İstanbul'un çevre planı yargıya çarptı
İstanbul İkinci İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı çevre planı için, "yürütmeyi durdurma" kararı aldı.
Çere planı, İstanbul'un 2023 yılındaki yerleşim halini gösteriyordu.
2006 yılı sonunda İstanbul için, tarihinde ilk defa çevre planı çıkarıldı. Plan 2023 yılına kadar şehrin neresine ne yapılacağını ana hatları ile anlatıyordu.
İstanbul'un neresi konut, neresi sanayi alanı olacak, parkı bahçesi, iş merkezlerinin yeri nerede yer alacak ilk defa bu çevre planı ile belirlendi.
İnşaat Mühendisleri Odası'nın İstanbul Şubesi ise bu plana karşı dava açtı.
İnşaat Mühendisleri Odası'nın dava dilekçesinde, İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'nin, plan yapma yetkisinin, bulunmadığı öne sürdü.
İnşaat Mühendisleri Odası'nın İstanbul Şubesi planın bazı aykırılıklar içerdiğini savunarak 22 Aralık'ta mahkemeye başvurdu.
Mahkeme de bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuda savunma istedi.
Dilekçede ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini, dikkate almadığı da iddia edilmişti.
Haydarpaşa Garı tarihe karışıyor
İnşaat Mühendisleri Odası'na göre, planın uygulanması halinde, kentin tarihi ve doğal değerlerinde, "geri dönülmez" tahribatlar oluşacak.
Buna örnek olarak da, içme suyu havzaları ve orman sınırında yapılması planlanan hastane ve üniversiteler gösterildi.
Çevre planına göre ayrıca Haydarpaşa Garı da tarihe karışacak. Garın bulunduğu alan yat limanı olarak gösterildi.
Planın ortasında tarihi yarımadayı da içine alan büyük bir kare var. Zeytinburnu da iş merkezlerinin bulunduğu Taksim-Maslak hattı içine dahil edildi.
"İçme suyu havzalarına yerleşim yapılıyor"
Zeytirburnu'nun iş merkezi olarak Taksim-Maslak hattına dahil edilidiğini ileri süren Uysal, Zeytinburnu'nun bir Maslak olmadığını herkesin bildiğini belirtti.
Doğal çevrede tahribat söz konusu diyen Mimar Yıldız Uysal, içme suyu havzası veya ormanın tam sınırına lojistik depolama alanları, konut gelişme alanları, teknoloji parkları ve hastane üniversite alanlarının getirildiğini söyledi.
Uysal, "İstanbul'un merkezi işalanı diyor, Zeytinburnu'ndan başlar Maslak'a kadar gider diyor. Bunu niçin yapıyor. Çünkü bu alan ayrı planlanacak. Özel bir planla planlanacak alt planlarda karar üretilecek" diye konuştu.
TMMOB'a göre Zeytinburnu depreme karşı pilot bölge seçilmişken, master planı bile yapılmadan işmerkezi ilan edilmesi yanlış.
"Art niyet bulunuyor"
Zeytinburnu'ya kentsel dönüşüm altında başka art niyetlerin olduğunu iddia eden Uysal, "Zeytinburnu yüksek otelleri kaldıracak zemine sahipse, orada kötü binalarda yaşayan insanların evlerinin yenilenmesi gerekiyordu. Oradaki insanları neden atıyorsunuz?" diye sordu.
Uysal, ayrıca çevre planında Gaziosmanpaşa'dan başlayıp Büyükçekmece'nin doğusuna uzanan yeni bir otoyol gözüktüğünü ancak yolun gerekçesinin belirtilmediğini söyledi.
Bu planının içinde gizlenmiş bir üçüncü köprü gördüklerini belirterek, ulaşım ile ilgili raporlarda ise bu yolun niçin çizildiğinin olmadığını belirtti.
Büyükşehir Belediyesi'nin sivil toplum örgütlerinin bu konuda görüşlerini aldıklarını söylediğini belirten Uysal, "Hiçbir şekilde bunun sürecine katılmadık, bir toplantıya çağrıldık dinlenmedik terketmek zorunda kaldık" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde fabrikada yangın! Patlama sesleri duyuldu
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...