da 13 milyon liralık vurgun: Kuyumcuları böyle soydular! 5 ilçede operasyon
HABER | Yılbaşında hava nasıl olacak? Kar yağacak mı? Meteoroloji'den açıklama
SON DAKİKA HABERİ... Narin Güran cinayeti davasında karar! Katillere verilen ceza belli oldu: İşte tüm detaylar